© header photo by: Γεώργιος Δέτσης


Το τσουρέκι της Βέφας Αλεξιάδου – τα στάδια παρασκευής

Υλικά
  1. 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ( 100γρ στη μαγιά και 900γρ στο ζυμάρι)
  2. 90 γρ. μαγιά νωπή ή 27γρ. ξερή
  3. 1/2 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
  4. 280 γρ ζάχαρη ( 1 και 1/4 κούπας)
  5. 1 κουταλάκι αλάτι
  6. 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
  7. 1 κουταλιά γλυκού σποράκια από πράσινο κάρδαμο
  8. 1/2 κούπα καυτό γάλα
  9. 5 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  10. 250γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό
  11. αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα
  12. αμύγδαλα φιλέ ή τριμμένα, παραρουνόσπορος, σουσάμι
Μέθοδος εκτέλεσης
Το προζύμι
Σ' ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και 100γρ αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το μίγμα σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 30'. Το έβαλα στο φούρνο -που είχα ανάψει για λίγο και είχα σβήσει- με ένα μπολάκι νερό. Μέσα στο φούρνο, κρεμάω ένα θερμόμετρο που μου επιτρέπει να παρακολουθώ την πραγματική θερμοκρασία που έχει ο φούρνος.
Η προετοιμασία
Υπερβολικό ή όχι, εγω ζέστανα την πήλινη λεκάνη! Κι επειδή είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρά στο φούρνο, βρήκα κόλπο: άναψα τις δύο εστίες στο πιο χαμηλό, έβαλα πάνω μια σχάρα του φούρνου με ποδαράκια και ακούμπησα πάνω τη λεκάνη. Έστρωσα μια κουβέρτα πάνω στο τραπέζι και την ακούμπησα πάνω της. Έτσι ήταν ζεστή να δεχτεί όλα τα υλικά και να επισπεύσει τη διαδικασία...

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αναζήτηση στο magazino1

Translate

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
Top