Ο φονικός σεισμός στην Κω βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017

Ο φονικός σεισμός στην Κω βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο


Ο ισχυρός σεισμός στην Κω που έγινε αισθητός και στα τουρκικά παράλια με 2 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες είναι το βασικό θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων.

Για Ελλάδα – σεισμό: Πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις κυρίως των βρετανικών εφημερίδων είναι ο σεισμός στην Κω. Τα περισσότερα δημοσιεύματα δίνουν έμφαση στους 2 νεκρούς αλλά και στο μέγεθος του σεισμού 6,7 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο. Ο βρετανικός Guardian έχει ειδικό αφιέρωμα με ανταποκρίσεις.

“Ισχυρός σεισμός σκοτώνει δύο στο νησί της Κω” αναφέρει το BBC. Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών στο ελληνικό νησί της Κω σκότωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Το επίκεντρο του ήταν 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κω, κοντά στα τουρκικά παράλια με βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο. Τουλάχιστον 20 άλλοι τραυματίστηκαν στο νησί, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Κάποια κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Στην τουρκική πόλη, Μπόντρουμ αρκετοί έχουν τραυματιστεί καθώς προσπαθούσαν να βγουν από τα σπίτια τους. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 1.31 τα μεσάνυχτα. Βρετανίδα τουρίστρια η Ναόμι Ρουντοκ που βρίσκεται στην Κω για διακοπές με τη μητέρα της δήλωσε στο BBC“κοιμόμασταν όταν νιώσαμε το δωμάτιο να σείεται. Το δωμάτιο κυριολεκτικά μετακινήθηκε. Και ήταν σαν να βρισκόμασταν σε βάρκα που χοροπηδά από τη μια πλευρά στην άλλη και νιώσαμε ακόμα και ναυτία”.

Η οροφή ενός μπαρ του νησιού κατέρρευσε ενώ δεν μπορούσε να ελλιμενιστεί πλοίο στο λιμάνι λόγω ρήγματος, σύμφωνα με τις αρχές.

“Ισχυρός σεισμός χτύπησε Ελλάδα, Τουρκία” αναφέρει και η DW. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών που χτύπησε το ελληνικό νησί της Κω και τα τουρκικά παράλια. Δεκάδες τουρίστες βρέθηκαν στον δρόμο. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτουτο εκτιμά ότι το επίκεντρο του βρίσκεται κοντά στο τουρκικό θέρετρο του Μπόντρουμ. Σωστικά συνεργεία επιχειρούσαν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους σε σπίτια στην Κω, ενώ τουλάχιστον ένα κτίριο κατέρρευσε. Το λιμάνι έχει επίσης υποστεί ζημιές καθώς επίσης και το κάστρο του 14ου αιώνα στην είσοδο του αλλά και ένα τοπικό τζαμί. Το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό σεισμολογικό κέντρο με έδρα το Παρίσι προειδοποίησε για “μικρό τσουνάμι” και παρότρυνε τον κόσμο να απέχει από δραστηριότητες κοντά στις παραλίες. Υπήρξαν σύμφωνα με εικόνες στα social media μικρές πλημμύρες στους δρόμους του νησιού.

“Τουλάχιστον δύο οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στο νησί της Κω” ο τίτλος του Euronews.

“Ισχυρός σεισμός χτύπησε θέρετρα στο Αιγαίο” αναφέρουν οι FT. Δύο νεκροί, 100 οι τραυματίες από τον σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών που ταρακούνησε πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία. Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς όταν χτύπησε δύο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς σε Τουρκία και Ελλάδα τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τοπικές αρχές τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν στην Κω έναν αρκετά δημοφιλή προορισμό για Βρετανούς τουρίστες. Στο Μπόντρουμ της Τουρκίας τραυματίστηκαν περίπου 70 άνθρωποι. Ο σεισμός είναι ο δεύτερος στην ευρύτερη περιοχή που ξεπερνά τους 6 βαθμούς Ρίχτερ. Σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην πλειοψηφία τους ελαφρά.

“Σεισμός σκοτώνει δύο στην Κω τραυματίζει 100” αναφέρει η WSJ. Ισχυρός σεισμός χτύπησε τα ελληνικά νησιά τα ξημερώματα καταστρέφοντας κτίρια και το λιμάνι και σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Το νησί της Κω ήταν το κοντινότερο στο επίκεντρο του σεισμού 6,7 βαθμών Ριχτερ.

“Χτυπήθηκαν από ισχυρό σεισμό Τουρκία και Ελλάδα” ο σχετικός τίτλος στον Guardian. “Το κτίριο κουνιόταν σαν ζελέ” ανέφερε βρετανίδα τουρίστρια που διαμένει στο Μπόντρουμ. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί με τους 120 στην Κω και τους 70 στην Τουρκία. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός μόνο 10 χιλιόμετρα από τη στάθμη της θάλασσας στη νοτιοδυτικό πόλη Μαρμαρίδα της περιφέρειας Μούγκλα στην Τουρκία. Το επίκεντρο του ήταν μόλις 10 χιλιόμτερα νότια από το τουριστικό θέρετρο του Μπόντρουμ και 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω. Οι τουρκικές πόλεις Μπόντρουμ και Ντατκα καθώς και η ελληνική Κως είναι σημαντική τουριστικοί προορισμοί. Ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο Reuters είπε πως τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Προσέθεσε ότι οι δύο νεκροί είναι ξένης υπηκοότητας.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος μίλησε στο Associated Press και ανέφερε ότι 4 από τους 5 τραυματίες είναι “βαριά τραυματισμένοι” ενώ αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι “να σωθούν ζωές” και πως τα κτίρια ήδη επιθεωρούνται. Το νοσοκομείο στην Κω έχει ήδη δεχθεί τουλάχιστον 20 τραυματίες με σπασμένα κόκκαλα.

“Σεισμός στο Αιγαίο δύο άνθρωποι νεκροί στην Κω” ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στη Monde.

Για Ελλάδα – πρόγραμμα: Κριτική στη στάση που τηρεί το ΔΝΤ στο ζήτημα της Ελλάδας ασκεί σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επικρίνει την επιμονή του ΔΝΤ σε ελάφρυνση των όρων του ελληνικού προγράμματος δανεισμού, με κεντρικό αίτημα την ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Όπως παρατηρεί το σχόλιο, το αίτημα του διεθνούς οργανισμού προς τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να προβούν σε απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι «καλή ιδέα». Ωστόσο, όπως σημειώνει η SZ, «το ΔΝΤ δεν θέλει να πληρώσει τίποτα. Αυτό το καθιστά κάπως αναξιόπιστο». Η σχολιογράφος αναφέρεται στην πολύ σκληρή στάση που είχε επιδείξει το ΔΝΤ τη δεκαετία του 1990 στις περιπτώσεις της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας με την επιβολή εξαιρετικά σκληρών μέτρων λιτότητας. Όπως επισημαίνει η ίδια, «στην περίπτωση της Ελλάδας όμως δεν είναι το ΔΝΤ αυτό που επιβάλλει το καθεστώς λιτότητας, αλλά η ΕΕ υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. Αριστεροί αλλά και συντηρητικοί επικαλούνται αυτό το διάστημα το ΔΝΤ όταν λένε ‘δώστε στους Έλληνες περιθώριο να ζήσουν και να αναπνεύσουν’. Το ΔΝΤ είναι της άποψης ότι ο συνδυασμός επιβεβλημένης λιτότητας και πολύ περιορισμένης ανάπτυξης κρατά τη χώρα φυλακισμένη σε έναν φαύλο κύκλο. (…) Τι συνέβη όμως, γιατί το ΔΝΤ εμφανίζεται ξαφνικά τόσο φιλάνθρωπο ( ωστόσο χωρίς να θέλει να πληρώσει);», διερωτάται. Επικαλούμενη το ίδιο το ΔΝΤ, η σχολιογράφος κάνει λόγο για αλλαγή προσανατολισμού του Ταμείου και στροφή στη σημερινή τάση του νέο-κεϋνσιανισμού, επειδή, όπως σημειώνεται, «ο εδώ και δεκαετίες κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα».Η SZ σχολιάζει ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είχε εργαστεί επί σειρά ετών στο ΔΝΤ. Σήμερα, από τη νέα του θέση, δεν εγκρίνει τα όσα ακούει από τον παλιό του εργοδότη, παρατηρεί το σχόλιο και προσθέτει: «Θεωρεί λάθος το αίτημα του ΔΝΤ για απομείωση χρέους για την Ελλάδα. Πιστεύει ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας έχουν βελτιωθεί αισθητά». Το σχόλιο δικαιολογεί μεν τις αντιρρήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, ωστόσο τονίζει ότι «ο πληθυσμός στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πολλά σε σχέση με την (σ.σ. θετική) επίδραση του προγράμματος. Η ανεργία είναι υψηλή. Η παραγωγή είναι στον πάτο. Άτομα με καλή εκπαίδευση φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εκεί μια θέση απασχόλησης. (…) Το πρόβλημα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής όπως την αντιλαμβάνεται ο Ρέγκλινγκ έγκειται στο ότι, εφόσον όλα πάνε καλά, η επίδρασή της θα φανεί μετά από δέκα χρόνια. Μέχρι τότε η ζωή πάρα πολλών ανθρώπων είναι κάτι περισσότερο από επίπονη».

Στη συνέχιση της δικαστική περιπέτειας του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή την αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο βούλευμα που απάλλασσε τον Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε σχέση με τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, που άνοιξε σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες τον δρόμο για την υπαγωγή της Ελλάδας σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.Η FAZ στέκεται σε δύο ακόμη δίκες εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για την ίδια υπόθεση, κατά τις οποίες είχε αθωωθεί. Ωστόσο, σχολιάζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «η εισαγγελέας δεν αρκείται σε αυτά και απαιτεί μια τρίτη κατ’ έφεση δίκη». Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη νέα δίκη για τις κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος που βαραίνουν τον Ανδρέα Γεωργίου. Όπως σημειώνεται την υπόθεση οδήγησε στη δικαιοσύνη με ενέργειές της η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως σημειώνει η FAZ, «η Γεωργαντά, η οποία θεωρείτο κοντά στα συνδικάτα και αριστερή, εργάστηκε αργότερα ως σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης από τότε που ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «ο Καμμένος αναζητεί διαρκώς νέες δυνατότητες για να προβάλλει αποτελεσματικά το κόμμα του στο κοινό. Η επόμενη απόφαση για τον Γεωργίου αναμένεται στις 31 Ιουλίου. Επιπλέον έχει ήδη καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκισης με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση. Συνολικά έχει ζήσει έξι δίκες, λέει διαμαρτυρόμενος ο Γεωργίου, και σχολιάζει ότι έτσι κάθε επικεφαλής στατιστικής αρχής θα σκέφτεται τι αριθμητικά στοιχεία θέλει να δημοσιοποιήσει».

Για Βενεζουέλα: “Συγκρούσεις με εκατομμύρια πολιτών στους δρόμους με αφορμή τη γενική απεργία στη Βενεζουέλα” αναφέρει το BBC. Εκατομμύρια πολιτών συμμετείχαν στη γενική απεργία που κάλεσε η αντιπολίτευση ενώ η πίεση αυξάνεται στον πρόεδρο Νικολά Μαδουρο προκειμένου να ακυρώσει την εκλογή μελών της συνταγματικής συνέλευσης. Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να συλληφθούν πάνω από 300. Ο κ. Μαδούρο δήλωσε ότι η απεργία δεν ήταν πετυχημένη και πως οι επικεφαλής της θα συλληφθούν. Από τον Απρίλιο που οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κλιμακώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Χθες οι διαδηλωτές έβαλαν οδοφράγματα στην πρωτεύουσα της Καράκας και άλλες πόλεις χρησιμοποιώντας κάδους απορριμάτων. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το 85% της χώρας συμμετείχε χθες στην γενική απεργία. Στις περιοχές που είναι κυβερνητικές στο Καράκας η ζωή κύλησε χθες κανονικά με άνοιγμα των καταστημάτων ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι πήγαν κανονικά στη δουλειά τους. Σε αρκετές πόλεις σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών. Ο ένας θάνατος σημειώθηκε σε προάστιο του Καράκας ενώ οι άλλοι δύο στην Βαλένθια. Πάνω από 360 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στην Πολωνία: “Χιλιάδες διαδηλωτών εναντίον του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη δικαιοσύνη στην Πολωνία” αναφέρει η DW. Πλήθος διαδηλωτών βρέθηκαν χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας Βαρσοβία μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας του νομοσχεδίου που θέτει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης το Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές τουλάχιστον 50,000 άνθρωποι συμμετείχαν χθες στις διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο με τις αρχές να κάνουν λόγο για 14,000. Οι διαδηλωτές ζητούν από τον πρόεδρο Ντούντα να ασκήσει βέτο στους νόμους, που δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να διορίζει εκείνη τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου “σκοτώνοντας” την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί την ηγεσία της Βαρσοβίας σε «συζήτηση» την ώρα που η Ουγγαρία σπεύδει να στηρίξει την πολωνική κυβέρνηση -δηλαδή, δείχνει πως θα μπλοκάρει αντιδράσεις από την ΕΕ. Θεωρητικά, ο Ντούντα (επίσης προερχόμενος από το PiS) θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στα νομοσχέδια όταν φτάσουν στο τραπέζι του. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα το κάνει. Ο Τουσκ είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι μόνο λεφτά και διαδικασίες, είναι πρωτίστως αξίες και υψηλών προδιαγραφών πολιτική ζωή». «Για αυτό και υπάρχει ένα κύμα κριτικής της κυβέρνησης στην Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Δύση» προσέθεσε.
Η Κομισιόν την προηγούμενη ημέρα είχε δώσει διορία μίας εβδομάδας στην Βαρσοβία να «επανεξετάσει» τα βήματά της, απειλώντας με δικαστικές κινήσεις σε βάρος αυτού που οι Βρυξέλλες θεωρούν υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών. Οι Βρυξέλλες είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο να μιλήσουν ακόμη και για το άρθρο 7 -δηλαδή, να απειλήσουν την Πολωνία με στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο. Αυτό θεωρείται τουλάχιστον απόμακρο ενδεχόμενο. Το γιατί φάνηκε επίσης τις ώρες γύρω από την πολωνική ψηφοφορία την Πέμπτη: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας» ανέφερε η Ουγγαρία, διά του υπουργού Εξωτερικών στη Βουδαπέστη. Μπορεί η ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης εις βάρος της Βαρσοβίας να θεωρείται ουσιαστικά αδύνατη, οι Βρυξέλλες ωστόσο έχουν κινήσει πολυάριθμες νομικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην επιβολή βαριών προστίμων στην Πολωνία. Και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, θέλουν, ενόψει των δύσκολων συζητήσεων για τον επόμενο κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

“Η Πολωνία προχωρά με την αντικατάσταση των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις” αναφέρει ηWSJ.

Για Τουρκία – Γερμανία: “Μέτρα Βερολίνου κατά Τουρκίας” αναφέρει η Suddeutsche Zeitung και η DW. Συνολικά εννέα Γερμανοί υπήκοοι, τέσσερις εκ των οποίων έχουν διπλή γερμανοτουρκική υπηκοότητα, κρατούνται επί του παρόντος στην Τουρκία, κατηγορούμενοι για “σχέσεις με την τρομοκρατία”, στο πλαίσιο του πογκρόμ που ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο περσινό πραξικόπημα. Ο τελευταίος, ο Γερμανός ακτιβιστής Πέτερ Στόιτνερ, συνελήφθη στις 5 Ιουλίου μαζί με 11 ακόμη ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά τους και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, ενώ συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε προπαρασκευαστικό εργαστήρι για την ψηφιακή ασφάλεια και τη διαχείριση της πληροφορίας σε ένα ξενοδοχείο της Μεγάλης Νήσου ή Μπουγιούκαντα, ενός από τα Πριγκιποννήσια. Ηταν, καθώς φαίνεται, η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της γερμανικής οργής να ξεχειλίσει. Μιλώντας σε ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε χθες έναν “επαναπροσανατολισμό”, μια αλλαγή κατεύθυνσης της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, με μέτρα που απειλούν να πλήξουν οικονομικά τον ιστορικό της εταίρο. “Πρέπει να γίνουμε σαφέστεροι από ό,τι υπήρξαμε μέχρι σήμερα” δήλωσε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε διακόπτοντας επί τούτου τις διακοπές του. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε την Άγκυρα για συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου που “δεν μπορεί να μείνουν χωρίς συνέπειες” – μια θέση που χαρακτηρίστηκε “αναγκαία και επιβεβλημένη” και από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που εξαγγέλθηκε ήταν η ενίσχυση των προειδοποιήσεων που απευθύνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τα ταξίδια στην Τουρκία, έναν ιδιαίτερα δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό για τους Γερμανούς πολίτες, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. “Ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί. Τα πλέον παράλογα πράγματα είναι πιθανά” σημείωσε ο Γκάμπριελ. “Οι πολίτες που μεταβαίνουν στην Τουρκία για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή και, ακόμη και για σύντομες περιόδους παραμονής, να δηλώνουν την παρουσία τους στις προξενικές Αρχές” αναφέρει η νέα ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου. Οπως ξεκαθάρισε ο Γκάμπριελ, ο “επαναπροσανατολισμός” της γερμανικής πολιτικής συμπεριλαμβάνει και μια επανεξέταση των πιστώσεων, των εγγυήσεων και των χρηματοδοτικών ενισχύσεων που παρέχει το Βερολίνο στις εξαγωγές ή τις επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. “Δεν είναι πλέον δυνατόν να συνιστούμε επενδύσεις σε μια χώρα» χωρίς νομική ασφάλεια, όπου «ακόμα και εντελώς αθώες επιχειρήσεις κρίνεται ότι διατηρούν σχέσεις με τρομοκράτες”, τόνισε ο Γκάμπριελ.

Η Zeit υποστήριξε προχθές πως οι τουρκικές Αρχές παρέδωσαν πριν από αρκετές εβδομάδες στο Βερολίνο κατάλογο 78 γερμανικών επιχειρήσεων, ανάμεσά τους και τη χημική βιομηχανία BASF, τις οποίες κατηγορούν για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που κατηγορεί η Αγκυρα ως εγκέφαλο και υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος. “Δεν βλέπω πώς εμείς ως γερμανική κυβέρνηση μπορούμε να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε επιχειρηματικές επενδύσεις στην Τουρκία αν υπάρχει κίνδυνος αυθαίρετης απαλλοτρίωσης για πολιτικούς λόγους” πρόσθεσε. Ο Γκάμπριελ προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα: το Βερολίνο, προειδοποίησε, θα “συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους του” για το μέλλον των κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία στο πλαίσιο της διαδικασίας προσέγγισης με την ΕΕ. Το ύψος των κονδυλίων αυτών ανέρχεται στα 4,45 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Και χωρίς αυτή την απειλή, ωστόσο, οι γερμανικές κυρώσεις απειλούν να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην Τουρκία. Το 10% των τουριστικών κρατήσεων από τις αρχές της φετινής χρονιάς αφορά γερμανούς τουρίστες. Η Γερμανία ήταν ο πρώτος κατά σειρά προορισμός των τουρκικών εξαγωγών το 2016, με συνολικές αγορές ύψους 14 δισ. δολαρίων, και η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή των τουρκικών εισαγωγών, στα 21,5 δισ. δολάρια.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: