Πρωτογενές πλεόνασμα 2,28 δισ. ευρώ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,28 δισ. ευρώ

 Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ύψους 2,28 δισ. ευρώ, στο επτάμηνο Ιανουρίου - Ιουλίου δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία η υπέρβαση έναντι του στόχου ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, με τροφοδότες την εντυπωσιακή αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη σημαντική συγκράτηση των δαπανών.

Οι δαπάνες του γενικού κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 31,26 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου


Αναλυτικότερα το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,28 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.55 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα στο επτάμηνο του έτους υπερέβησαν τον στόχο κατά 653 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των φυσικών προσώπων. Η υπέρβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι είχε υπολογιστεί τον Ιούνιο και η είσπραξη 440 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, η οποία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Οι επιστροφές
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3.28 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του γενικού κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 31,26 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,3 δισ. ευρώ και ήταν χαμηλότερες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου κατά 1,22 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 880 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2,965 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,718 δισ. ευρώ) και κατά 845 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο δημιουργούν αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο, αλλά οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, με βασικό ζητούμενο τις εισπράξεις από τους φόρους που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add