Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Καλύβια Αττικής - Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Αυγούστου 01, 2017

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Καλύβια Αττικής - Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

 Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο, όσο το δυνατόν συντομότερα, η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από το απόγευμα της Δευτέρας (31/07), σε αγροτολιβαδική έκταση στην περιοχή των Καλυβίων Θορικού Αττικής.

 Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, είναι ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για τις κατοικίες όπου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

 Παράλληλα, κόπασαν οι δυνατοί άνεμοι πλέον, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τώρα αρκετές διάσπαρτες εστίες. Η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι αυτή την ώρα προς τη νοτιοανατολική πλευρά της λεωφόρου Αναβύσσου.

Με οχτώ υδροφόρες και δύο μηχανήματα βαρέoς τύπου κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων, ενίσχυσε η Περιφέρεια Αττικής το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας σε αγροτολιβαδική έκταση μεταξύ Λαγονησίου και Αναβύσσου, στην ευρύτερη περιοχή Καλυβίων Αττικής.


Μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων μόλις νύχτωσε και συγκεκριμένα των πέντε ελικοπτέρων και του ενός συντονιστικού, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στην περιοχή με 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και οχτώ της Περιφέρειας, καθώς και με δύο ειδικά μηχανήματα.


Ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, μιλώντας στο ΑΠΕ, εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία έχει περιοριστεί στον λόφο Σκόρδι, επάνω από την κατοικημένη περιοχή της Σαρωνίδας, όπου όμως δεν υπήρχε πρόσβαση επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης. Διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις του δήμου: πυροσβεστικά, υδροφόρες, πέντε σκαπτικά μηχανήματα και όλο το έμψυχο δυναμικό «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των αυξομειώσεων του δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή, αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης στις εστίες που εκδηλώνονταν συνεχώς. Η εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Θέση Μελισσουργός, αρκετά μακριά από τον οικισμό των Καλυβίων, σε απόσταση 4-5 χλμ από το Λαγονήσι (επί της Λεωφόρου Αναβύσσου), σύντομα επεκτάθηκε προς τη δεξιά πλευρά του δρόμου, σε αγροτοδασική βλάστηση.

Γύρω στις 20:00 και μία ώρα πριν σταματήσουν οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, η κατάσταση ήταν κάπως ανησυχητική καθώς οι φλόγες του βασικού μετώπου είχαν «σκαρφαλώσει» στον λόφο πάνω από τα σπίτια της Σαρωνίδας, που αναζωπυρωμένες από την καύση ελαιοδέντρων, απείλησαν κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο μισή ώρα αργότερα «ο κίνδυνος αποσοβήθηκε, χάρη στη συντονισμένη δράση των αεροσκαφών», σύμφωνα με κάτοικο στην εν λόγω περιοχή και ενώ οι φλόγες ήταν δίπλα από το σπίτι του.

Να σημειωθεί ότι δόθηκε στην κυκλοφορία τα μεσάνυχτα, η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών - Σουνίου, η οποία είχε κλείσει λόγω της πυρκαγιάς Το Newsbomb.gr στις 29 Ιουνίου είχε αποκαλύψει τις τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πέρα από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, είχαμε αποκαλύψει ότι δεν έχουν γίνει τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι αναγκαίες ενοικιάσεις πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add