1η Οκτωβρίου: Η Κύπρος γιορτάζει την ανεξαρτησία της - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2018

1η Οκτωβρίου: Η Κύπρος γιορτάζει την ανεξαρτησία της

Πανηγυρικές εκδηλώσεις και στρατιωτική παρέλαση στην Μεγαλόνησο


Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα Δευτέρα την 58η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους εορτασμούς να κορυφώνονται με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στη Λευκωσία.


Η 1η Οκτωβρίου, από το 1960 και μετά σηματοδοτεί την ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.

Ωστόσο, η 1η Οκτωβρίου δεν είναι η πραγματική ημέρα κατά την οποία έγινε πράξη η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η 16η Αυγούστου του 1960.

Στις 11 Ιουλίου του 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τότε αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, αποφάσισε να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορεί να γιορτάζεται όπως αρμόζει, με όλες τις τιμές και στην παρουσία διεθνών διπλωματικών σωμάτων.

Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας ωστόσο, από τις 16 Αυγούστου του 1960, κυματίζει ψηλά στον ουρανό της Κύπρου, ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας
Τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί στους εορτασμούς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 1030.

Στις 0915 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε τρισάγιο μπροστά από τις στήλες των πεσόντων αντιστασιακών εντός του πάρκου του Προεδρικού. Ακολούθως θα καταθέσει στεφάνια στα Φυλακισμένα Μνήματα καθώς και στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ`, στο Προεδρικό.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγός του θα παραθέσουν δεξίωση προς το διπλωματικό σώμα για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add