Greenpeace: Ψευδής είδηση η ''Λίστα των μεταλλαγμένων'' - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

Greenpeace: Ψευδής είδηση η ''Λίστα των μεταλλαγμένων''


Μπορει να ειναι παλια η ανακοινωση αυτη, αλλα παντα αναδημοσιευεται στο ιντερνετ ως ''επικαιρο'' νεο. Ζηταμε και δημοσιως συγνωμη, γιατι και εμεις εχουμε περασει τη συγκεκριμενη λιστα. Πλεον το σχετικο αρθρο δεν υπαρχει. Ευχαριστουμε για τα σχολια και τις παρατηρησεις σας!!

 Κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει στο internet πολλές “λίστες” για μεταλλαγμένα, τοξικά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι απάτη. Έτσι και τώρα, κυκλοφόρησε μια “λίστα” για μεταλλαγμένα στα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace. Δεν έχουμε ουδεμία σχέση.

1. Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.

2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ'όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.

3. Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης καταναλωτών και εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων με στόχο τη χρήση ντόπιων, μη-μεταλλαγμένων κτηνοτροφικών φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πια κανενός είδους Οδηγός καταναλωτών σε σχέση με μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές από το 2010. Επιπλέον, όσο καιρό εκδίδαμε Οδηγούς καταναλωτών, κάναμε σαφές πως ακυρώνουν οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση τους.

4. Με άλλα λόγια, η Greenpeace δεν εκδίδει αυτή τη στιγμή κανένα οδηγό σε σχέση με μεταλλαγμένα εξού και δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας τέτοιος οδηγός στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή το μόνο επίσημο σημείο στο οποίο μπορεί να βρεθεί η θέση μας για κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχολούμαστε. Άρα, είναι προφανές πως όποια άλλη “λίστα” κυκλοφορεί δεν είναι δική μας.

5. Όπως και στο παρελθόν, όσοι έτυχε να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης της εκάστοτε “λίστας” και επικοινώνησαν μαζί μας, ενημερώθηκαν για τα παραπάνω.

6. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εταιρείες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν πως θέλουν, στη δική τους ιστοσελίδα, να ξεκαθαρίσουν στους καταναλωτές τους ότι η εκάστοτε διαδικτυακή διακίνηση “λίστας” ή “πληροφορίας” είναι αναληθής. Είναι αδύνατον να αναλάβει η Greenpeace αυτού του είδους την επικοινωνία εκ μέρους εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: