Ποια είναι τα στάδια παρασκευής του γυαλιού; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Ιουνίου 30, 2018

Ποια είναι τα στάδια παρασκευής του γυαλιού;



ΣΤ18. Ποια είναι τα στάδια παρασκευής του γυαλιού;
Προετοιμασία του μείγματος των υλικών κατασκευής γυαλιού και τοποθέτησή του μέσα στον φούρνο. Αρχικά το επιθυμητό μέγεθος των κόκκων επιτυγχάνεται με κοσκίνισμα, για το οποίο χρησιμοποιούνται κόσκινα διαφόρων μεγεθών. Στη συνέχεια γίνεται καλή ανάμειξη των υλικών με αυτόματα μηχανικά μέσα, φροντίζοντας να μη διαχωριστούν οι κόκκοι.

Τήξη του μείγματος των υλικών. Μετά την παρασκευή του μείγματος, το υλικό εισάγεται στον χώρο τήξης, στους φούρνους. Στους φούρνους κατασκευής γυαλιού ανήκουν: α. οι φούρνοι δοχείων, β. οι φούρνοι ημερήσιας λειτουργίας, γ. οι φούρνοι συνεχούς λειτουργίας και δ. οι ηλεκτρικοί φούρνοι, σε διάφορα σχήματα.

Μορφοποίηση (φορμάρισμα). Το γυαλί παίρνει διάφορα σχήματα με τη χύτευση του τήγματος σε μεταλλικά καλούπια από χρώμιο και χάλυβα. Για την παραγωγή διαφόρων δοχείων χρησιμοποιείται και η παραδοσιακή μέθοδος του φυσήματος. Για την παραγωγή υαλοπινάκων και σωλήνων γυαλιού υπάρχουν ειδικές διατάξεις κατά τις οποίες, στην περίπτωση των υαλοπινάκων, το τήγμα διέρχεται από μία οριζόντια σχισμή και ανάμεσα από δύο αντίθετα στρεφόμενους κυλίνδρους, ενώ στην περίπτωση των σωλήνων εισάγεται αέρας με πίεση στο τήγμα, που ρέει γύρω από έναν περιστρεφόμενο άξονα. ΤΕΧΝΙΚΕΣ: χύτευση σε ανοικτό καλούπι, φυσήματος.

Ψύξη. Κατά την ψύξη του γυάλινου αντικειμένου αναπτύσσονται προσωρινές και μόνιμες τάσεις που πρέπει να εξομαλυνθούν με ένα χαμηλό ρυθμό μείωσης της θερμοκρασίας.

Φινίρισμα. Οι διαδικασίες φινιρίσματος περιλαμβάνουν τις διορθώσεις διαφόρων ατελειών στα αντικείμενα, τη δημιουργία αδιαφάνειας πάνω στην επιφάνεια, τη χάραξη διαφόρων διακοσμήσεων και σχημάτων, τη χρωματική διακόσμηση κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add