Κόλλυβα, συνταγή - Magazino1

Breaking

Μένουμε ασφαλείς - Δείτε τις οδηγίες

22/5/19

Κόλλυβα, συνταγή


Προετοιμασία: 0:30' Μαγείρεμα: 0:15', Μερίδες: 8-10
Για ένα γλυκό σνακ ή πρωινό, δοκιμάστε την πιο ωραία συνταγή για κόλυβα, με πολλές υφές και τέλεια γεύση. Ένα πλήρες γεύμα με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες λόγω των υπερτροφών που περιέχει.

Υλικά Συνταγής
  • 3 φλ. σιτάρι
  • λίγο αλάτι
  • 1 φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική (εναλλακτικά μέλι)
  • 1 φλ. σουσάμι
  • 1 φλ. αλεύρι ολικής
  • 1 φλ. μεγάλο ρόδι καθαρισμένο
  • 1 φλ. ανάμεικτες σταφίδες
  • 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1κ.γ κανέλα
  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο
Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό. Όσο πιο πολύ μουλιάζει το σιτάρι τόσο λιγότερο βράσιμο θέλει για τα κόλυβα.

Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με καθαρό νερό. Το αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι, αλλά όχι να ανοίξει και να σκάσει. Πρέπει να είναι ολόκληρος ο κόκκος του σιταριού, να μασιέται ευχάριστα αλλά να μην είναι λιωμένος.

Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά. Απλώνουμε μία καθαρή μεγάλη πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι να στεγνώσει πολύ καλά. Το αφήνουμε για τρεις με 4 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα.

Σε ένα ρηχό φαρδύ ταψάκι, βάζουμε το σουσάμι. Σε ένα άλλο ρηχό φαρδύ ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι. Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε και τα δύο στον αέρα για περίπου 15 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανακατεύουμε το σουσάμι αλλά και το αλέυρι με κουτάλι ποτέ πότε για να ροδίσουν και να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά στον πάγκο της κουζίνας. Αλέθουμε το σουσάμι στο μπλέντερ ή το σπάμε στο γουδί.

Μέσα σε μία μεγάλη γαβάθα βάζουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι με τη ζέστη των χεριών μας να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Αν βάλετε μέλι, το μείγμα θα κολλάει ελαφρά, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό.

Αν θέλετε μπορείτε να τα αχνίσετε με ζάχαρη.

Τα κόλυβα καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Αν περισσέψουν διατηρήστε τα στο ψυγείο σκεπασμένα για μία, το πολύ δύο ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: