"Σφαγή" Μέρκελ με Ρέντσι για τους πρόσφυγες! Η Ιταλία βάζει βέτο στα 3 δισ. για την Τουρκία - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2016

"Σφαγή" Μέρκελ με Ρέντσι για τους πρόσφυγες! Η Ιταλία βάζει βέτο στα 3 δισ. για την Τουρκία

- Η Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με την οργή των Γερμανών που το 40% ζητούν την παραίτησή της 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα θεσπίσει νέους περιορισμούς στο δικαίωμα του ασύλου ώστε να μειωθεί η μαζική εισροή προσφύγων στην επικράτεια της χώρας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιτύχει την άρση των εμποδίων που θέτει η κυβέρνηση της Ιταλίας — και επέμεινε να θέτει σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι — για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, ένα ζήτημα το οποίο το Βερολίνο θεωρεί κρίσιμο. 

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Ιταλία να πάψει να αντιτίθεται στην καταβολή τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως υποσχέθηκε η ΕΕ στα τέλη του 2015, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε να διαχειριστεί καλύτερα τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και να θέσει υπό έλεγχο την παράτυπη μετανάστευση προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία είναι «έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί»,να καταβάλλει «όλες τις προσπάθειες» που απαιτούνται. Επανέλαβε ότι η Ρώμη λέει «ναι στη χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία», όπως είχε κάνει σαφές και τον Νοέμβριο, αλλά αναμένει ακόμη «διευκρινίσεις από τους φίλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Ως τώρα προβλέπεται ότι το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η Τουρκία θα προέλθει κατά το ένα τρίτο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από τα κράτη. Η Ιταλία ζητεί να μάθει περισσότερα για το ποσό που θα κληθεί να συνεισφέρει κάθε κράτος-μέλος ενώ θέλει επίσης να υπάρξει έλεγχος του τρόπου που θα δαπανηθεί το ποσό αυτό από την Άγκυρα. 

Η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε ότι είναι «επείγον» να «εφαρμοστεί» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διότι «έχουμε ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Η ίδια υπενθύμισε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ώστε να μην μετακινούνται στην Ευρώπη. 

Χθες βράδυ ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την Μέρκελ ανακοίνωσε, έπειτα από δύο μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, μια σειρά νέων μέτρων με στόχο να γίνει η χώρα λιγότερο ελκυστική για τους οικονομικούς μετανάστες και να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα. 

Το Βερολίνο για παράδειγμα θα επιμηκύνει τη χρόνο που απαιτείται για την επανένωση οικογενειών για ορισμένες κατηγορίες προσφύγων, ενώ θα αφαιρέσει πλήρως το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση ασύλου στους υπηκόους του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας. 

Πάντως η καγκελάριος επέμεινε στην άρνησή της να προσδιορίσει ένα όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται η χώρα — όπως απαιτούσε η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. 


Στόχος των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για μια «απτή» μείωση της ροής μεταναστών, όπως υποσχέθηκε η καγκελάριος, καθώς το 2015 η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτούς. 

Αλλά η Μέρκελ συνεχίζει να προσβλέπει για αυτό κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ — κάτι στο οποίο εκδηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους πολλές κυβερνήσεις κρατών, ειδικά ανατολικοευρωπαϊκών. Στα ευρωπαϊκά μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο για να κρατήσουν τους Σύρους πρόσφυγες στα εδάφη τους. Μια διεθνής σύνοδος δωρητών αναμένεται να διεξαχθεί προς αυτό την 4η Φεβρουαρίου στο Λονδίνο. 

Για το Βερολίνο η προτεραιότητα είναι η Ευρώπη να επωφεληθεί από την ευκαιρία που της δίνουν οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Μεσόγειο, που έχουν οδηγήσει στη μείωση των ροών προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Στόχος είναι να μην αυξηθεί και πάλι ο αριθμός των προσφύγων μετά το τέλος του χειμώνα, δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική, κάνοντας λόγο για ένα «παράθυρο ευκαιρίας». 

Η γραμμή της Μέρκελ όσον αφορά το ζήτημα της κρίσης των προσφύγων ωστόσο προκαλεί όλο και πιο έντονες αντιδράσεις εντός της χώρας: το 40% των Γερμανών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Focus, θεωρούν ότι πρέπει να παραιτηθεί λόγω της πολιτικής της. Η τάση μοιάζει εξαιρετικά δυσοίωνη για τη συντηρητική καγκελάριο ενόψει και των τριών κρατιδιακών εκλογικών αναμετρήσεων της 13ης Μαρτίου, στις οποίες υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθεί θεαματική αύξηση του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η Μέρκελ υπόσχεται ότι θα υπάρξει ένας «ενδιάμεσος απολογισμός» των αποτελεσμάτων των προσπαθειών της μετά τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας την 18η Φεβρουαρίου. 

Τα μέτρα που λαμβάνει η Γερμανία καταγράφηκαν καθώς η χώρα μοιάζει όλο και περισσότερο να είναι πλέον ο μοναδικός προορισμός που απομένει για τους πρόσφυγες: Σουηδία και Φιλανδία ανακοίνωσαν χθες ότι σκοπεύουν να απελάσουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν εκεί το 2015, ενώ η πΓΔΜ, η Κροατία και η Σερβία έχουν καταστήσει σαφές ότι κλείνουν τα σύνορά τους για όλους τους πρόσφυγες πλην όσων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία και την Αυστρία. Στη Δανία, ένα σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπει την κατάσχεση τιμαλφών και ατομικών ειδών αξίας των προσφύγων, τη μείωση των δικαιωμάτων τους και την επιμήκυνση στα τρία χρόνια του δικαιώματος οικογενειακών επανενώσεων. 

Ενώ από την δική του πλευρά ο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε σήμερα να «κλείσουν αμέσως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αδυνατούν να συμφωνήσουν για το πώς θα χειριστούν τους πρόσφυγες που έχουν ήδη φθάσει στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: