Έρευνα: Η Ηλεκτρομαγνητική μόλυνση αποτελεί αιτία ασθενειών; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Απριλίου 13, 2016

Έρευνα: Η Ηλεκτρομαγνητική μόλυνση αποτελεί αιτία ασθενειών;

Η Ηλεκτρομαγνητική Μόλυνση Αποτελεί Αιτία Ασθενειών;
Γράφει η Σάση Χότζογλου


Η «ποιότητα της ζωής» δίκαια θα αποτελέσει το κεντρικό σύνθημα της παγκόσμιας ιδεολογίας και βασικό στόχο του ανθρώπου για τον καινούργιο αιώνα. Στα προηγούμενα εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια της γνωστής και άγνωστης ιστορίας του, ο άνθρωπος άντλησε όλα τα οφέλη, δοκίμασε όλους τους δρόμους και υπέστη τα αδιέξοδα μιας άλλης «ιδεολογίας», αυτής της «ποσότητας ζωής». Αν και έχει διασπάσει πλέον την ύλη, έχει «χειρουργήσει» και αποκωδιποιήσει το DNA, έχει ακτινογραφήσει το υλικό σύμπαν ως τα πέρατα του χώρου και του χρόνου, ο σύγχρονος άνθρωπος ασθενεί όλο και συχνότερα και έτσι όχι μόνο δεν μπορεί να χαρεί τη Ζωή, μα φεύγει και από αυτήν πολύ πιο σύντομα από ότι του υποσχότανε η ποσότητα και το μέγεθος της επιβίωσής του.
Η ποιότητα της ζωής είναι το αληθές συμπλήρωμα και η επέκταση της ποσότητας της ζωής. Και το περιβάλλον μας, κυρίως το φυσικό, χρειάζεται να ειδωθεί κάποια στιγμή ως η κυριότερη πηγή για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και όχι μόνον ως μέρος για επιβίωση, εφ’ όσον η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από την ποιότητα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει. Δυστυχώς όμως, σήμερα, η βιομηχανοποίηση και η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας και την αλόγιστη χρήση της έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον και επομένως σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας. Αρκετές πλέον ασθένειες εξαρτώνται ευθέως από την έκθεσή μας στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες.Συνήθως, σε όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα και κυρίως σε αυτά που γίνονται εμπορικά, διατυμπανίζονται μέχρι σημείου υπερβολής τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη τους, ενώ τα μειονεκτήματα και οι παρενέργειές τους αποσιωπώνται επιμελώς ή αγνοούνται εσκεμμένα. Είναι γνωστό σε όλους μας το παράδειγμα των χημικών λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων καθώς και άλλα πολλά παρόμοια. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που παράγουν οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές με τις οποίες ζούμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά. Επειδή το αντικείμενο αυτό απαιτεί ειδικές γνώσεις, πολύς κόσμος ή δεν καταλαβαίνει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, ή υπερβάλει και φοβάται ακόμη και αθώα πράγματα. Επίσης, οι εταιρείες αλλά και τα κράτη –ως οικονομικά συναλλασσόμενα με αυτές– εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του κόσμου τον παραπλανούν με έντεχνες εξηγήσεις που μοιάζουν λογικές και αληθοφανείς.
Πολύ σημαντικό κριτήριο που καθορίζει αν μια ακτινοβολία είναι βλαβερή ή όχι, είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της μαζί, και όχι μονάχα το ένα όπως εσκεμμένα το χρησιμοποιούν αυτοί που θέλουν να εξαπατήσουν τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η ένταση (ισχύς) και η φύση (συχνότητα) της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Μόνο ο συνδυασμός αυτών των δύο μας δείχνει τον κίνδυνο και φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος που θα βρίσκεται κάποιος μέσα σε ένα περιβάλλον ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Κολυμπάμε σε μια «Θάλασσα» Ηλεκτρομαγνητικής ΑκτινοβολίαςΤα ηλεκτροµαγνητικά κύματα είναι τα γνωστά σε όλους ραδιοκύµατα που χρησιµοποιούνται στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και σε άλλες τεχνολογικές εφαρµογές της καθηµερινής µας ζωής. Ποικίλες εφαρµογές τους βρίσκονται στην υπηρεσία του ανθρώπου για περισσότερο από 100 χρόνια, καθώς καθηµερινά χρησιµοποιούνται για τη λειτουργία οικιακών συσκευών. Πηγές, τώρα, εκποµπής ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων µπορεί να είναι τα ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης καθώς και αυτά της µέσης και χαµηλής τάσης στις γειτονιές, τα συστήµατα γείωσης επίσης που προστατεύουν από κεραυνούς ή από ελαττωµατικές οικιακές συσκευές, καθώς και οι οικιακές συσκευές, όπως φούρνοι µικροκυµάτων, σεσουάρ ηλεκτρικοί φούρνοι, ηλεκτρική θέρµανση, οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα, κεραίες σταθµών βάσης κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθµοί, κλπ. Τα τελευταία επίσης χρόνια, το ενδιαφέρον του κόσμου για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο αυξήθηκε χάρη στην δημοσιότητα που έλαβε το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα HAARP. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κλιματολογικό όπλο, ενώ μερικοί φτάνουν στο σημείο να μιλούν για πλανητικό mind-control! Ο Bernard Shaw πάλι, έγραφε πως:«Όλες οι αλήθειες ξεκίνησαν ως βλασφημίες!….»
Δεν θα θελα να πάω τόσο μακριά. Όχι γιατί δεν το σκέφτομαι ότι μπορεί να συμβαίνει, αλλά γιατί ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που μας αρρωσταίνει, παράγουν και οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, αφού και αυτές κρύβουν έναν μικρό πομπό μέσα τους. Τέτοιες συσκευές είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο, το baby monitor και άλλα πολλά μέσα και έξω από το σπίτι. Επίσης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παράγει κάθε ηλεκτρική συσκευή καθώς και κάθε καλώδιο που έχει ρεύμα, ακόμη και αυτά που βρίσκονται μέσα στους τοίχους και φέρνουν ρεύμα στις πρίζες! Όταν, όμως, η µεταφερόµενη ενέργεια των ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων είναι µεγάλη, τότε σπάζουν οι δεσµοί µεταξύ των µορίων και το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς προκαλούνται αλλοιώσεις του γενετικού κώδικα µε αποτέλεσµα την πρόκληση σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνοι, γενετικές ανωμαλίες, η νόσος του Αλτσχάϊμερ, νευρώσεις και ψυχώσεις.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ζούμε μέσα σε μια «θάλασσα» ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Και τώρα έρχεται το σημαντικό ερώτημα: Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Σίγουρα ο άνθρωπος δεν πλάστηκε για να ζει μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αλλά στη φύση. Αυτό το γεγονός από μόνο του θα μπορούσε να είναι μια πρώτη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Η επιστημονική όμως άποψη για το θέμα αυτό, δεν έχει καταλήξει ακόμα σε σίγουρο συμπέρασμα. Υπάρχουν δε δύο απόψεις: Η πρώτη άποψη είναι ότι, οι βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό ξεκινάνε, όταν εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αρχίζουν να υπερθερμαίνονται τα κύτταρα μας και η δεύτερη λέει πως οι βλάβες αρχίζουν πολύ πριν αρχίσει η υπερθέρμανση των κυττάρων.
Έχει διαπιστωθεί ότι γενικά η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί τις λεγόμενες «θερμικές επιπτώσεις», δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του εκτιθέμενου ιστού. Επιπλέον, προκαλεί «μη θερμικές επιπτώσεις» οι οποίες αναφέρονται στην επίδραση της ακτινοβολίας στη λειτουργία των κυτταρικών συστατικών. Αυτές θεωρούνται και οι πιο σημαντικές από βιολογικής-ιατρικής σκοπιάς και δεν καλύπτονται από τα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπισθεί, επειδή δεν είναι άμεσα μετρήσιμες με κάποιο όργανο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει απ΄ ευθείας συνάρτηση της έντασης της ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να μετρηθεί με όργανο σε μονάδες π.χ. χιλιοστοβάτ ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο.
Η πρώτη, λοιπόν, άποψη οδηγεί στο να οριστούν υψηλότερα όρια για την ένταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και αυτή την άποψη υιοθετούν τα περισσότερα κράτη (Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα, κτλ) αφού βέβαια παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Η δεύτερη άποψη βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες οι οποίες έδειξαν αύξηση λευχαιμίας, καρκίνων, αποβολών, αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, σπάσιμο DNA, κ.α. που οφείλονται σε εντάσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας η οποία ήταν κάτω από τα επίσημα όρια! Και εδώ φυσικά αρχίζει ο πόλεμος ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο απόψεων, ο οποίος κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι πόλεμος ανάμεσα στο οικονομικό συμφέρον και στην υγεία μας.
Το ότι οι βλάβες μπορούν να συμβούν πολύ πριν αρχίσουν τα κύτταρα μας να θερμαίνονται, γίνεται εύκολα κατανοητό εάν γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα μας και κυρίως το νευρικό μας σύστημα, επικοινωνούν μεταξύ τους ή με άλλα όργανα του σώματός μας, μέσω ηλεκτρικών σημάτων! Οι λειτουργίες των διαφόρων οργάνων του ανθρώπου καθορίζονται από τις επί μέρους λειτουργίες των ιστών και των κυττάρων τους σε συνδυασμό πολλές φορές με άλλα κύτταρα και ιστούς ανταλλάσσοντας μηνύματα που είναι όχι μόνο χημικές ουσίες αλλά και ηλεκτρικά δυναμικά. Πολλές σημαντικές λειτουργίες των κυττάρων και ειδικότερα του εγκεφάλου, στηρίζονται στη δημιουργία ηλεκτρικών δυναμικών (π.χ. λειτουργία συνάψεων στα νευρικά κύτταρα). Είναι συνεπώς προφανές ότι οποιαδήποτε παρέμβαση με κάποια εξωτερική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και στο βαθμό που αυτή θα είναι παραπλήσιας ή και μεγαλύτερης έντασης με τα ενδογενή ηλεκτρικά πεδία, θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το κυτταρικό σύστημα ως προς τη φυσιολογική του λειτουργία.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία λοιπόν, που όπως το λέει και το όνομα της αποτελείται από ηλεκτρικά και μαγνητικά σήματα, είναι λογικό να δημιουργεί παρεμβολές και να διαταράσσει την εσωτερική επικοινωνία του οργανισμού μας με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο David Carpenter ένας από τους συντάκτες της έκθεσης της Επιτροπής του Αμερικάνικου Συμβουλίου Προστασίας από τις Ακτινοβολίες είπε: «Αν σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον άλλων νοσογόνων παραγόντων υπήρχαν τόσο ισχυρές ενδείξεις σύνδεσης με την καρκινογένεση σαν αυτές που υπάρχουν για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, η κυβέρνηση θα έπαιρνε εκτεταμένα μέτρα. Ο μόνος λόγος που πολλά από τα μέλη της επιτροπής δίστασαν να προτείνουν ακόμη αυστηρότερα όρια, ήταν η πλήρης επίγνωση των τρομακτικών οικονομικών συνεπειών μιας τέτοιας απόφασης»…. Η Ελλάδα τώρα, θέλοντας να εξευμενίσει τις αντιδράσεις και τους φόβους των πολιτών, υιοθέτησε τα όρια της Ευρώπης μειωμένα κατά 20%. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό έως και γενναίο. Για κάποιον όμως που έχει τις τεχνικές γνώσεις, όπως λένε οι ειδικοί, δεν σημαίνει παρά μια μηδαμινή και ασήμαντη βελτίωση.

Είναι Φονικό το Κινητό μας Τηλέφωνο;Οι σημερινές συζητήσεις για τις επιπλοκές που προκαλούν στην υγεία μας τα κινητά τηλέφωνα, είναι απλά η συνέχεια μας διαμάχης αναφορικά με την συνολική επίδραση των ασθενών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων επάνω στον άνθρωπο, η οποία έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 1960. Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί πλέον ένα από τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών που έχει αναδειχθεί σε είδος πρώτης επιλογής από τους καταναλωτές. Από τους ειδικούς επιστήμονες έχει επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας που προέρχονται από ραδιοσυχνότητες και ο κίνδυνος των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία όσων εκτίθενται σε αυτές.
Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τους ερευνητές για πολλές δεκαετίες όχι μόνο στην περίπτωση των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας αλλά και στην περίπτωση των άλλων ραδιοσυχνοτήτων που ευρίσκονται στην υπηρεσία του ανθρώπου για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Όμως καμιά από αυτές τις ακτινοβολίες δεν έχει τόσο άμεση σχέση με τον απλό πολίτη όση η ακτινοβολία από την κινητή τηλεφωνία. Είναι συνεπώς αναμενόμενο να γίνεται μεγάλη προσπάθεια διερεύνησης των επιπτώσεων ειδικά στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας, προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Η ιδιομορφία της κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κάτοχος μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου δεν έχει τρόπο να διαπιστώσει αν το κινητό του τηλέφωνο λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας. Μολονότι πρόκειται για ένα καταναλωτικό αγαθό, το κινητό τηλέφωνο δεν έχει καμία σχέση π.χ. με ένα στερεοφωνικό σύστημα (όπου ο καταναλωτής μπορεί ακουστικά να ελέγξει την ποιότητα του) ούτε με ένα όργανο γυμναστικής που επίσης μπορεί να το χρησιμοποιήσει σωστά και χωρίς κινδύνους.
Επειδή, λοιπόν, είναι δύσκολη η άμεση απόδειξη των επιπτώσεων αυτών, το θέμα παραμένει ανοιχτό, με τις Εταιρίες (κατασκευαστικές κινητών τηλεφώνων και παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας) να υποστηρίζουν ότι τηρούνται τα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί και τους ερευνητές να επιμένουν –στην πλειοψηφία τους- ότι υπάρχουν ποικίλες επιπτώσεις στους χρήστες κινητών τηλεφώνων.
Οι ακτινοβολίες μικροκυμάτων, όμως, που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν σαφώς τον κίνδυνο του καρκίνου των παρωτίδων (ο μεγαλύτερος από τους σιελογόνους αδένες), σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινούς ερευνητές. Οι κίνδυνοι να αναπτύξει κάποιος καρκινικό όγκο στους αδένες αυτούς, είναι σχεδόν κατά 50% υψηλότεροι μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν συχνά κινητά τηλέφωνα (22 ώρες το μήνα), σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν οι χρήστες τοποθετούν τη συσκευή στο ίδιο αυτί ή αν δεν διαθέτουν ακουστικό ή αν βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει σχέση αιτιότητας ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και την ανάπτυξη όγκων στους σιελογόνους αδένες», καταλήγουν οι ερευνητές.
Εντούτοις, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης των κινητών και ενός αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, όμως ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για «να καθοριστεί με περισσότερη βεβαιότητα εάν τα κινητά είναι ασφαλή». Άλλες μελέτες πάλι, έχουν βρει ένα περίεργο συσχετισμό μεταξύ της συχνής χρήσης των κινητών και αρκετών μορφών όγκου. Οι περισσότερες μελέτες, όμως, των κινητών δεν είναι μακροχρόνιες, αλλά τα αποτελέσματά τους προκαλούν μεγάλη ανησυχία και υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για το συσχετισμό μεταξύ της χρήσης των κινητών και των όγκων.

SΟS εκπέμπουν ειδικοί για το ηλεκτρομαγνητικό νέφος ακτινοβολιών και από τις ασύρματες συσκευές νέας τεχνολογίας, αλλά συγχρόνως και από τις οικιακές συσκευές, όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, που προαναφέραμε και τα σεσουάρ. Τα μαγνητικά και τα ηλεκτρικά πεδία που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία αυτών των συσκευών ενδέχεται να δρουν επιβαρυντικά στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις και έρευνες. Ωστόσο, υπάρχει και μεγάλη μερίδα επιστημόνων που θεωρεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Ο καθηγητής Ραδιοβιολογίας, όμως, και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκάς Μαργαρίτης επισημαίνει πως: «…λόγω των μαγνητικών πεδίων αλλά και των ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν, οι πλέον επικίνδυνες συσκευές με σειρά προτεραιότητας είναι: η βάση ασύρματου τηλεφώνου, ο φούρνος μικροκυμάτων, το WiFi και το σεσουάρ. Μικρότερη είναι η επικινδυνότητα από τη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας, τον αποροφητήρα και το ηλεκτρονικό ξυπνητήρι». Όμως και πάλι, υπάρχει επίσης η αντίθετη άποψη: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ώστε να μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι προβλήματα υγείας συνδέονται με το αποκαλούμενο «Παρωχημένα» τα όρια. 
Από μετρήσεις τώρα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μία ασύρματη βάση κινητού τηλεφώνου βρέθηκε πως δημιουργεί σε απόσταση μερικών εκατοστών μαγνητικό πεδίο έντασης 50 μιλιγκάους. Μπορεί το όριο που έχει υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προ δεκαετίας να φτάνει τα 1.000 μιλιγκάους, ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να εξετάσει την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων, λόγω του ότι τα υπάρχοντα όρια θεωρούνται «παρωχημένα».
Η έκθεση που προβλημάτισε τους ευρωβουλευτές ακούει στο όνομα Βioinitiative Report και αναφέρεται σε έρευνες που καταδεικνύουν ότι μαγνητικά πεδία έντασης άνω των 4 μιλιγκάους δύναται να προκαλούν σε παιδιά και ενηλίκους σοβαρά προβλήματα υγείας και να συνδέονται με δυσλειτουργίες του θυρεοειδή αδένα, κακοήθεις όγκους, λευχαιμίες, νευρικές διαταραχές, αλλοιώσεις του DΝΑ, καθώς και βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδιαίτερη δε προσοχή πρέπει να δοθεί στους φούρνους μικροκυμάτων, που όταν τοποθετούνται σε πάγκους κουζίνας βρίσκονται στο ύψος του κεφαλιού.
Η ισχυρή ένταση μικροκυματικής ακτινοβολίας μπορεί, λοιπόν, να διεγείρει το περιφερειακό νευρικό σύστημα, να υπερθερμάνει το σώμα και να προκαλέσει επιληπτικούς σπασμούς ή καρδιακή προσβολή, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι και οι χαμηλής συχνότητας ακτινοβολίες επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και είναι δυνατόν να προκαλέσουν συμπτώματα γρίπης και ναυτίας. Άλλες ακτινοβολίες μπορούν να προκαλέσουν ή να αποτρέψουν τον ύπνο ή να επηρεάσουν τα εγκεφαλικά κύματα. Όπως, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία, η υπερέκθεση στην τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της μελατονίνης στα παιδιά και πιθανόν να συμβάλει στην εμφάνιση του αυτισμού στα νήπια, καθώς και στην πρόωρη έναρξη της εφηβείας.
Και σύμφωνα επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηλεκτρική υπερευαισθησία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες –και ίσως υποτιμημένες– σύγχρονες ασθένειες η οποία προκαλείται από την συχνή έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο, πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι ένας από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισής της είναι και υπερέκθεση στις ακτινοβολίες του υπολογιστή και της τηλεόρασης, ειδικότερα εάν διαθέτουν οθόνη plasma. Μια τέτοια υπερέκθεση φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι κρίσεις επιληψίας καθώς και λευχαιμία!

Λέμε Όχι στην Άγνοια και την Αδιαφορία!Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει εντελώς τους όρους της ζωής μας και η κατάσταση του ανθρώπου είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των περασμένων αιώνων, αξιοθαύμαστα βελτιωμένη σε πολλούς τομείς, αλλά ακόμα παραμένει ατελής και γεμάτη κινδύνους. Αρχίζοντας από τα δόντια των θηρίων και φτάνοντας ως τους ιούς και τους καρκίνους, οι επιθέσεις κατά της ανθρώπινης ζωής γίνονται όλο και πιο ύπουλες. Έτσι, και οι κίνδυνοι που δημιουργεί ο άνθρωπος, οι επιθέσεις του ανθρώπου ενάντια στον άνθρωπο είναι όλο και πιο εκλεπτυσμένες.
Οι αλλαγές, λοιπόν, που ο άνθρωπος έναν αιώνα τώρα επέβαλε στον περίγυρό του και στον τρόπο της ζωής του απειλούν πλέον την υγεία του. Αυτό που χρειάζεται να κατανοήσουμε είναι πως περιβαλλόμαστε από ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες είτε είμαστε στο σπίτι, στο δρόμο, στην εργασία μας ή οπουδήποτε αλλού. Αυτές που μπορεί να αισθανόμαστε ευκολότερα, είναι αυτές που μας εξασθενούν και μας αρρωσταίνουν, χωρίς σημαίνουσα προηγούμενη σωματική ή άλλη ειδική αιτία. Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν το ίδιο μέσα σε ένα παθογόνο περιβάλλον. Αυτό όμως που χρειάζεται όλοι μας να καταλάβουμε είναι ότι η αδιαφορία σκοτώνει και ήρθε ο καιρός ν’ αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές με μέτρο και όχι αλόγιστα, τηρώντας πια τις αποστάσεις ασφαλείας. Έτσι, θα κάνουμε την διαφορά! Γιατί, αν ο σκοπός του πολιτισμού είναι η υγεία, η ευτυχία και η εξέλιξη, τότε είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε την πολιτικές που προάγουν και ελέγχουν τον πολιτισμό, μιας και μέχρι τώρα τείνουν να οδηγήσουν στο αντίθετο. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι οι εταιρείες, που αποσκοπούν στο κέρδος τους με κάθε μέσον, αλλά η αδιαφορία των καταναλωτών! Βέβαια,… είναι μακρύς ο δρόμος για μια τέτοια συνειδητοποίηση και ίσως λίγος ο χρόνος. Επειδή όμως γνωρίζουμε πλέον, αυτόματα αυτή η γνώση γίνεται πρόκληση!
Μπορεί, λοιπόν, η τεχνολογία να έχει αυξήσει την ταχύτητα στην ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια, εμείς όμως θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Τα σύγχρονα θαύματα της τεχνολογίας μπορεί μεν να προσφέρουν σημαντικές καθημερινές διευκολύνσεις και ανέσεις, αλλά, παράλληλα δημιουργούν φόβους και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ιδέα της επιλογής και της απόφασης μας βρίσκει ακόμα νωθρούς και αβέβαιους. Η εφαρμογή, όμως, του «παν μέτρο άριστον» καταργεί τον φόβο, μετατρέποντάς τον σε διαδικασία εξέλιξης που υπηρετεί τον άνθρωπο, καθώς προκύπτει μέσα από μια αυθεντική πηγαία συνειδητότητα, για μια καλύτερη ποιότητα Ζωής.

Η ΣΑΣΗ ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ είναι ψυχολόγος και ερευνήτρια εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add