ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: ΑΝΑΔΟΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2017

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: ΑΝΑΔΟΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ!

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ. Π.Χ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΕΤΕ «ΤΟ ΠΑΛΕΥΩ», ΠΕΙΤΕ «ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ». ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΣΑΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ.


Ο Δρ Andrew Newberg, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον και ο Mark Robert Waldman, εμπειρογνώμονας σε θέματα επικοινωνίας, συνεργάστηκαν για τη συγγραφή του βιβλίου, «Οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλό σας» (Words Can Change Your Brain). Σε αυτό γράφουν πως «μία λέξη έχει τη δύναμη να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου».


Όταν χρησιμοποιούμε λέξεις γεμάτες θετικά μηνύματα, όπως «αγάπη» και «ειρήνη», μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας μέσω της αύξησης της γνωστικής λογικής (νόησης) και την ενίσχυση της δραστηριότητας στην περιοχή του μετωπιαίου λοβού. Χρησιμοποιώντας πιο συχνά θετικές λέξεις από ό, τι αρνητικές, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα κέντρα λειτουργίας του εγκεφάλου, παρακινώντας τα να δράσουν.


Απ’ την άλλη πλευρά, όταν χρησιμοποιούμε αρνητικές λέξεις, αποτρέπουμε την παραγωγή ορισμένων νευροχημικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στον έλεγχο του άγχους. Όλοι μας είμαστε από τη φύση μας προγραμματισμένοι να έχουμε ανησυχίες και ανασφάλειες. Αυτή είναι μια κατάσταση που μας την επιβάλει ο αρχέγονος εγκέφαλός μας και μας προστατεύει από επικίνδυνες καταστάσεις, στις οποίες ενδέχεται κάποιες φορές να βρεθούμε, για να επιβιώσουμε.


Έτσι, όταν εκφράζουμε αρνητικές λέξεις με το λόγο και την σκέψη μας, αυξάνουμε τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τον φόβο (την αμυγδαλή) με αποτέλεσμα την έκλυση ορμονών του στρες που κατακλύζουν τον οργανισμό μας. Αυτές οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές διακόπτουν την λογική σκέψη και τις συλλογιστικές διεργασίες στον εγκέφαλο και αναστέλλουν την κανονική του λειτουργικότητα. Οι Newberg και Waldman γράφουν, «Οι λέξεις θυμού στέλνουν μηνύματα συναγερμού στον εγκέφαλο και τμηματικά διακόπτουν τα κέντρα της λογικής που βρίσκονται στον μετωπιαίο λοβό».


Ένα απόσπασμα από το βιβλίο τους, μας υποδεικνύει πώς να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε κυριολεκτικά την πραγματικότητά μας:


«ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ, ΘΑ ΔΙΕΓΕΙΡΕΤΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟ ΛΟΒΟ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΦΛΟΙΟ, ΠΟΥ ΣΑΣ ΩΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.


ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΡΕΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΒΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ. ΕΧΟΝΤΑΣ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΪΔΕΑΣΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΣΑΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΑΣ. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».


Μια μελέτη του Positive Psychology εξέτασε περαιτέρω τις επιπτώσεις της χρήσης θετικών λέξεων. Σε μια ομάδα ενηλίκων ηλικίας 35-54 δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο για να συμπληρωθεί στο τέλος της μέρας, που αφορούσε την καταγραφή τριών θετικών γεγονότων που τους συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μέρας εξηγώντας, παράλληλα, τη σημασία τους και το γιατί ήταν θετικά γι’ αυτούς. Στους τρεις μήνες που ακολούθησαν, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι βαθμοί ευτυχίας συνέχισαν να αυξάνονται, και τα άσχημα συναισθήματά μειώνονταν. Το ερωτηματολόγιο τους έκανε να εστιάζουν στις θετικές ιδέες και στα όμορφα συναισθήματα που αποκόμιζαν κατά τη διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα να βελτιώσουν την ευεξία τους και την ομαλή λειτουργικότητα του εγκεφάλου τους.


Πως όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν από σας; Εάν έχετε παράπονα από τη ζωή σας, δοκιμάστε να καταγράψετε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις και εκφράσεις. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο απλή είναι η λύση για να αποκτήσετε μια καλύτερη ζωή! Αρχίστε να αντικαθιστάτε τις αρνητικές λέξεις με θετικές και αλλάξτε τη ζωή σας!


Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου: share24.gr via thespiritscience.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: