Παρέμβαση Προέδρου ΣτΕ: Αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά του Κράτους Δικαίου - Magazino1

Breaking

Μένουμε ασφαλείς - Δείτε τις οδηγίες

25/7/17

Παρέμβαση Προέδρου ΣτΕ: Αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά του Κράτους Δικαίου


Μίλησε για "θεσμική κρίση" και καταδίκασε τις "παντελώς αδικαιολόγητες" όπως τις χαρακτήρισε επιθέσεις κυβερνητικών παραγόντων κατά τη δικαιοσύνης. Έκανε λόγο "για απρόκλητες επιθέσεις" και κάλεσε "να παύσουν αμέσως οι επιθέσεις αυτές για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης".
Για επιχείρηση κατά συστηματικό τρόπο «να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας σε βαρυσήμαντη παρέμβαση του για τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες.
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου, μιλώντας όπως είπε, ως ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός, ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (που επιλύει τις διαφορές μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων), συνδυάζοντας την ημέρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η επέτειος σκιάζεται από "παντελώς αδικαιολόγητες" κατά της δικαιοσύνης τις οποίες σε άλλο σημείο της δήλωσης του χαρακτήρισε "απρόκλητες".

"Καταδικάζω, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις απ΄ όπου και αν προέρχονται επιθέσεις που στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν".

"Με άκριτες ενέργειες, λοιδορίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνη υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις επιχειρείται, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣτΕ "κατά συστηματικό τρόπο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της"."

"Καλώ, πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίου, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προβλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στη θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή".

"Η δικαιοσύνη πρόσθεσε, σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου".

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε ότι η κριτική των δικαστικών αποφάσεων επιβάλλεται και είναι αποδεκτή αλλά διαχώρισε την κριτική από την προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης και του ρόλου της.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ εκδήλωσε την απόλυτη αντίθεση του ιδίου και του δικαστηρίου σε ενδεχόμενο νομοθετικής μεταβολής για ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

Ολόκληρο το κείμενο εδώΔεν υπάρχουν σχόλια: