Πέθανε ο «πατέρας» της Arte Povera, Γιάννης Κουνέλλης - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017

Πέθανε ο «πατέρας» της Arte Povera, Γιάννης Κουνέλλης

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός «έφυγε» από τη ζωή στα 81 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο και τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιέςΔιπλή απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό και τις τέχνες μέσα σε ένα βράδυ. Μετά τον χαμό του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, έγινε γνωστό ότι «έφυγε» από τη ζωή, στη Ρώμη, σε ηλικία 81 ετών, ο διεθνούς φήμης εικαστικός και «μαέστρος» του κινήματος Arte Povera, Γιάννης Κουνέλλης.

Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936, ενώ ζούσε και εργαζόταν από την ηλικία των 20 ετών στην Ιταλία, όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Αργότερα, ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. 

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 εμφανίστηκε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης με ένα ιδιότυπο, πολύ προσωπικό πλαστικό λεξιλόγιο που αρχικά προέβαλε ως κωδικοποιημένη γραφή, υπό τη μορφή γραμμάτων και εξισώσεων, και κατέληξε ακολούθως στη δημιουργία εικόνων από το πιο πρόσφατο βιομηχανικό-αστικό παρελθόν. 

Εχει παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων, κυρίως στο εξωτερικό.
Το 2005, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον τίμησε με τη διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: