Η βιταμίνη Β12 προστατεύει από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Ιουνίου 25, 2019

Η βιταμίνη Β12 προστατεύει από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου



Το να έχει κάποιος υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης B12 μπορεί ενδεχομένως να τον προστατεύσει από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το να έχει κάποιος υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης B12 μπορεί ενδεχομένως να τον προστατεύσει από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές θεωρούν σημαντικά τα ευρήματά τους, αλλά εκτιμούν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες πριν αρχίσουν να συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης B12 για την προστασία από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και πιθανόν για την πρόληψη της εξασθένησης της σκέψης και της μνήμης.

Στην έρευνα, με επικεφαλής τον David Smith και την Άννα Βογιατζόγλου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, άνθρωποι με επίπεδα βιταμίνης Β12 στο πάνω τρίτο είχαν 6 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σχέση με αυτούς που ήταν στο χαμηλότερο τρίτο.

Η έρευνα περιέλαβε 107 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 61 έως 87 ετών, που εξετάστηκαν με απεικονιστικές μεθόδους για τη μέτρηση του όγκου του εγκεφάλου και έδιναν δείγματα αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης μια φορά το χρόνο για πέντε χρόνια.

Όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης.

Η έρευνα υποδεικνύει αλλά δεν αποδεικνύει ότι με την αλλαγή των επιπέδων βιταμίνης Β12 μπορεί ενδεχομένως να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας και πιθανόν να εμποδίσουμε τη νοητική εξασθένηση, δήλωσε ο Smith.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, δεν εξέτασε αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 θα επιβράδυνε το ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου, σημειώνει ο Smith.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αντί να διατηρεί κάποιος το επίπεδο της βιταμίνης Β12 ακριβώς πάνω από το όριο της έλλειψης, μπορεί να είναι φρόνιμο να προσπαθήσει να το διατηρήσει πάνω από τη φυσιολογική ζώνη.

Ο Smith θεωρεί ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης άφθονων τροφών που είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, το κρέας και τα ενισχυμένα δημητριακά για το πρωινό.

Η βιταμίνη B12 βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι σημαντική για τη συντήρηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και νευρολογική βλάβη.

Ο Smith δήλωσε ότι άλλη έρευνα από την Οξφόρδη, που δημοσιεύτηκε πέρσι, έδειξε ότι χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης-αλλά στη φυσιολογική ζώνη-σχετίζονταν με νοητική εξασθένηση και υψηλότερο κίνδυνο για νοητική εξασθένηση αργότερα.

Θεωρεί πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σχέση διατροφής και εγκεφάλου, ιδιαίτερα στην άνοια.

Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν είναι συνήθης στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά αποτελεί θέμα που αφορά τους ηλικιωμένους, λόγω προβλημάτων στην απορρόφηση της βιταμίνης και τους χορτοφάγους, των οποίων η διατροφική πρόσληψη μπορεί να είναι χαμηλή.

Ωστόσο, είναι σοβαρό πρόβλημα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, σημειώνει ο Smith.

Άλλη έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που δημοσιεύεται στο ‘Nature Genetics’ έδειξε ότι κοινές ποικιλομορφίες του γονιδίου FUT2 επηρεάζουν τα επίπεδα της Β12 στο αίμα.

Πηγές: ‘Neurology’

Δεν υπάρχουν σχόλια: