Σχεδιάζω μία πρακτική και λειτουργική κουζίνα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Νοεμβρίου 23, 2019

Σχεδιάζω μία πρακτική και λειτουργική κουζίνα

Η δημιουργία μιας λειτουργικής κουζίνας προσφέρει πιο ευχάριστο τρόπο ζωής, εξοικονομεί χρόνο και μας απαλλάσσει από περιττή κούραση.
Αποτέλεσμα εικόνας για Σχεδιάζω μία πρακτική και λειτουργική κουζίνα


Οι 3 ζώνες δραστηριοτήτων μέσα στην κουζίνα


Μία καλά μελετημένη κουζίνα

Ο χώρος μαγειρέματος, ο νεροχύτης και το ψυγείο είναι οι 3 πυλώνες του σχεδιασμού της κουζίνας σου.
Τοποθέτησε τους όσο πιο κοντά γίνεται μεταξύ τους τόσο για διευκόλυνσή σου όσο και για να περιορίσεις τις μετακινήσεις σου: είναι αυτό που αποκαλούμε το τρίγωνο της δραστηριότητας. 
Διασφαλίζοντας μία καλή κατανομή μεταξύ της περιοχής του μαγειρέματος και της προπαρασκευής, της περιοχής του καθαρισμού και της ψύξης, θα αποφύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις.


Η ζώνη της ψύξης

Μέσα στην κουζίνα, ο χώρος της ψύξης περιλαμβάνει τις πιο ευάλωτες προμήθειες. 

Πρόταση: απέφυγε την τοποθέτηση της περιοχής ψύξεως σε γωνία ή κοντά σε άλλη συσκευή για να διευκολύνεις την πρόσβαση σου στο ψυγείο.


Ζώνη προετοιμασίας και μαγειρικής

Άφησε 60 cm επιφάνεια εργασίας ελεύθερη μεταξύ του νεροχύτη και των εστιών της κουζίνας για να μπορείς να μαγειρεύεις με την άνεσή σου και να τοποθετείς εκεί μία σαλατιέρα, τα διάφορα υλικά και τα σκεύη μαγειρικής.
Ιδανικά, τοποθέτησε τις εστίες μαγειρέματος ανάμεσα στο ψυγείο και το νεροχύτη για να μη χρειάζεται να διανύεις ολόκληρη την κουζίνα.

Πρόταση: Άφησε απόσταση 40 cm ανάμεσα στις εστίες της κουζίνας και το ψυγείο.


Ζώνη καθαρισμού

Σκουπιδοτενεκές, νεροχύτης και πλυντήριο πιάτων πρέπει πάντα να είναι κοντά το ένα με το άλλο, έτσι ώστε να προβλέψεις μία διαδικασία καθαρισμού λογική και αποτελεσματική.
Απλοποίησε τους χώρους τακτοποίησης των πιάτων σου γύρω από το χώρο πλυσίματός τους. 

Χρήσιμη πληροφορία: Εφόσον είναι εφικτό, μην τοποθετείς στις γωνίες τον νεροχύτη (και κατ’ επέκταση το στραγγιστήρι του) ή τις εστίες μαγειρέματος. Επωφελήσου περισσότερο από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι γωνίες προκειμένου να αξιοποιήσεις και να αυξήσεις τους χώρους αποθήκευσης.




Συμβουλές για μία κουζίνα περισσότερο λειτουργική


Βελτιωμένη και πιο λειτουργική τακτοποίηση

• Σκέψου ένα πάγκο δίπλα στο ψυγείο όπου μπορείς να τοποθετείς για παράδειγμα τα ψώνια σου.
• Κέρδισε 30% περισσότερο χώρο αποθήκευσης εκμεταλλευόμενος έπιπλα κουζίνας ύψους 92 cm.
• Τακτοποίησε στο πάνω μέρος του ντουλαπιού ότι χρησιμοποιείς λιγότερο.
• Τοποθέτησε το φούρνο σε ύψος (80 cm ή 90 cm από το έδαφος). Θα είναι πιο εύκολο στη χρήση και τα μικρά παιδιά δε θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν. 
• Αποθήκευσε τα βαριά είδη κουζίνας στα ειδικά συρτάρια κάτω από το φούρνο. 
• Επίλεξε σωστά τα συρτάρια σου: συρτάρι για τα μαχαιροπήρουνα, ξεχωριστό χώρο για κατσαρόλες και καλό είναι ο πάτος του συρταριού να μη γλιστράει.



Μία πρακτική περιοχή πλυσίματος 

Για την οργάνωση της κουζίνας, βασικό είναι να σκεφτείς και τη διαδικασία του πλυσίματος των πιάτων. Είναι σημαντικό να είναι εύκολη και αποτελεσματική για να μην χανεις πολύτιμο χρόνο. Υπολόγισε εάν θα χρειαστείς χώρο στον πάγκο για να στεγνώσεις τα πιάτα ή αν θα τα στεγνώσεις μέσα στο νεροχύτη.
Επίσης, επειδή σίγουρα θα χρειαστεί να πετάξεις κάπου και τα υπολείμματα φαγητού σκέψου που θα σε εξυπηρετούσε να βρίσκεται ο κάδος σου.

Τέλος, εάν είσαι δεξιόχειρας τοποθέτησε το πλυντήριο πιάτων σου στα αριστερά του νεροχύτη ενώ εάν είσαι αριστερόχειρας κάνε το αντίστροφο για να μπορείς πιο γρήγορα να τοποθετείς τα άπλυτα πιάτα μέσα στο πλυντήριο αποφεύγοντας περιττές κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: