Έφιπποι στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου – Από το Ναύπλιο έως τα Σύβοτα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Απριλίου 23, 2017

Έφιπποι στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου – Από το Ναύπλιο έως τα Σύβοτα

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου,χθές, αναβίωσε με πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού Υπαπαντής Λευκακίων, το παλαιό έθιμο της Λιτανείας της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τα άλογα.

Η πομπή ξεκίνησε από την εκκλησία του χωριού όπου τελείται εσπερινός και ύστερα έφιπποι, γυναίκες και άνδρες πήραν την εικόνα από τον ιερέα π.Μιχαήλ Καλαμαρά και την περιέφεραν στο χωριό.

Κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί και συμμετέχει στην περιφορά της εικόνας. Ο καθένας τους θα φέρει το τάμα του, θ’ ανάψει το κερί και τη λαμπάδα του, θα ευχαριστήσει τον Άγιο Γεώργιο για την φώτιση και την ελπίδα που του έδωσε ή θα τον παρακαλέσει για τα δύσκολα της ζωής του.

Οι καβαλάρηδες του Άη-Γιώργη στην Θεσπρωτία

Μετά τον εσπερινό, χθες το σούρουπο, οι καμπάνες της εκκλησίας στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, χτύπησαν χαρμόσυνα. Έξω από το ναό οι καβαλάρηδες, κρατούν πάνω στα άλογα, εικόνες του Αη Γιώργη και της Αναστάσεως. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί με αναμμένα κεριά τους ακολουθούν, στην «ιερή» περιφορά. «Οι καβαλάρηδες του ‘Αη-Γιώργη», έθιμο που έφεραν από την πατρίδα τους πριν από 95 χρόνια οι πρόσφυγες Μικρασιάτες από το Ανεμούριο, αναβιώνει κάθε χρόνο στο χωριό, την παραμονή της εορτής του Αγίου.

Η περιφορά των εικόνων έγινε σε όλους τους δρόμους και στις συνοικίες του χωριού, για να έχουν «προστασία» οι οικογένειες. Όλοι μαζί στο τέλος της λιτάνευσης, έψαλλαν το Χριστός Ανέστη και τοποθέτησαν τις εικόνες στον Ιερό Ναό. Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Σελεύκειας διατηρεί με ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμα που έφεραν στη νέα πατρίδα, οι παππούδες και οι πατεράδες από τη Μικρά Ασία το 1926, τότε που εγκαταστάθηκαν εκεί, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους. Το έθιμο εκτός από το παραδοσιακό θρησκευτικό χρώμα έχει και πατριωτικό χαρακτήρα.

Στα Σύβοτα, σήμερα ιππείς μεταφέρουν την εικόνα του Άη Γιώργη από το Ναό που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο. Η απόσταση που διανύουν οι καβαλάρηδες είναι περίπου 7 χιλιόμετρα. Όταν φτάνουν στο παρεκκλήσι περιφέρουν την εικόνα 3 φορές γύρω από το εκκλησάκι και μετά την παραδίδουν στον ιερέα, για να κάνει στη συνέχεια τη Θεία Λειτουργία. Το έθιμο έρχεται από πολύ παλιά και αναβιώνει την τελευταία 20ετία.

Οι «καβαλάρηδες του Άη-Γιώργη» βγαίνουν και στην Πρέβεζα. Πρόκειται για ένα έθιμο, που αναβιώνει τα τελευταία 3 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Θωμά. Η εικόνα του Αγίου μεταφέρεται με άλογα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά, στο ξωκλήσι που βρίσκεται στην περιοχή Σκαφιδάκι. Οι ιππείς περιφέρουν την εικόνα στο χωριό, πηγαίνουν σε σπίτια ανήμπορων, προκειμένου να προσκυνήσουν και στη συνέχεια ανηφορίζουν για το Σκαφιδάκι.

Newsroom Αθήνα 9.84 – πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add