Μέχρι και τα 6 μέτρα θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Ιουλίου 10, 2015

Μέχρι και τα 6 μέτρα θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας

Επιστήμονες αποδεικνύουν ότι στο μέλλον, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει έξι μέτρα πάνω από το σημερινά επίπεδα.

Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, είναι η γεωχημικός Άντρεα Ντάτον του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, και τα αποτέλεσμα της έρευνάς του δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science».

Αξιοσημείωτο είναι το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο αναφέρει πως οι παραμικρές αλλαγές στο κλίμα μπορούν εύκολα να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας και συγκεκριμένα κατά έξι μέτρα. Μάλιστα, μια τέτοια άνοδος, θέτει σε κίνδυνο διάφορες ζωές και υποδομές. 

Όπως ο παλαιοκλιματολόγος Πίτερ Κλαρκ, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με το δυσοίωνο δεδομένο ότι τα επίπεδα του διοξειδίου συνεχίζουν να αυξάνονται, εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτό που δεν είναι ακόμη τόσο σίγουρο, είναι το χρονικό περιθώριο που έχουμε. Μπορεί να χρειαστούν πολλοί αιώνες ή λίγες χιλιετίες, εωσότου δούμε την πλήρη επίπτωση από το λιώσιμο των πάγων στη στάθμη των θαλασσών». 

Μάλιστα, όπως ο Ντάτον τόνισε, όταν οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν, δεν μπορεί κάποιος να σταματήσει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Μάλιστα, σήμερα η στάθμη των ωκεανών είναι 20 εκαστοστά ψηλότερη από αυτά την προβιομηχανική περίοδο. 

Οι χώρες οι οποίες θα πληγούν περισσότερο, είναι η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδία, η Ινδιονησία, το Μπαγκλαντές, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add