Η Απελευθέρωση απο νευρική υπερένταση - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 26, 2018

Η Απελευθέρωση απο νευρική υπερένταση

Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 08

Υπάρχει σήμερα μια γενική ‘επιδημία’ νευρικής υπερέντασης που έχει κατακλύσει ολόκληρη την κοινωνία μας. Αποτελεί πιθανόν την αιτία του 80% των ασθενειών που ταλαιπωρούν σήμερα την ανθρωπότητα.
Αν ο άνθρωπος δεν ξεπεράσει αυτή τη νευρική υπερένταση, αποκλείεται να μπορέσει να διατηρήσει την καλή του υγεία. Από την άλλη μεριά, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν συνειδητοποιήσει πόσο εύκολο είναι να μειώσουν την έντασή τους ακολουθώντας ορισμένες απλές οδηγίες για υγιεινή ζωή. Χιλιάδες άτομα μαθαίνουν καθημερινά πώς να ζούνε πιο αρμονικά νιώθοντας συγχρόνως πιο αποτελεσματικοί και πιο άνετοι.



ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ THΣ ENTAΣHΣ

1. Τροφικές ανεπάρκειες (ειδικά έλλειψη των συμπλεγμάτων της βιταμίνης Β).
2. Συσσωρευμένες τοξίνες στο σώμα.
3. Δυσκοιλιότητα.
4. Ανωμαλίες στη λειτουργία του συκωτιού ή των νεφρών ή άλλων οργάνων.
5. Ανεπαρκής ανάπαυση.
6. Έλλειψη σωματικής άσκησης.
7. Λανθασμένες συνήθειες αναπνοής.
8. Ανικανότητα του ατόμου να απελευθερώσει την έντασή του.
9. Έλλειψη ελευθερίας όσον αφορά τη δημιουργική έκφραση.
10. Αδυναμία του ατόμου να βρει νόημα στη ζωή του.
11. Συγκινησιακό σοκ.
12. Τραύματα παιδικής ηλικίας.
13. Αρνητικοί προγραμματισμοί.
14. Έλλειψη πίστης στον εαυτό.
15. Έλλειψη πίστης στον Θεό.
16. Aυτοαμφιβολία
17. Aυτοαπόρριψη
16. Άγνοια της πραγματικής φύσης του εαυτού και της πραγματικότητας.
17. Αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές και άλλες ουσίες.
18. Αναιμία.
19. Άλλα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

1. Αποφεύγετε την άσπρη ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι καθώς και όλα τα παράγωγά τους, γιατί απομυζούν τις σημαντικές βιταμίνες και τα μέταλλα από το νευρικό σύστημα. Αποφεύγετε, επίσης, τον καφέ, το τσάι, τα οινοπνευματώδη και οπωσδήποτε το τσιγάρο.
2. Τρώτε άφθονα δημητριακά και όσπρια καθώς επίσης και φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Οι τροφές που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές είναι αυτές που έχουν σύμπλεγμα βιταμίνης B π.χ., η μαγιά της μπίρας, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σκούρο ρύζι, το γιαούρτι, ο μαϊντανός, όλα τα πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά και τα φυσικά τυριά.
3. Αν νιώθετε ταραγμένος ή βρίσκεστε σε ένταση, φροντίστε να φάτε μονάχα ένα είδος τροφής στα επόμενα ένα-δύο γεύματά σας. Θα αισθανθείτε μια σημαντική αίσθηση χαλάρωσης. Η κατανάλωση ενός και μόνο είδους τροφής της εποχής, όπως π.χ. μήλα, σταφύλια, καρπούζι ή και ρύζι, έχει ηρεμιστική επίδραση στον νου.
4. Πίνετε άφθονο νερό και χυμούς της ώρας από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αν είστε δυσκοίλιος, λύστε το πρόβλημα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί δημιουργεί ένταση με την τοξίνωση του οργανισμού.
5. Οι ακόλουθες βιταμίνες είναι γνωστές για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα όσον αφορά την ενίσχυση του νευρικού συστήματος: τα συμπλέγματα της Β (ιδιαίτερα οι Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 και Β12), η C, η Ε καθώς επίσης το μαγνήσιο και το ασβέστιο.
6. Τα ζεστά καθώς και τα κρύα μπάνια είναι αποτελεσματικά για τη χαλάρωση και την τόνωση των νεύρων. Μπορούν να γίνονται εναλλάξ, αλλάζοντας από ζεστό σε κρύο νερό, όταν κάνει κανείς ντους. Προξενούν χαλάρωση και αναζωογονούν. Το ίδιο μπορεί να γίνει κάνοντας μασάζ με μία βούρτσα.
7. Κάντε συχνούς περιπάτους στη φύση, κολυμπάτε στη θάλασσα και δουλεύετε στον κήπο σας. Η επαφή με τη φύση είναι εξαιρετικά θεραπευτική και φέρνει ισορροπία.
8. Βάζετε απαλή μουσική στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και, αν είναι δυνατόν, στο γραφείο. Η μουσική μας χαλαρώνει σε υποσυνείδητο επίπεδο, χωρίς να κάνουμε καμιά προσπάθεια.
9. Για τα ρούχα σας και για τη διακόσμηση του σπιτιού σας διαλέγετε χρώματα που σας χαλαρώνουν, όπως είναι το πράσινο, το γαλάζιο, το βιολετί και το άσπρο. Διαλέξτε τα χρώματα που έχουν την πιο ηρεμιστική επίδραση επάνω σας.
10. Το μασάζ σιάτσου και η ρεφλεξολογία είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και βοηθητικές τεχνικές, για να χαλαρώσει κανείς και να ανακαλύψει πόσο ωραία γίνεται η ζωή, όταν είσαι γαλήνιος. Το τακτικό μασάζ για ένα-δύο μήνες μπορεί να είναι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας αυτομεταμόρφωσης, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική σας προσπάθεια μέσω των ασκήσεων, των αναπνοών και της βαθιάς χαλάρωσης.
11. Επιδοθείτε σε δημιουργικές και απολαυστικές δραστηριότητες, όπως είναι το τραγούδι, ο χορός, η ζωγραφική, η διακοσμητική με λουλούδια, τα σπορ και οτιδήποτε άλλο σάς ευχαριστεί. Να τραγουδάτε συχνά ευχάριστα τραγούδια με θετικό νόημα.
12. Γελάστε όσο περισσότερο μπορείτε. Eίναι θεραπευτικό.
13. Οι αναπνευστικές τεχνικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πρέπει όμως να τις μάθετε από έναν έμπειρο δάσκαλο.
14. Η βαθιά χαλάρωση είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση του στρες και της νευρικότητας. Μάθετε να χαλαρώνετε συνειδητά όλους τους μυς και τον νου με την θέλησή σας τουλάχιστον μια φορά την ήμερα. Μπορείτε να παραγγείλετε κασέτες και CD τηλεφωνώντας στο: 210 6818220 ή 210 6818151.
15. H θετική προβολή επίσης είναι πολύ σημαντική. Αφού χαλαρώσετε το σώμα και τον νου σας, αρχίστε να βλέπετε νοερά τον εαυτό σας στις καθημερινές δραστηριότητες νιώθοντας άνετα και σίγουρα σε οποιαδήποτε κατάσταση. Φανταστείτε ότι, όπου κι αν βρίσκεστε κι ό,τι κι αν κάνετε, είστε ικανός να αντεπεξέλθετε σε οτιδήποτε συμβεί. Δείτε τον εαυτό σας να έχει αυτοπεποίθηση και αυτοπαραδοχή σε όλες τις περιπτώσεις κι να είστε απελευθερωμένος από φόβους, ανησυχίες, άγχη και αρνητικά συναισθήματα. Κάντε το αυτό σε καθημερινή βάση.
15. Γραφτείτε σε σεμινάρια ή ομάδες αυτογνωσίας, όπου θα μπορέσετε να ερευνήσετε τρόπους, για να ξεπεράσετε την έντασή σας και να δουλέψετε με το σύστημα των πεποιθήσεων, που σας δημιουργεί τα προβλήματα αυτά.
16. Αναπτύξτε την πνευματική σας ζωή και ενδυναμώστε τη σχέση σας με τον Θεό και την πίστη σας σε αυτόν.
17. Εφαρμόζετε καθημερινά σωματικές ασκήσεις για χαλάρωση και αναζωογόνηση του σώματος ή του νου. Οποιαδήποτε γυμναστική είναι κατάλληλη αλλά κυρίως οι ασκήσεις γιόγκα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για το νευρικό σύστημα.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ
Oι σωματικές ασκήσεις έχουν τους ακολούθους στόχους:
1. Να βοηθήσουν την αποτοξίνωση του σώματος.
2. Να αναζωογονήσουν τα όργανα του πεπτικού συστήματος.
3. Να εναρμονίσουν το ενδοκρινικό σύστημα.
4. Να διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.
5. Να απελευθερώσουν την ένταση από τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης.
6. Να γαληνέψουν τον νου.

EIΔIKH AΣKHΣH ΓIA ENTAΣH
Aν συμφωνεί ο γιατρός σας, η άσκηση «μισή λαμπάδα» είναι πολύ αποτελεσματική για την νευρική ένταση.
Βάλτε ένα στρώμα κοντά στον τοίχο και ξαπλώστε ανάσκελα με τους γλουτούς πολύ κοντά στον τοίχο και τα πόδια να ξεκουράζονται πάνω στον τοίχο. (Γίνεται και στο κρεβάτι σας.) Bάλτε κάτω από τους γλουτούς ένα μαξιλάρι για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη κλίση. Βεβαιωθείτε ότι η ράχη, οι ώμοι και ο αυχένας είναι σε άνετη θέση. (Αν έχετε υψηλή πίεση, ρωτήστε τον γιατρό σας αν συμφωνεί ως προς το να κάνετε την άσκηση).
α. Καθώς βρίσκεστε με τα πόδια ψηλά, εισπνεύστε αργά σηκώνοντας τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Κρατήστε την αναπνοή σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα και κατόπιν χαμηλώστε ξανά τα χέρια προς τα πλευρά με την εκπνοή. Αυτό γίνεται για 5 λεπτά.
β. Μετά από αυτό απλώς αναπνεύστε αργά και βαθιά συγκεντρώνοντας την προσοχή στην εισπνοή, στο κράτημα και στην εκπνοή. Ποτέ δεν πρέπει να ζορίζετε την αναπνοή. Αναπνέετε τόσο αργά και βαθιά όσο νιώθετε άνετα και ευχάριστα. Με κάθε εκπνοή μπορείτε να συγκεντρώνεστε και να χαλαρώνετε τον λαιμό, τους ώμους και τα μάτια.
γ. Μετά από αυτό μείνετε για 10 λεπτά ακόμα (αν μπορείτε) και απλώς χαλαρώστε τους μυς και τον νου σας.

Πηγή Προέλευσης
Από το βίβλιο Aυτοθεραπεία του Ρόμπερτ Ηλίας Νατζεμυ.
Μπορείτε να τα βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή στο 210/ 6818220.

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: