Μερική έκλειψη ηλίου στις 20 Μαρτίου 2015-Ορατή και από Ελλάδα-Φωτογραφίες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2015

Μερική έκλειψη ηλίου στις 20 Μαρτίου 2015-Ορατή και από Ελλάδα-Φωτογραφίες


Τι είναι η έκλειψη;

Σε λιγότερο από ένα μήνα, η Ευρώπη θα έχει τη τύχη να θαυμάσει ένα απόκοσμης ομορφιάς και μεγάλης σπανιότητας φαινόμενο! Όταν η Σελήνη ευθυγραμμίζεται τέλεια με τον Ήλιο και τη Γη, διασχίζοντας τη νοητή ευθεία που ενώνει τα δύο ουράνια σώματα, τότε συμβαίνει το φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Οι παρατηρητές των περιοχών της γης που διασχίζει η σκιά της σελήνης (umbra) παρατηρούν μια ολική έκλειψη ηλίου, ενώ οι παρατηρητές που βρίσκονται στην παρασκιά (penumbra) παρατηρούν μια μερική έκλειψη ηλίου. Η διαφορά τους έγκειται στο ποσοστό κάλυψης του Ηλιακού δίσκου. Στην περίπτωση της ολικής έκλειψης υπάρχει πλήρης επικάλυψή του, ενώ στη περίπτωση της μερικής ο ηλιακός δίσκος καλύπτεται μερικώς, σε ποσοστό που εξαρτάται από την απόσταση της περιοχής από το “μονοπάτι της σκιάς”.

Εκλειψη ηλίου θα σημειωθεί στις Μαρτίου 2015, που θα κρύψει κατά 90% το ηλιακό φως σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης συνεπώς και από την Ελλάδα.
Το φαινόμενο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 20ης Μαρτίου, όταν μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Ρωσία, για περίπου 90 λεπτά. Η έκλειψη θα καλύψει περίπου το 84% της επιφάνειας του Ήλιου, επάνω από την αγγλική πρωτεύουσα, ενώ στη Γλασκώβη, το Άμπερντην και το Εδιμβούργο το ποσοστό θα πλησιάσει το 94%.
Στη Βόρεια Σκανδιναβία και στις Νήσους Φερόε, η έκλειψη θα είναι ολική και το φαινόμενο θα κρατήσει δύο λεπτά και δύο δευτερόλεπτα του.
Η έκλειψη στη Θεσσαλονίκη:
Τρεις είναι οι κύριες στιγμές που χαρακτηρίζουν μια μερική έκλειψη Ηλίου. Η πρώτη επαφή, το μέγιστο της έκλειψης και η τελευταία επαφή. Η πρώτη επαφή ορίζει την αρχή της έκλειψης και είναι ακριβώς η στιγμή την οποία ο σεληνιακός δίσκος αρχίζει να καλύπτει τον ηλιακό. Για τη Θεσσαλονίκη η πρώτη επαφή θα γίνει στις 10:39 . Περίπου μία ώρα μετά (11.46) η κάλυψη θα είναι μέγιστη, και γύρω στη μία το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί το φαινόμενο με την τελευταία επαφή
Ολική έκλειψη ηλίου: Ο Ηλιος, η Γη και το φεγγάρι ευθυγραμμίζονται και το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο ώστε καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Ο παρατηρητής βρίσκεται μέσα στη σκιά της σελήνης.


Μερική έκλειψη ηλίου: Ο Ηλιος, η Γη και το φεγγάρι δεν ευθυγραμμίζονται ακριβώς. Ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη σελήνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

add