Ποιες είναι οι μέθοδοι κατασκευής μεταλλικών αντικειμένων; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2018

Ποιες είναι οι μέθοδοι κατασκευής μεταλλικών αντικειμένων;

ΣΤ20 Ποιες είναι οι μέθοδοι κατασκευής μεταλλικών αντικειμένων;
Για στερεα αντικειμενα: πετρινα καλουπια ή ανθεκτικό υλικο σε θερμοκρασια του λιωμενου μεταλλου.
-Ανοιχτα καλουπια: Για να μην οξειδωθει το μεταλλο καλυπτεται με ένα επικαλυπτικο υλικο.
-Καλουπι σε κομματια: Το αρνητικο αποτυπωμα καταστευαζεται σε κομματια τα οποια εφαρμοζουν μεταξυ τους με εγκοπες-κλειδια.

Για δημιουργια κοιλων αντικειμενων:
Καλουπι ψευδους πυρηνα: κατασκευαζουμε το σχημα του αντικεμενου από δυστηκτο πηλο και επανω σε αυτό σχηματιζεται το καλουπι από επιμερους κομματια. Στη συνεχεια απομακρυνεται το υλικο και μειωνεται το παχος, οπου σχηματιζεται ο πυρηνας. Το κενο που δημιουργειται αναμεσα στο καλουπι και τον πυρηνα καλυπτεται από το κραμα χυτευσης. Γυρω από τον ψευτικο πυρηνα δημιουργειται ένα καναλι, το οποιο γεμιζει μεταλλο. Σε συνθετα σχηματα καλο είναι να εχουμε πολλα καναλια για την εξοδο αερα-αεριων. Μετα τη χυτευση ο πυρηνας αφαιρειται. Σε περιπτωση πολλων σχηματων και κομματιων, δημιορυγειται ένα δευτερο εξωτερικο καλουπι (εσαρπα). Τελος οι μεταλλικες γραμμες που μενουν από το καλουπι, απομακρυνονται με γυαλισμα.

Μεθοδος χαμενου κεριου: για συνθετα αντικειμενα. Γυρω απο τον πυρηνα από δυστηκτο πηλο κανουμε το σχημα του αντικειμενου με κερι, οπου το σχημα αποτυπωνεται σε ένα εξωτερικο πηλινο καλουπι. Ο πυρηνας ενωνεται με το εξωτερικο καλουπι με μεταλλικες καρφιδες. Κατά τη χυτευση το κερι λιωνει και αντικαθισταται από το λιωμενο μεταλλο. Το εξωτερικο καλουπι καταστρεφεται για να αναδειχθει το αντικειμενο, ενώ ο πυρηνας παραμενει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add