Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Αυγούστου 06, 2019

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο!

Στις 6 Αυγούστου κάθε έτους, η Εκκλησία μας εορτάζει την Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η Μεταμόρφωση, ως γιορτή, δεν εξαντλείται στην ανάμνηση ενός γεγονότος. Δεν αποτελεί ακόμη ένα από τα θαύματα του Κυρίου αλλά έχει ξεχωριστή σημασία και θέση στο εορτολόγιο και την πίστη της Ορθοδοξίας.



Το γεγονός της γιορτής
Όπως διηγούνται οι Ευαγγελιστές, ο Ιησούς πήρε τρεις μαθητές Του, τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο, και ανέβηκαν μαζί στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί. Οι τρεις μαθητές, όμως, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και αποκοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν, είδαν ένα απροσδόκητο και λαμπρό θέαμα. Το πρόσωπο του Ιησού άστραφτε, όπως ο ήλιος, και τα ρούχα Του ήταν ολόλευκα, όπως το φως. Ο Ιησούς βρισκόταν ανάμεσα από δύο άλλες ολοφώτεινες φιγούρες, τον Μωυσή και τον Προφήτη Ηλία.

Όταν οι τρεις μαθητές συνήλθαν από την έκπληξη και τα μάτια τους συνήθισαν το δυνατό φως, ο πάντα ενθουσιώδης Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η μυσταγωγία που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, παρακάλεσε τον Κύριο να στήσουν τρεις σκηνές στο Θαβώρ. Μία για τον Ιησού, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία. Πριν προλάβει, όμως, ο Πέτρος να ολοκληρώσει τη φράση του, ένα σύννεφο σκέπασε τους μαθητές και ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που έλεγε:


“Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε” (Λουκά, θ’ 28-36)

Δηλαδή, αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε.



Το νόημα της Μεταμόρφωσης
Η Μεταμόρφωση είναι η αποκάλυψη του Θεού προς τον άνθρωπο. Με τη Βάπτιση του Ιησού, έχει κοινό στοιχείο την αποκάλυψη της Αγίας Τριάδος. Με την Ανάσταση, έχει κοινό την αποκάλυψη της δόξας του Θεού. Με την Πεντηκοστή, έχει κοινό τη δημιουργική επενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Η Μεταμόρφωση μας δείχνει ποιος είναι ο Χριστός καθώς αποκαλύπτει ότι είναι ο Υιός του Θεού. Το άκτιστο φως που τον περιτριγύρισε, η ουράνια φωνή του Πατέρα που μαρτύρησε για τη θεϊκή φύση του Ιησού, όλα δείχνουν ότι είναι Θεός. Μπορεί να έλαβε την μορφή και το σώμα ανθρώπου, να έζησε στη γη ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν παύει όμως να είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού. Επειδή είναι Θεός, για αυτό είναι και σωτήρας των ανθρώπων.

Ο Χριστός, όμως, δεν είναι μόνο Θεός. Είναι, ταυτόχρονα, και τέλειος άνθρωπος. Είναι ο νέος Αδάμ που συνομιλεί και πάλι με τον Θεό Πατέρα. Ανέλαβε να κάνει ό,τι δεν κατόρθωσε ο παλαιός Αδάμ, να κάνει τον άνθρωπο υιό του Θεού με τη θέωση της φύσης του. Κατά την Μεταμόρφωσή του, ο Χριστός αποκαλύπτει ότι είναι αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος. Θεός αληθινός γιατί το μαρτυρεί η ουράνια φωνή του Πατέρα και ο ερχομός του Μωυσή και του Ηλία. Άνθρωπος αληθινός γιατί το δείχνει η αλλαγή της μορφής Του.





Τα έθιμα της γιορτής
Λόγω της εξέχουσας σημασίας της ως δεσποτική γιορτή, την ημέρα της Μεταμορφώσεως, παρότι γιορτάζεται μέσα στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, τρώγεται ψάρι και επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ. Στους ναούς, στο τέλος της θείας λειτουργίας, ευλογούνται από τους ιερείς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς και μοιράζονται στους πιστούς μαζί με το αντίδωρο.

Απολυτίκιο εορτής
Ἦχος βαρύς.
Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

https://mountathos-eshop.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add