Κορέα: Τέλος τα πυρηνικά στην χερσόνησο της Κορέας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Απριλίου 27, 2018

Κορέα: Τέλος τα πυρηνικά στην χερσόνησο της Κορέας

Τέλος τα πυρηνικά και ο πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο συμφώνησαν οι ηγέτες της Βορείου και Νοτίου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν.


Για την "πλήρη αποπυρηνικοποίηση" της κορεατικής χερσονήσου δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε Ιν στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν μετά την ιστορική συνάντηση που είχαν σήμερα και έδωσαν τα χέρια."Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο να εξασφαλίσουν, μέσω μιας πλήρους αποπυρηνικοποίησης, μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο", επισημαίνεται στην κοινή τους δήλωση.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης σήμερα ότι "δεν θα υπάρξει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο", καθώς οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση "διαρκούς" και "στέρεης" ειρήνης στην χερσόνησο.

Οι δύο γείτονες θα επιδιώξουν συνάντηση με τις ΗΠΑ, ίσως και την Κίνα --που έχουν συνυπογράψει και οι δύο την εκεχειρία-- "για να κηρύξουν το τέλος του πολέμου και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και στέρεης ειρήνης", υπογραμμίζεται στην κοινή τους δήλωση.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύονται επίσης στο κείμενο αυτό για τη μείωση των εξοπλισμών, την παύση των "εχθρικών ενεργειών", τη μετατροπή της αυστηρά φρουρούμενης μεθορίου μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας σε "ζώνη ειρήνης" και την επιδίωξη πολυμερών συνομιλιών με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε στις δηλώσεις που έκανε να ενεργήσει ώστε η συμφωνία που υπέγραψε σήμερα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να υλοποιηθεί.

Οι δύο Κορέες θα συνεργαστούν στενά για να εξασφαλίσουν ότι "δεν θα επαναληφθεί το οδυνηρό παρελθόν το οποίο είδε να ματαιώνονται προηγούμενες διακορεατικές συμφωνίες", σημείωσε.

Το Πανμουντζόν, το χωριό, στο οποίο υπεγράφη η εκεχειρία στον Πόλεμο της Κορέας το 1953 και το οποίο βρίσκεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, "συμβολίζει μια θλιβερή διαίρεση", αλλά αν γίνει "σύμβολο ειρήνης, ο Βορράς και ο Νότος που έχουν το ίδιο αίμα, την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία και την ίδια κουλτούρα, θα γίνουν και πάλι ένα και όλες οι γενιές θα επωφεληθούν από την ευημερία".

Οι δύο Κορέες θα διοργανώσουν εξάλλου τον Αύγουστο μια νέα συνάντηση των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά το τέλος του πολέμου πριν από 65 χρόνια, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών.

"Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα αποφάσισαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα επανένωσης των οικογενειών που έχουν χωριστεί (...) στις 15 Αυγούστου φέτος", σημειώνουν οι ίδιοι και προσθέτουν ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν θα πραγματοποιήσει φέτος επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μουν θα μεταβεί στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα το φθινόπωρο, διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες μετά την ιστορική αυτή διακορεατική σύνοδο κορυφής, την πρώτη σε περισσότερα από 11 χρόνια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: