Πώς δημιουργείται η βροχή και το χαλάζι; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27, 2017

Πώς δημιουργείται η βροχή και το χαλάζι;

Φθινοπωρινή Μετεωρολογία: τι είναι ο «υετός»; Πώς δημιουργείται η ...
  • Πώς δημιουργείται η βροχή μέσα στα σύννεφα;
Χάρη στα δισεκατομμύρια μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης που αιωρούνται στον ουρανό. Ετσι για να δημιουργηθούν σταγονίδια υδρατμοί που υπάρχουν στον αέρα πρέπει να βρουν ένα μέρος με γαντζωθούν χωρίς σκόνη δεν μπορεί να υπάρξει βροχή. Άλλωστε Βρέχει πολύ συχνότερα στις πόλεις όπου δημιουργείται περισσότερη σκόνη παρά στην εξοχή.



  • Πως πέφτει η βροχή;
Αποτέλεσμα εικόνας για Πως πέφτει η βροχή;
Οι σταγόνες του σύννεφο είναι τόσο ελαφριές που αιωρούνται στον αέρα. Από μόνες τους δεν θα έπεφταν ποτέ μέσα στο σύννεφο όμως υπάρχουν παγοκρύσταλλοι που κυλούν σαν μπάλες χιονιού. Τα σταγονίδια μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ και μετά σπάζουν σε μικρούς κρυστάλλους οι οποίοι μεγαλώνουν με τη σειρά τους. Στριμωγμένοι σαν σαρδέλες κάποια στιγμή αρχίζουν να πέφτουν, γιατί το σύννεφο δεν μπορεί να χωρέσει άλλους. Επειδή ο αέρας είναι θερμότερος προς τα κάτω οι κρύσταλλοι λιώνουν. Έτσι λοιπόν αρχίζει να βρέχει.


  • Πώς δημιουργείται το χαλάζι;
Το χαλάζι δημιουργείται μέσα στους σωρειτομελανίες, τα σύννεφα που ανεβαίνουν πολύ ψηλά στον ουρανό. Οι παγοκρύσταλλοι που ωθούνται προς τα πάνω από δυνατές ριπές ανέμου, ανεβαίνουν σιγά- σιγά στην κορυφή του σύννεφου και γίνονται όλο και μεγαλύτεροι, γιατί σε όλη τη διαδρομή τους απορροφούν συνεχώς σταγονίδια νερού. Μόλις φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο ύψος έχουν πλέον αποκτήσει τόσο βάρος που πέφτουν στο έδαφος σαν μπάλες, χωρίς να προλαβαίνουν λιώσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

add