Το σκιαγραφικό φάρμακο Omniscan που δεν χρησιμοποιείται σε νοσοκομείο της Γερμανίας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Μαΐου 15, 2017

Το σκιαγραφικό φάρμακο Omniscan που δεν χρησιμοποιείται σε νοσοκομείο της Γερμανίας

Συγγενικό πρόσωπο στην Ελλάδα έπρεπε να κάνει μαγνητική τομογραφία. Έχει κάποιες περιπέτειες με την υγεία και αναγκαζόταν πριν την μαγνητική να παίρνει ένα σκιαγραφικό φάρμακο που διαλύεται στο νερό. (Οι σκιαγραφικές ουσίες είναι φάρμακα που χορηγούνται για διαγνωστικούς σκοπούς καθώς και για την απεικόνιση συγκεκριμένων περιοχών του ανθρώπινου σώματος κατά την διενέργεια επεμβατικών πράξεων υπό την καθοδήγηση ακτινολογικών μηχανημάτων). Το όνομα του συγκεκριμένου φαρμάκου ήταν το Omniscan (gadodiamide) 20 ευρώ. 

____________
Δείτε επίσης:
____________
Πλέον το συγγενικό πρόσωπο βρίσκεται στη Γερμανία, όπου συνεχίζει εκεί τις θεραπείες και τις εξετάσεις. Οι γιατροί ρώτησαν πιο φάρμακο έπαιρνε στην Ελλάδα, πριν την μαγνητική εξέταση και είπαν σαστισμένοι: Το συγκεκριμένο σκιαγραφικό δεν χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο (Herdecke Krankenhaus Universität), λόγω των παρενεργειών που είχαν οι ασθενείς και γιατί είναι επικίνδυνο !!  
Μπαίνοντας στη σελίδα του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), βλέπουμε πως το συγκεκριμένο προϊόν κατατάσσεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου και χρησιμοποιείται πολύ στην Ελλάδα
  • Υψηλού κινδύνου: Omniscan (gadodiamide), OptiMARK (gadoversetamide), Magnevist (gadopentetic acid)
  • Μετρίου κινδύνου:  MultiHance (gadobenic acid), Primovist (gadoxetic acid), Vasovist (gadofosveset)
  • Χαμηλού κινδύνου:  Gadovist (gadobutrol), ProHance (gadoteridol)2, Dotarem (gadoteric acid)
____________
Δείτε επίσης:
____________

Συμβουλές που δίνει ο ΕΟΦ για τη χρήση του σκιαγραφικού Omniscan

Υψηλού Κίνδύνου GdCA (Omniscan, OptiMARK, Magnevist)
  • Θα πρέπει να ελέγχεται η νεφρική λειτουργία όλων των ασθενών μέσω εργαστηριακών εξετάσεων πριν την χρήση. Ιδιαιτέρως, είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεται η νεφρική λειτουργία των ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών.
  • Η χρήση των GdCA αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (ρυθμός σπειραματικής διήθησης, GFR < 30 ml/min/1.73m2), σε ασθενείς που βρίσκονται στην περιχειρουργική περίοδο μεταμόσχευσης ήπατος και στα νεογνά.
  • Για ασθενείς με ήπια νεφρική ανεπάρκεια (GFR 30-59 ml/min/1.73 m2) και βρέφη θα πρέπει να χορηγείτε τη χαμηλότερη δυνατή, μονή δόση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί χορήγηση GdCA για τουλάχιστον 7 ημέρες.
  • Ο θηλασμός θα πρέπει να διακοπεί για τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη χορήγηση.
  • Η χορήγηση στην εγκυμοσύνη δεν συνιστάται εκτός και εάν η κλινική κατάσταση της ασθενούς καθιστά αναγκαία τη χορήγηση.
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την έναρξη αιμοκάθαρσης για την προφύλαξη ή την θεραπεία της NSF σε ασθενείς που δεν υποβάλλονται ήδη σε αιμοκάθαρση.
  • Οι αυτοκόλλητες ετικέτες που υπάρχουν στα φιαλίδια/σύριγγες/φιάλες θα πρέπει να επικολλούνται στο ιστορικό του ασθενή ώστε να υπάρχει ακριβής καταγραφή του ονόματος του σκιαγραφικού με γαδολίνιο που χρησιμοποιήθηκε. Η χορηγηθείσα δόση θα πρέπει επίσης να καταγράφεται στο ιστορικό του ασθενή
____________
Δείτε επίσης:
____________

Πληροφορίες απο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add