Ξανά σε λειτουργία τα συστήματα ασφάλειας τρένων στο Σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2017

Ξανά σε λειτουργία τα συστήματα ασφάλειας τρένων στο Σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Όταν σε μία συνέντευξη τύπου λίγο πριν το καλοκαίρι, οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκάλυψαν τη ζοφερήπραγματικότητα της κατάστασης των συστημάτων λειτουργίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, έγινε αντιληπτό ότι τα η καθημερινότητα των σιδηροδρομικών είναι πολλή πιο δύσκολη από όσο φανταζόμαστε.

Ευτυχώς, για όλους, επιβάτες και εργαζόμενους, η κατάσταση αυτή τους επόμενους μήνες θα βελτιωθεί. Αιτία, είναι η ολοκλήρωση 2 εργολαβιών που τρέχουν ταυτόχρονα και που υπόσχονται καλύτερες μέρες. Η ανάταξη της σηματοδότησης στο διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και το σύστημα ERTMS φαίνεται ότι οδεύουν προς ολοκλήρωση.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ypodomes.com, είμαστε στην τελική φάση, με το βόρειο τμήμα των έργων να έχει ολοκληρωθεί και να μένει το νότιο. Τι είναι όμως η σηματοδότηση; Είναι ένα σύστημα ασφαλείας της κυκλοφορίας του τρένου. Τα φωτοσήματα που σήμερα δεν λειτουργούν θα επανέλθουν κκαι έτσι πλέον ο οδηγός θα μπορεί ανάλογα με την φωτεινή ένδειξη να γνωρίζει αν η γραμμή μπροστά του είναι ανοιχτή ή αν υπάρχει άλλο τρένο, την τήρηση των ορίων ταχύτητας του τρένου, αν χρειάζεται ένα τρένο να μπει σε παρακαμπτήριο κ.α. Συνολικά η εργολαβία της ανάταξης της σηματοδότησης θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2018, ενώ για τα έργα που έγιναν θα υπάρχει και μία τριετή περίοδος συντήρησης από την ανάδοχο (ΤΟΜΗ-ALSTOM).
Αναφορικά με την δεύτερη εργολαβία, αφορά το σύστημα ERTMS. Αυτό το σύστημα τοποθετείται τόσο πάνω στις γραμμές (on track) όσο και πάνω στο τρένο. Με τη λειτουργία αυτού του συστήματος εξασφαλίζεται, πως αν π.χ. ο οδηγός παραβιάσει κάποιο φωτόσημα ή το όριο ταχύτητας, ακινητοποιεί το τρένο. 
Επίσης δίνει πληροφορίες σε συνεργασία με τη σηματοδότηση για την κατάσταση του δικτύου και έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη ζωή των μηχανοδηγών. Επίσης αυτή η εργολαβία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, οπότε τότε το σιδηροδρομικό δίκτυο έχοντας ανακάμψει θα μπορεί να δέχεται μεγαλύτερες ροές, αυξάνοντας σημαντικά την χωρητικότητα του, δίνοντας την ευκαιρία στον ΟΣΕ και να μεγαλώσει το εθνικό επιβατικό και εμπορευματικό φορτίο αλλά και να αποκομίσει σημαντικά κέρδη από αυτό, μέρος των οποίων θα ανακατευθύνεται για την συντήρηση και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: