Τι γίνεται σήμερα με την Αμφίπολη; Δείτε φωτογραφίες! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Απριλίου 24, 2015

Τι γίνεται σήμερα με την Αμφίπολη; Δείτε φωτογραφίες!

Η Αμφίπολη απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου στην τοποθεσία του λόφου Καστά. Μπορεί να υπήρξαν υπερβολές στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει ήδη ένα μνημείο με περίβολο 497 μέτρων, ύψους 3 μέτρων και αξιόλογα ευρήματα στο εσωτερικό (αγάλματα, μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο κ.λπ.) που το καθιστούν μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετά από αυτά θα περίμενε κάποιος ότι θα υπήρχε σπουδή να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα σε όλο τον τύμβο και να επιδιωχθεί να είναι σύντομα επισκέψιμο το μνημείο, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον επίσκεψης από εκατομμύρια ανθρώπων από τα πέρατα της γης, με παράλληλη προβολή και των άλλων μνημείων της Αμφίπολης (αρχαίο Γυμνάσιο, τα τείχη που περιγράφει ο Θουκυδίδης, ελληνιστικές οικίες, παλαιοχριστιανικές Βασιλικές στην αρχαία ακρόπολη κ.λπ.).

Δυστυχώς η επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού κ. Ξυδάκηδεν έδωσε πολλές ελπίδες ότι η Πολιτεία θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση κι αντίθετα από δηλώσεις του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μάλλον σταματούν οι ανασκαφές, ότι τώρα θα γίνει μελέτη των ευρημάτων κι ότι στο μέλλον πρέπει να γίνει μελέτη αξιοποίησης της περιοχής…

Σήμερα, αν περάσει κανείς από τον τύμβο Καστά, το πολύ πολύ να δει κάνα αετό να πετά πάνω από τις ανασκαφές. Η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής! Ολοι ξέχασαν το μεγάλο μνημείο; Όχι. Ορισμένοι ντόπιοι έχουν δει μια στο τόσο εργάτες να ανηφορίζουν αλλά προφανώς για εργασίες εσωτερικού χώρου. Και καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει καν ρεύμα στην περιοχή. 

Αυτό που φαίνεται έντονα από τις φωτογραφίες που παρουσιάζει το news4all.gr είναι η πτώση χωμάτων λόγω βροχών. Σε μερικά σημεία μάλιστα ο περίβολος έχει καλυφθεί! 

Επίσης, όπως αναρωτιούνται οι επισκέπτες, είναι περίεργο ότι το μισό ανατολικό τμήμα της κορυφής του λόφου Κοστά έχει … καταφαγωθεί ενώ το δυτικό είναι σχεδόν ανέπαφο. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ίσως να υπάρχουν επιφανειακοί τάφοι. Ομως γιατί δεν πείραξαν και τη βάση του δυτικού τμήματος;
Με πληροφορίες από την "ομάδα αποσυμβολισμού τύμβου Καστά".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

add