Δαλάι Λάμα: «Η ευτυχία δε φτιάχνεται από μόνη της. Έρχεται από όσα κάνεις» - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Δεκεμβρίου 16, 2018

Δαλάι Λάμα: «Η ευτυχία δε φτιάχνεται από μόνη της. Έρχεται από όσα κάνεις»

Μπορεί να δίνει μάχη με τον γίγαντα Κίνα για το μικροσκοπικό αλλά με τόση αξία ξεχωριστό Θιβέτ, μπορεί να ξέρει ότι μετά τον θάνατο του το Πεκίνο θα επιβάλει τον δικό του… εκλεκτό, όμως η ζωή του δε σταματά να πλημμυρίζει από καλοσύνη την οποία και μεταδίδει με κάθε ευκαιρία. Εδώ είναι κάποιες σκέψεις του Δαλάι Λάμα για τη ζωή. Η συνειδητοποίηση τους θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο.

-Να είσαι καλός και ευγενικός όποτε μπορείς. Και μπορείς πάντα!


-Ανέβα πιο ψηλά από το θυμό και το μίσος. Ο θυμός καταστρέφει απόλυτα τη δική σου ψυχική ισορροπία. Ο τρόπος για να ανέβεις πιο ψηλά από τη συχνότητα του θυμού είναι η συμπόνια και η αγάπη.

-Νίκησε τις αρνητικές σκέψεις. Αυτές είναι ο μόνος πραγματικός εχθρός σου. Ο πραγματικός ήρωας είναι αυτός που επιβάλλεται στον δικό του θυμό και στο δικό του μίσος. Κάθε φορά που ο θυμός σε καταλαμβάνει συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και στη στιγμή, και θυμήσου ότι η αρνητικότητα παράγει περισσότερη αρνητικότητα.

-Γίνε συμπονετικός. Ο πρωταρχικός σκοπός της ζωής μας είναι να βοηθάμε τους άλλους. Και εάν δεν μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους, τουλάχιστον μην τους βλάπτεις. Για να ευτυχίσουμε χρειάζεται να νιώσουμε ότι οι άλλοι είναι πολύτιμοι. Όταν σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου, το μυαλό σου γίνεται μικρό. Η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη για την ευτυχία σου και καλό είναι να την ασκείς συχνότερα.

-Νιώσε την ενέργεια που ρέει στο σώμα σου όταν είσαι καλός με κάποιον. Αυτό είναι η ευτυχία.

-Να είσαι ένας πνευματικός άνθρωπος. Η θρησκεία μου είναι πολύ απλή και είναι η καλοσύνη. Δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίον θα γίνεις ένας πνευματικός άνθρωπος. Κάποιοι το καταφέρνουν μέσα από την προσευχή και άλλοι μέσα από την καθημερινότητα και τις εμπειρίες τους. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε ότι η ευτυχία βρίσκεται πραγματικά μέσα μας και λίγο έχει να κάνει με όσα υπάρχουν και διαδραματίζονται γύρω μας.

-Άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα. Επίλεξε να είσαι αισιόδοξος. Θα ζήσεις καλύτερα. Δες κάθε πλευρά μιας κατάστασης αλλά να θυμάσαι ότι κάτι καλό υπάρχει ή κρύβεται παντού. Βρες και βγάλε ακόμα και μια σταγόνα καλού από μια αρνητική κατάσταση. Αυτό συνηθίζω να κάνω και με την κατάσταση στο Θιβέτ. Δεν εστιάζω ότι η πολιτική κατάσταση εκεί μοιάζει να είναι απελπιστική. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερη αν δεν κάναμε τόσα γι’ αυτήν.Προτιμώ να βλέπω τον λωτό παρά τη λάσπη πάνω στην οποίαν υπάρχει.

-Όταν χάνεις, μη χάνεις και το μάθημα από αυτό που έζησες. Θυμήσου ότι το να μην πάρεις τελικά αυτό που ήθελες, ίσως να είναι και μια τεράστια τύχη.

-Ζήσε μια καλή και άξια ζωή. Όταν θα μεγαλώσεις και θα κοιτάς πίσω σου, θα τη χαρείς για μια ακόμα φορά.

-Η ευτυχία δε φτιάχνεται από μόνη της. Έρχεται από όσα κάνεις. Η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια διαμορφώνουν ένα ειρηνικό περιβάλλον.

-Θα σας πω κάτι. Μου αρέσουν οι φίλοι. Θέλω περισσότερους φίλους. Μου αρέσουν τα χαμόγελα. Αυτό είναι γεγονός. Πώς να φτιάξεις χαμόγελα; Υπάρχουν πολλά χαμόγελα. Μερικά χαμόγελα είναι σαρκαστικά. Μερικά χαμόγελα είναι ψεύτικα, διπλωματικά χαμόγελα. Μερικά χαμόγελα δεν προκαλούν ικανοποίηση αλλά φόβο ή καχυποψία. Ένα αληθινό χαμόγελο όμως μας δίνει ελπίδα, φρεσκάδα. Αν θέλουμε ένα αληθινό χαμόγελο, τότε πρώτα πρέπει να οικοδομήσουμε τη βάση για να έρθει αυτό το χαμόγελο. Σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης ζωής, η συμπόνια είναι η έννοια-κλειδί.

από την Καίτη Φαρμάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια: