Ενισχύσεις έως 60% για παραδοσιακά καφενεία - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Απριλίου 11, 2015

Ενισχύσεις έως 60% για παραδοσιακά καφενεία

Επιδοτήσεις από 40% έως 60% για παραδοσιακά καφενεία, ουζερί, µεζεδοπωλεία, ταβέρνες και ψησταριές φέρνουν προγράµµατα µε κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, για να ενισχυθούν σε αυτά τα προαναφερόµενα ποσοστά, δεν θα πρέπει να έχουν κόστος δαπάνης πάνω από 300.000 ευρώ.

Τις χρηµατοδοτήσεις δίνουν τα τοπικά Leader της επαρχίας, είναι ανοιχτά σε 10 νοµούς της χώρας και δικαιούχοι τους είναι τόσο γεωργοί και κτηνοτρόφοι µε σκοπό την ενίσχυση του κύριου εισοδήµατός τους, αλλά και όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον κλάδο επιχειρηµατικής δραστηριότητας.
Οι δράσεις αφορούν εταιρείες που πρόκειται να ανοίξουν τώρα όσο και υπάρχουσες, που επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό ή την ανακαίνισή τους.
Τα καφέ, μεζεδοπωλεία, ταβερνάκια και άλλες συναφείς επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να συνδυάζουν αυστηρά την αρχιτεκτονική αλλά και τη γαστρονομία των περιοχών τους. Επίσης δεν επιδοτούνται πιτσαρίες, φαστ φουντ, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με την υπηρεσία ντελίβερι...
Οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της κάθε περιοχής, αλλ και την προώθηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μέσα από τα εδέσματα και τα ποτά που θα σερβίρουν.
Τα τοπικά προγράμματα Leader που χρηματοδοτούν τέτοιες επενδύσεις και οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων είναι:
• Στη Δράμα μέχρι τις 15 Απριλίου.
• Στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία μέχρι τις 17 Απριλίου.
• Στη Φωκίδα, την Καρδίτσα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία μέχρι τις 20 Απριλίου.
• Στην Ηλεία μέχρι τις 28 Απριλίου.
• Στην Καβάλα μέχρι τις 18 Μαΐου.
• Στα Ιωάννινα μέχρι τις 19 Μαΐου.
Αιτωλοακαρνανία - Ευρυτανία
Η δράση περιλαμβάνει την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό χώρων εστίασης και αναψυχής για τη βελτίωση της τουριστικής ικανότητας της περιοχής, προκειμένου να υποδεχθεί τους επισκέπτες και να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς.
Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν, υποχρεωτικά:
• Θα εφαρμόσουν τις προδιαγραφές που καθορίζονται από τη μελέτη/εμπειρογνωμοσύνη «Προδιαγραφές τοπικής αρχιτεκτονικής στις παρεμβάσεις LEADER+ της Αιτωλικής Αναπτυξιακής & Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας».
• Θα εφαρμόσουν τις προδιαγραφές της μελέτης «Προδιαγραφές τοπικής γαστρονομίας στην περιοχή παρέμβασης LEADER+ της Αιτωλικής Αναπτυξιακής».
• Θα εφαρμόζουν συστήματα διασφάλισης της ποιότητας (HACCP, ISO κ.λπ.).
• Θα αξιοποιούν τις δυνατότητες του Διαδικτύου (το επενδυτικό σχέδιο θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη δημιουργία ιστοσελίδας).
• Θα συμμετάσχουν σε ενέργειες δικτύωσης με την ένταξή τους υποχρεωτικά στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Αιτωλίας, που λειτουργεί στην περιοχή.
• Θα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της εμπορικής ετικέτας «PROAGRI-TOUR».
Επιπλέον μοριοδότηση δίνεται σε επενδύσεις που:
• Προβλέπουν διευκολύνσεις για ΑμΕΑ (π.χ. κατάλληλοι χώροι πρόσβασης και διαμονής),
• Υλοποιούνται από νέους (κάτω των 30 ετών) και γυναίκες,
• Υλοποιούνται στα ορεινά τοπικά διαμερίσματα της περιοχής παρέμβασης,
• Χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ιδία κατανάλωση (π.χ. φωτοβολταϊκά, βιομάζα, γεωθερμία κ.λπ.).
Δικαιούχοι της δράσης είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τα ποσοστά επιδότησης για την Αιτωλοακαρνανία είναι στο 60% και στην Ευρυτανία στο 40%.
Φωκίδα
Η υλοποίηση των σχεδίων στοχεύει στην αναβάθμιση του συγκεκριμένου τομέα της εστίασης και της αναψυχής και δρα ενισχυτικά προς τα τοπικά προϊόντα, θέτοντας ως προϋπόθεση την αξιοποίηση, κατά προτεραιότητα, της τοπικής παραγωγής.
Η δράση προωθεί επενδυτικά σχέδια στον τομέα της εστίασης και αναψυχής. Περιλαμβάνονται εργασίες ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού, με συνολικό κόστος ανά επενδυτικό σχέδιο 300.000 ευρώ.
Δικαιούχοι της δράσης είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης. Επίσης μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 40%.
Τι χρηματοδοτείται Επιλέξιμες δαπάνες
• Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων.
• Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης, όπως ισοπεδώσεις, διαμορφώσεις, συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, περιφράξεις, φωτισμός, φυτεύσεις κ.λπ.
• Δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι την αγοραστική του αξία.
• Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης.
• Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών κ.λπ.
• Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του Διαδικτύου και σε ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού κόστους.
• Δαπάνες αγοράς ειδικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επιχείρησης
• Κάλυψη του κόστους μελέτης - εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων.
• Δαπάνες εγκατάστασης ΑΠΕ.
• Κόστος διαφημιστικών πλαισίων και επεξηγηματικών πινακίδων έργων προσέγγισης LEADER.
Επιχειρηματικές δράσεις σε Ηπειρο, Καρδίτσα, Δράμα
Στα χωριά των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας επιδοτείται μόνο η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός εστιατορίων κλασικού τύπου, τα παραδοσιακά καφενεία και οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας με τρόφιμα (κέτερινγκ).
Δεν επιδοτείται η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός αιθουσών δεξιώσεων, εστιατορίων αυτοεξυπηρέτησης, ταχείας εξυπηρέτησης (φαστ φουντ), εστιατορίων που πωλούν μερίδες φαγητού σε πακέτα, καταστήματα που πωλούν σουβλάκια, σάντουιτς κ.λπ., πιτσαρίες, ψητοπωλεία.
Δεν επιδοτείται η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός ζαχαροπλαστείων μπαρ, σνακ μπαρ, νυχτερινών κέντρων, νάιτ κλαμπ, μπιραρίες, παμπ, δεν επιδοτείται η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός καφετέριας εκτός των παραδοσιακών, δεν επιδοτείται η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός καντινών.
Το συνολικό κόστος κάθε επένδυσης θα ανέρχεται μέχρι 300.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης είναι 60%.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Εξαιρούνται οι γεωργικοί εργάτες. Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Καρδίτσα
Το πρόγραμμα ενισχύει την ίδρυση, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό χώρων εστίασης και αναψυχής, με ανώτατο συνολικό κόστος 300.000 ευρώ.
Στην περιοχή εφαρμογής υπάρχουν λίγες σχετικά μονάδες που έγιναν από προγράμματα, απευθύνονται στους επισκέπτες, βρίσκονται στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές και είναι υψηλών προδιαγραφών, ενώ οι πολλές μονάδες εστίασης και αναψυχής που απευθύνονται στον τοπικό πληθυσμό βρίσκονται (κύρια) στα πεδινά και χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού.
Στόχος της δράσης είναι να συμβάλει στη διάχυση της τουριστικής κίνησης και στα πεδινά, π.χ. κατά μήκος οδικών αξόνων που οδηγούν σε τόπους υψηλής επισκεψιμότητας και ελκυστικότητας (λίμνη Νικ. Πλαστήρα, Μετέωρα), αλλά και στις ημιορεινές περιοχές που χαρακτηρίζονται από ποικιλία αγροτικού και φυσικού τοπίου καθώς και ενδιαφέροντα στοιχεία αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί (σύστημα αξιολόγησης - κριτήρια επιλογής) σε επενδυτικά σχέδια που θα ικανοποιούν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
• Αρχιτεκτονική προσέγγιση: χρήση υλικών και τεχνικών που σχετίζονται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, π.χ. πέτρα για την ορεινή, ωμόπλινθοι για την πεδινή ζώνη.
• Λειτουργική προσέγγιση: οργάνωση περισσοτέρων οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων πλην της εστίασης.
• Οργανωτική προσέγγιση: συνεργασία ή δικτύωση της επιχείρησης.
• Απασχόληση νέων ανθρώπων που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες και κυρίως σύγχρονη αισθητική καλλιέργεια.
Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων και τα ποσοστά ενίσχυσης είναι ανάλογα με την περιοχή 50% και 60%.
Δράμα
Το πρόγραμμα ιδρύσεων, επεκτάσεων και εκσυγχρονισμών χώρων εστίασης και αναψυχής δύναται να παράσχει νέες ευκαιρίες για εργασία, πολυαπασχόληση και επιπλέον εισόδημα στο νοικοκυριό της υπαίθρου. Πράγματι, η τοπική γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ολοκληρωμένου και αναγνωρίσιμου προϊόντος τουρισμού υπαίθρου σε άμεση σύνδεση με τις υπηρεσίες, οι οποίες αναπτύσσονται στις αγροτικές περιοχές. Στο πλαίσιο της δράσης θα επιδοτηθούν κυρίως ταβέρνες και εστιατόρια αλλά και χώροι αναψυχής, όπως αναψυκτήρια. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το εγκεκριμένο τοπικό πρόγραμμα, θα δοθεί πριμοδότηση στα επενδυτικά εκείνα σχέδια που προβλέπουν τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επενδύσεις σε Ηλεία, Καβάλα, Αχαΐα
Η δράση στον νομό Ηλείας αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η προτεινόμενη δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμούς χώρων εστίασης και αναψυχής που θα ανταποκρίνονται στη χωρική ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή παρέμβασης. Παράλληλα επιδιώκεται η διασύνδεση των επενδυτικών σχεδίων της παρούσης παρέμβασης με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Ηλείας, ώστε να υποστηρίζεται και να προβάλλεται η ντόπια παραγωγή με τον καλύτερο και νοστιμότερο τρόπο στους επισκέπτες της περιοχής.
Για όλες τις μορφές των παραπάνω επενδύσεων (ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί), το συνολικό κόστος θα ανέρχεται μέχρι 300.000 ευρώ. Το μέγιστο όριο ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει μέχρι και 60% σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον εγκεκριμένο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της χώρας.
Καβάλα
Στην κατεύθυνση διαφοροποίησης της παραγωγικής βάσης της αγροτικής οικογένειας και στη δυνατότητα απόκτησης εναλλακτικών εισοδημάτων ενισχύονται η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός χώρων εστίασης και αναψυχής.
Ιδιαίτερα η τοπική γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει ένα αναγνωρίσιμο αγροτουριστικό προϊόν σε άμεση σύνδεση με τις προσφερόμενες αγροτουριστικές υπηρεσίες, οι οποίες αναπτύσσονται στις αγροτικές περιοχές σε συνεκτική σχέση με τα τοπικά ονομαστά προϊόντα που αποτελούν τη βάση αυτής της γαστρονομίας, ανατροφοδοτώντας την υφιστάμενη επισκεψιμότητα και αναπτύσσοντας παραπέρα αυτήν.
Επιθυμητή είναι η ένταξη στο τοπικό σύμφωνο ποιότητας για τον τουρισμό που διαμορφώθηκε στο Leader+, οπότε και θα πριμοδοτείται ανάλογα.
Αχαΐα
Η δράση περιλαμβάνει την ενίσχυση επενδύσεων για χώρους εστίασης και αναψυχής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής παρέμβασης. Οι επενδύσεις στο πλαίσιο της δράσης θα πρέπει να σέβονται τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.
Πού θα απευθυνθώ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε. Τηλ.: 2265350695, 2265350696
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. Τηλ.: 2651036686, 2651074187, 2651076102
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Τηλ.: 2441042363, 2441026345
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. Τηλ.: 2521047611, 21047610
ΑΧΑΪΑ Α.Ε. Τηλ.: 2692024442, -3
ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Τηλ.: 2634038110, 2634038114
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Τηλ.: 2625024990, 2625024289
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ www.ankavala.gr
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add