Ο θησαυρός του Πριάμου 2 - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Απριλίου 29, 2020

Ο θησαυρός του Πριάμου 2

  Ο θησαυρός του Πριάμου
Το 1873 ο Σλίμαν διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλές πόλεις που είχαν χτιστεί στο ίδιο σημείο, η μία επάνω στην άλλη. Η μεγάλη τομή που είχε κάνει στο έδαφος είχε αποκαλύψει πολλές από αυτές, και τώρα βρισκόταν αρκετά κάτω από την Τροία του βασιλιά Πριάμου. Σημαντικά ευρήματα έρχονταν συνέχεια στο φως, ακόμα όμως δεν υπήρχε κάποιο σημάδι από το “θησαυρό του Πριάμου” όπως περιγράφεται στην Ιλιάδα, όπου Όμηρος αναφέρει τα εκπληκτικά κοσμήματα που φορούσε Η Ωραία Ελένη. Ο Σλίμαν ήταν πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών θα ανακάλυπτε τον θησαυρό. Μόνο αν τον έβρισκε θα ήταν σίγουρος ότι είχε ανακαλύψει την Τροία και ότι είχε εκπληρώσει το όνειρο των παιδικών του χρόνων.

Διαβάστε επίσης: 

Ψάχνοντας το θησαυρό
Αυτά τα τεράστια πυθάρια, που βρήκαν οι εργάτες του Σλίμαν, καταστράφηκαν από τους ντόπιους χωρικούς στην προσπάθειά τους να βρουν το θησαυρό. Ενα ζεστό πρωινό του Μάη, οι εργάτες που δούλευαν 9 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αποκάλυψαν τα θεμέλια ενός κτίσματος που ο Σλιμαν πίστευε ότι ήταν το ανάκτορο του Πριάμου. Μόλις έφυγαν οι εργάτες, ο Σλιμαν και η γυναίκα του ανακάλυψαν, ανάμεσα στους πανάρχαιους τοίχους του κτίσματος, ένα πέτρινο κιβώτιο που περιείχε ασημενια, χρυσά και χάλκινα αντικείμενα και μία σειρά από κοσμήματα. Ο αμύθητος θησαυρός του Πριάμου, που είχε χαθεί εδώ και χρόνια, είχε έρθει και πάλι στο φως.
Troy II
Πιθάρια αποθήκευσης τροφίμων στην Τροία.  πηγή φώτο

Ο μυθικός θησαυρός
Ο  θησαυρός του Πριάμου έγινε ένας από τους πλέον διάσημους στην ιστορία. Θαμμένος κάτω από τα τείχη της χαμένης Τροίας, έμεινε ανέπαφος για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

 Το αίνιγμα του Λόφου
 Ο Βίλχελμ Ντέρπφελντ ήταν ένας νεαρός Γερμανός αρχιτέκτονας που το τελευταίο διάστημα των ανασκαφών συνόδευσε τον Σλιμαν στην Τροία. Επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν μόνο δύο ή τρεις, αλλά εννέα πόλεις της Τροίας που είχαν χτιστεί η μία επάνω στα ερείπια της άλλης, στο λόφο του Χισάρλικ, μεταξύ του 3000 π.χ. και του 500  μΧ.
Wilhelm Dörpfeld
Wilhelm Dörpfeld posing in the ruins of Troy during the 1893-1894 season.
PHOTOGRAPH BY BPK/SCALA, FLORENCE
 Η ανακάλυψη του θησαυρού
 Ο Ερρίκος και η Σοφία Σλιμαν βρήκαν το θησαυρό σε ένα πέτρινο κιβώτιο που έμοιαζε με μικρή σαρκοφάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add