Και τα μάτια σας θέλουν τη “γυμναστική” τους - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Αυγούστου 05, 2017

Και τα μάτια σας θέλουν τη “γυμναστική” τους

Ακόμα και τα ματάκια μας θα πρέπει να ασκούνται. Τα μάτια μας μέρα και νύχτα υφίστανται καταπόνηση και είναι σημαντικό να...
τα ξεκουράζουμε, αλλά και να τα εξασκούμε ώστε να λειτουργούν καλύτερα. Η γιόγκα και συγκεκριμένα η Χάθα Γιόγκα προτείνει ασκήσεις για τα μάτια που μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπως η μυωπία. Είναι ασκήσεις που μπορείτε να εφαρμόζετε καθημερινά, είτε το πρωί, είτε το βράδυ.


Αν πάσχετε από σοβαρές ασθένειες των ματιών όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ιρίτιδα, κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού εφαρμόσετε αυτές τις ασκήσεις.

Τι να προσέξετε κατά τις ασκήσεις

Κάντε τις ασκήσεις πρωί / ή βράδυ. Μπορείτε να τις εκτελέσετε είτε μεμονωμένα, είτε ως σύνολο. Αν τις κάνετε όλες είναι καλό να ακολουθήσετε τη σειρά με την οποία δίνονται.

Είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων να είστε εντελώς χαλαροί. Αδειάστε το μυαλό σας από σκέψεις και εστιάστε στη σωστή εφαρμογή των ασκήσεων.

Μην καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε κόπωση των ματιών. Οι μύες του προσώπου, τα φρύδια και τα βλέφαρα πρέπει να παραμένουν εντελώς χαλαρά.

Στο τέλος κάθε άσκησης κλείστε τα μάτια για να τα ξεκουράσετε για μισό λεπτό τουλάχιστον.

Αν φοράτε γυαλιά, βγάλτε τα προτού κάνετε τις ασκήσεις.

Πλύντε τα χέρια σας και ρίξτε λίγο φρέσκο νερό στα μάτια σας προτού ξεκινήσετε. Το δροσερό νερό θα τονώσει τα μάτια σας και θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε.

Πώς θα εφαρμόσετε τις ασκήσεις

Από καθιστή θέση εστιάζουμε το βλέμμα σε σημείο που ευρίσκεται ευθυγραμμισμένο με τον κάθετο άξονα του σώματος και με τον ορίζοντα στο ύψος των ματιών. Εκεί όπου συναντώνται οι δύο άξονες της όρασης που σχηματίζουν σταυρό, ορίζουμε αυτό το σημείο ως «κέντρο». Κατά τις ασκήσεις των ματιών, το «κέντρο» είναι η αφετηρία αναφοράς, αλλά και ο σταθμός ανάπαυσης.

Οι 7 ασκήσεις βήμα βήμα

1. Εστιάζουμε το βλέμμα στο κέντρο. Διατηρώντας τελείως ακίνητο το κρανίο, κατά τη φάση εισπνοής ανεβάζουμε το βλέμμα από το κέντρο όσο μπορούμε ψηλά προς τον ουρανό. Κατά την φάση εκπνοής περνάμε το βλέμμα από το κέντρο και κατεβάζουμε το βλέμμα όσο μπορούμε χαμηλά προς τη γη –δίχως να κινούμε το κεφάλι. Εφαρμόζουμε την ίδια ροή στην κίνηση των ματιών συνδυάζοντας με την αντίστοιχη ταιριαστή φάση της αναπνοής –εισπνοή πάνω, εκπνοή κάτω- περνώντας πάντοτε το βλέμμα από το κέντρο κατά την μετάβαση. Εκτελούμε για δέκα κύκλους αναπνοής καλλιεργώντας τη συμμετρία ανάμεσα στις φάσεις, καθώς περνάμε από το 1 ως το 3 καθώς εισπνέουμε και ανεβάζουμε, και από το 1 ως το 3 καθώς εκπνέουμε και κατεβάζουμε. Αφού ολοκληρώσουμε τους δέκα κύκλους αναπνοής, σταθεροποιούμε το βλέμμα στο κέντρο. Τρίβουμε δυνατά τις παλάμες μας μεταξύ τους είκοσι φορές, ώστε να αποκτήσουν θερμότητα. Στη συνέχεια κάνουμε τις παλάμες μας σαν κούπες και κλειστά δάχτυλα. Με ανοιχτά μάτια καλύπτουμε με τις παλάμες τις εσοχές των ματιών για δέκα κύκλους αναπνοής.

2. Εστιάζουμε το βλέμμα στο κέντρο. Με την φάση εισπνοής στρέφουμε το βλέμμα τελείως αριστερά –χωρίς να κινήσουμε το κεφάλι. Κατά τη φάση εκπνοής περνάμε το βλέμμα τελείως δεξιά- δίχως να κινήσουμε το κεφάλι. Συνεχίζουμε αντίστοιχα από πλευρά σε πλευρά. Εκτελούμε δέκα κύκλους αναπνοής. Καλλιεργούμε συμμετρικά αναπνοή καθώς περνάμε τρεις χρόνους σε κάθε φάση –εισπνοή αριστερά, εκπνοή δεξιά. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω άσκηση με τις παλάμες μας.

3. Εστιάζουμε το βλέμμα στο κέντρο. Με τη φάση εισπνοής ανεβάζουμε το βλέμμα πάνω αριστερά. Με τη φάση εκπνοής περνάμε από το κέντρο και κατεβάζουμε το βλέμμα κάτω δεξιά. Διατηρούμε το κεφάλι ακίνητο. Συνεχίζουμε το ίδιο πάνω αριστερά εισπνοή, κάτω δεξιά εκπνοή για δέκα κύκλους αναπνοής, με συμμετρία στις φάσεις αναπνοής. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω άσκηση με τις παλάμες μας.

4. Εστιάζουμε το βλέμμα στο κέντρο. Με τη φάση εισπνοής ανεβάζουμε το βλέμμα πάνω δεξιά. Με τη φάση εκπνοής περνάμε από το κέντρο και κατεβάζουμε το βλέμμα κάτω αριστερά. Διατηρούμε το κεφάλι ακίνητο. Συνεχίζουμε το ίδιο πάνω δεξιά εισπνοή, κάτω αριστερά εκπνοή για δέκα κύκλους αναπνοής, με συμμετρία στις φάσεις αναπνοής. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω άσκηση με τις παλάμες μας.

5. Εστιάζουμε το βλέμμα στο κέντρο. Φανταζόμαστε πως έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο ρολόι με δείκτες. Εισπνέοντας ανεβάζουμε το βλέμμα μας στο σημείο της 12ης ώρας. Εκπνέοντας περνάμε το βλέμμα από την πρώτη, την δεύτερη, την Τρίτη, και την τέταρτη ώρα. Εισπνέουμε. Εκπνέοντας περνάμε το βλέμμα από την Πέμπτη, την έκτη, την έβδομη, την όγδοη ώρα. Εισπνέουμε. Εκπνέοντας ανεβάζουμε το βλέμμα στην ένατη, δέκατη, ενδέκατη, δωδέκατη ώρα. Εισπνέουμε. Εκπνέοντας, επαναφέρουμε το βλέμμα στο κέντρο. Κατά τον ίδιο τρόπο εκτελούμε τον κύκλο του ωρολογίου με την αντίστροφη φορά, αριστερόστροφα. Μπορούμε να επαναλάβουμε και άλλες φορές. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω άσκηση με τις παλάμες μας.

6. Απλώνουμε το δεξιό χέρι με ίσιο αγκώνα, ώστε η παλάμη σε γροθιά να βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στο βλέμμα και στον ορίζοντα, στο «κέντρο». Εκτείνουμε τον αντίχειρα προς τον ουρανό, και εστιάζουμε το βλέμμα στο νύχι του αντίχειρα. Καθώς εισπνέουμε κάμπτουμε τον αγκώνα και με σταθερή ταχύτητα στο ίδιο ύψος πλησιάζουμε τον αντίχειρα στα είκοσι εκατοστά από τα μάτια. Καθώς εκπνέουμε απομακρύνουμε τον αντίχειρα και με σταθερή ταχύτητα στο ίδιο ύψος πλησιάζουμε, ώσπου να φθάσει στην αρχική μακρινή θέση όπου ο αγκώνας είναι σε έκταση. Μπορούμε να μετράμε πέντε χρόνους στην εισπνοή καθώς το χέρι πλησιάζει, και πέντε χρόνους στην εκπνοή καθώς ο αντίχειρα απομακρύνεται. Εκτελούμε για οχτώ κύκλους αναπνοής. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω άσκηση με τις παλάμες μας.

7. Απλώνουμε το δεξιό χέρι με ίσιο αγκώνα, ώστε η παλάμη σε γροθιά να βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στο βλέμμα και στον ορίζοντα, στο «κέντρο». Εκτείνουμε τον αντίχειρα προς τον ουρανό, και εστιάζουμε το βλέμμα στο νύχι του αντίχειρα. Καθώς εισπνέουμε, εστιάζουμε το βλέμμα στην κάτω άκρη της μύτης πάνω από τα ρουθούνια. Καθώς εκπνέουμε, στέλνουμε την εστίαση μακριά στο νύχι του αντίχειρα. Η εστίαση διαρκεί όσο διαρκεί η αντίστοιχη φάση του κύκλου αναπνοής. Πέντε χρόνους μετράμε καθώς εστιάζουμε στη μύτη καθώς εκπνέουμε, και πέντε χρόνους μετράμε καθώς εστιάζουμε στο νύχι καθώς εκπνέουμε. Συνολικά μετράμε δώδεκα κύκλους αναπνοής. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω άσκηση με τις παλάμες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: