Δημιουργείστε νέους χώρους με ένα ...ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2016

Δημιουργείστε νέους χώρους με ένα ...ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ

 Πρόταση ικανή να "αναβαθμίσει" τους χώρους σας όχι μόνο διακοσμητικά αλλά κυρίωςλειτουργικά και που αντιθέτως με την εντύπωση που δημιουργεί το αρχικό της άκουσμα, δεν απευθύνεται ούτε αποκλειστικά ούτε και κυρίως σε μεγάλους χώρους.  Αντιθέτως, σ΄ένα μικρών διαστάσεων δωμάτιο που όμως εξυπηρετεί παραπάνω από μία χρήσεις (πχ υπνοδωμάτιο/γραφείο - καθιστικό/τραπεζαρία/κουζίνα) η ανάγκη να "απομονώσετε" το κάθε σημείο είναι μεγαλύτερη. 
Μόνιμα διαχωριστικά 

- Σταθερές κατασκευές από γυψοσανίδες, ξύλο, μέταλλο, γυαλί ή και συνδυασμό υλικών, που θα σας βοηθήσουν είτε να διαχωρίσετε εντελώς δυο διαφορετικούς χώρους του σπιτιού ή να "απομονώσετε" κάποιο σημείο ενός δωματίου. 


Ανάλογα με το είδος του υλικού που θα επιλέξετε, τον γενικό σχεδιασμό και το ύψος του διαχωριστικού, μπορείτε να επιτρέψετε την οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο χώρους ή όχι. 
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των σταθερών αυτών διαχωριστικών από συμπαγή υλικά είναι η δυνατότητα να πλαισιώσετε/διακοσμήσετε ή και να βάψετε εντελώς διαφορετικά την κάθε τους πλευρά, ανάλογα με το τι ταιριάζει στο κάθε σημείο, κάνοντας το σύνολο πολύ πιο "ενδιαφέρον" οπτικά. 

Στην πραγματικότητα μ΄ένα τέτοιο διαχωριστικό, δημιουργείτε έναν επιπλέον τοίχο μεταξύ δύο σημείων του ίδιου χώρου, με ξύλο ή γυψοσανίδα. Η λύση της γυψοσανίδας είναι η πιο ενδεδειγμένη για τέτοιες κατασκευές, σας επιτρέπει να "χτίσετε" όπου και όπως ακριβώς χρειάζεστε το χώρισμα με μικρό κόστος και σχετικά εύκολη διαδικασία. Στα καταστήματα με τέτοια είδη θα βρείτε ολόκληρη την γκάμα των υλικών που θα σας χρειαστούν και οδηγίες για να το κάνετε και μόνοι σας, αν φυσικά έχετε μια μικρή εμπειρία σε τέτοια "μερεμέτια".

Το ύψος μια τέτοιας κατασκευής, εξαρτάται αποκλειστικά από το τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με τον διαχωρισμό του χώρου και τον βαθμό οπτικής επαφής που επιθυμείτε να διατηρήσετε ανάμεσα στα δυο σημεία, πάντως σε δωμάτια όχι ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα χαμηλού ύψους τέτοιο σταθερό διαχωριστικό, ειδικά αν πρόκειται να εκτείνεται σε αρκετά μεγάλο μήκος.





Την ίδια ακριβώς χρησιμότητα με μια τέτοια κατασκευή, μπορεί να σας προσφέρει ως διαχωριστικό ένα έπιπλο.


 Βιβλιοθήκες, συνθέσεις ραφιών και αποθηκευτικών χώρων, ντουλάπες κλπ τοποθετημένα με τον σωστό τρόπο ανάμεσα σε δυο σημεία ενός ενιαίου χώρου, μπορούν και να σας εξασφαλίσουν "αυτονομία", μεγαλύτερη λειτουργικότητα αλλά και να ομορφύνουν την συνολική του όψη.

Μελετήστε προσεκτικά σε ποιο σημείο ακριβώς χρειάζεστε ένα τέτοιο διαχωριστικό και ποιο πιθανόν από τα ήδη υπάρχοντα έπιπλά σας, αν μετακινηθεί, μπορεί να λειτουργήσει ως το ιδανικό χώρισμα. 

Αν ωστόσο θα πρέπει να αγοράσετε ένα καινούργιο έπιπλο ή να καταφύγετε στην λύση να παραγγείλετε μια ειδικά φτιαγμένη για τον συγκεκριμένο χώρο κατασκευή, εξαντλήστε όλες τις δυνατές επιλογές που σας δίνει το σημείο που θα τοποθετηθεί και μην "δεσμεύετε" την φαντασία σας μόνο από τις κλασσικές λύσεις βιβλιοθήκη, ένα απλό ξύλινο πάνελ κλπ.

Για παράδειγμα, ψηλές ή και πιο χαμηλές επιπλοσυνθέσεις διπλής όψης, με αποθηκευτικούς χώρους και από τις δυο πλευρές τους ή ένας "χτιστός" καναπές, είναι επίσης στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαχωριστικά. 
Ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις σας φαίνεται μεγάλη η "ανακατωσούρα" για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι βέβαιο πως αξίζει τον κόπο, το αποτέλεσμα πραγματικά θα μεταμορφώσει εντελώς την συνολική εικόνα του χώρου και θα αξιοποιήσει τον συνολικά διαθέσιμο χώρο σας πολύ πιο λειτουργικά. 



- Μόνιμα σταθερά διαχωριστικά από γυαλί ή μέταλλο

Αν θέλετε να διαχωρίσετε μεν δυο χώρους αλλά και να διατηρήσετε την μερική ή και εξ΄ολοκλήρου οπτική επαφή μεταξύ τους, θα καταφύγετε στην επιλογή ενός διαχωριστικού από τζάμι αναλόγου διαφάνειας ή μια ειδική μεταλλική κατασκευή.

Σε κάθε περίπτωση και για να μειώσετε το κόστος δώστε περισσότερη έμφαση στον σχεδιασμό παρά στην χρήση ακριβών υλικών. Ειδικά σε μεγάλου μεγέθους τέτοιες κατασκευές, μεγαλύτερη σημασία έχει να είναι καλαίσθητα και απόλυτα ταιριαστά με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου παρά το αν θα επιλέξετε μασίφ σίδερο, ξύλο κλπ. ή κάποια "κατώτερης" ποιότητας υλικά.



Γενικά, σκεφτείτε την "οριοθέτηση" και τον διαχωρισμό κάποιου σημείου σ΄έναν ενιαίο χώρο, με την πολύ απλή και συνηθισμένη λογική του πάσου της κουζίνας προκειμένου να διαχωριστεί από τον χώρο του καθιστικού ή της τραπεζαρίας.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ακόμη πιο καλαίσθητα και λειτουργικά, τέτοιου είδους παρεμβάσεις, μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σημείο του σπιτιού όπως πχ για να διαμορφώσετε μια "απομονωμένη" γωνιά για διάβασμα, για να τοποθετήσετε το γραφείο σας ή για να φτιάξετε ένα δεύτερο mini καθιστικό μέσα στο υπάρχον, για να αξιοποιήσετε ένα "χαώδες" δωμάτιο κλπ. χωρίς να εξαιρείται κανένας χώρος ακόμη κι εκείνος του μπάνιου.


Ακόμη κι εκεί ο υποτυπώδης διαχωρισμός ανάμεσα στα είδη υγιεινής, έστω κι αν ο συνολικός χώρος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, πραγματικά μπορεί να τον μεταμορφώσει.
Και φυσικά, ιδιαίτερα όταν συνολικά σας λείπει χώρος, είναι αυτονόητο πως όλες αυτές οι κατασκευές και ιτα έπιπλα, θα πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι.



Πτυσσόμενα διαχωριστικά (παραβάν)




O οπτικός διαχωρισμός δύο χώρων μπορείτε να επιτευχθεί, όχι βεβαίως στον απόλυτο βαθμό όπως μ΄ένα μόνιμο συμπαγές διαχωριστικό, και με την χρήση ενός πτυσσόμενου - μετακινούμενου παραβάν. 
Τέτοιου είδους παραβάν κατασκευασμένα από οποιοδήποτε υλικό -ξύλο, μέταλλο, γυαλί, χαρτί, ή και συνδυασμός τους και ανάλογα με το μέγεθός τους μπορούν για απομονώσουν δυο σημεία στον ίδιο χώρο και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακοσμητική παρέμβαση. 




Για αυτό και το ποιου είδους και σχεδιασμού τέτοιο παραβάν θα επιλέξετε, εξαρτάται αποκλειστικά από το γούστο σας και τι ταιριάζει στον χώρο που θα το τοποθετήσετε.

- Παλιές πόρτες, παντζούρια κλπ. είναι στοιχεία που με μικρές μετατροπές μπορούν θαυμάσια να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, προσθέτοντας ιδιαίτερο διακοσμητικό ύφος. 
- Εκτός από τα έτοιμα παραβάν που θα βρείτε στο εμπόριο, σε τιμές ανάλογες με τα υλικά και τον σχεδιασμό τους, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό που χρειάζεστε ειδικά για τις ανάγκες του δικού σας χώρου, ζητώντας από ένα κατάστημα που ασχολείται με ξυλουργικές εργασίες να κατασκευάσει τον ξύλινο σκελετό, που στην συνέχεια θα βάψετε ή θα διακοσμήσετε με όποιον τρόπο εσείς θέλετε. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο, αυτή είναι και η πιο οικονομική λύση. 




- Εκτός από την δυνατότητα του διαχωρισμού, τα παραβάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αποκλειστικά διακοσμητικά στοιχεία και είναι από τα κατ΄εξοχήν αντικείμενα, λόγω του όγκου τους, για να προσθέσετε πολύ εύκολα σε έναν χώρο ethnic στυλ χρησιμοποιώντας ένα αντίστοιχου ύφους κομμάτι, αντί για περισσότερα μικρότερου μεγέθους. 



- Ο τρόπος που γενικά θα το αξιοποιήσετε τόσο λειτουργικά όσο και διακοσμητικά, είναι αυτό που θα αναδείξει το παραβάν μέσα στο σύνολο του χώρου, για αυτό και πέρα από τις κλασσικές επιλογές, αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει αυτό που ακριβώς χρειάζεστε. 




Με μια κουρτίνα


Ο απλούστερος τρόπος για να διαχωρίσετε οπτικά δύο χώρους είναι απλώς μια ...κουρτίνα που θα λειουτργεί ως ...πόρτα. 


Eίτε χρησιμοποιήσετε το κενό ανάμεσα σε δύο τοίχους για να την στηρίξετε, είτε τοποθετήσετε τον μηχανισμό για το κρέμασμα σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεστε το διαχωριστικό, είναι ο πιο εύκολος τρόπος, ειδικά για σημεία που μόνο κάποιες συγκεκριμένες ώρες σας ενδιαφέρει να είναι απομονωμένα. Με ένα απλό τράβηγμα της κουρτίνας, ο χώρος είναι και πάλι ενιαίος και ανάλογα με τον βαθμό διαφάνειας τους υφάσματος, θα καθορίσετε και τον βαθμό οπτικής επαφής που θέλετε να διατηρήσετε όταν θα είναι κλειστή. 


Γενικά, τα διαχωριστικά -σταθερά ή μη- αν χρησιμοποιηθούν με τρόπο ευφάνταστο και με κομμάτια - συνθέσεις καλαίσθητα και ταιριαστά με το σύνολο της διακόσμησης του σημείου που θα τα τοποθετήσετε, είναι από τις πιο εντυπωσιακές παρεμβάσεις και ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουν λειτουργικότερα τον συνολικά διάθεσιμο χώρο σας. 


photos:besthomedecorators.com/
wicohome.org/
trendslidingdoors.com/
walmart.com/houzz.com/ 
www.bhg.com/πηγή:soulouposeto.

Δεν υπάρχουν σχόλια: