Και στην Ελλάδα διατίθεται πλέον το χάπι για την καταπολέμηση της ψωρίασης. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2016

Και στην Ελλάδα διατίθεται πλέον το χάπι για την καταπολέμηση της ψωρίασης.

Από εδώ και στο εξής, είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας μια νέα δια στόματος θεραπεία για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα. Οι επιστήμονες βεβαίως υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο συμβαίνει με τους βιολογικούς παράγοντες που χορηγούνται ενέσιμα ή κάτω από το δέρμα, αλλά, όπως επισημαίνουν, το θετικό είναι ότι, τα φάρμακα από το στόμα έχουν ελάχιστες παρενέργειες.

Η νέα φαρμακευτική ουσία που έχει τη μορφή χαπιού, το οποίο χορηγείται 2 φορές την ημέρα, έδειξε στις κλινικές δοκιμές ότι βελτίωσε σημαντικά, σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%, την ψωρίαση σε ασθενείς, ενώ σε κάποιους μάλιστα εξαφάνισε τα συμπτώματα για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Η θεραπεία αναμένεται να βοηθήσει ενηλίκους ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν, ή έχουν κάποια αντένδειξη, ή εμφάνισαν μη ανοχή σε άλλη συστημική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοσπορίνης, της μεθοτρεξάτης ή του ψωραλενίου και της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (PUVA). Συγκεκριμένα βοηθάει στην αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής χρόνιας κατά πλάκας ψωρίασης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με Τροποποιητικά της Νόσου Αντιρρευματικά Φάρμακα (DMARDs), για τη θεραπεία της ενεργού ψωριασικής αρθρίτιδας (PsA) σε ενηλίκους ασθενείς οι οποίοι είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή εμφάνισαν μη ανοχή σε προηγούμενη θεραπεία με DMARD.

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι «είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ύπαρξης νέων φαρμάκων που θα μπορούν να συνδυάζουν την ασφάλεια με την αποτελεσματικότητα και την ευκολία στη χρήση καλύπτοντας τα υπάρχοντα θεραπευτικά κενά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον μία νέα από του στόματος θεραπεία».

Η κυκλοφορία του φαρμάκου στην ελληνική αγορά και η ένταξή του στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων έρχεται μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του 2015. Επιπλέον, είναι η πρώτη από του στόματος θεραπεία που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωρίαση τα τελευταία 20 χρόνια και η πρώτη από του στόματος θεραπεία που λαμβάνει έγκριση για την ψωριασική αρθρίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: