Επιστροφή στο σχολικό κήπο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2015

Επιστροφή στο σχολικό κήπο


(Αντιγράφουμε από το Το εφημεριδάκι των εκπαιδευτικών, Σεπτέμβριος 2015, http://www.wwf.gr)

Το γεγονός ότι το καλοκαίρι πέρασε και οι μέρες μικραίνουν δεν σημαίνει ότι τέλειωσαν και οι διασκεδαστικές στιγμές στη φύση. Ευκαιρία λοιπόν με το που ανοίγουν τα σχολεία να επιστρέψουμε πιο ομαλά συνεχίζοντας τις δραστηριότητες που κάναμε στην σχολική αυλή και συγκεκριμένα στο λαχανόκηπο/βοτανόκηπο, αν είμαστε τυχεροί να έχουμε στο σχολείο.

Η σχολική αυλή είναι η πιο ‘ενδιαφέρουσα’ σχολική τάξη. Διαμορφωμένη με περισσότερα δέντρα, θάμνους, χώμα και λαχανόκηπους, από τσιμέντα και μπετά, θα είναι ευχάριστη και ιδανική όχι μόνο για τα διαλείμματα και τη γυμναστική αλλά και για πολλά από τα μαθήματα ‘εντός των τειχών’. Τα παιδιά θα περάσουν πιο δημιουργικά και ευχάριστα, ενώ οι μυρωδιές από τα φυτά, την υγρασία και τα λουλούδια και οι αναμνήσεις από τις εμπειρίες και την επαφή με το χώμα, θα τα συνοδεύουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Το Σεπτέμβριο τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τους λαχανόκηπους. Οι ανάγκες σε πότισμα είναι μικρότερες, τα αγριόχορτα λιγότερα και τα κηπευτικά εύκολα στην καλλιέργεια.

Αν έχετε ήδη λαχανόκηπο από την προηγούμενη σχολική χρονιά θα χρειαστεί να τον καθαρίσετε από τα περσινά φυτά, να τον σκαλίσετε και να τον εμπλουτίσετε με φρέσκο χώμα. Τα φυτά που θα αφαιρέσετε μην ξεχάσετε να τα πετάξετε στο κομπόστ αν έχετε ήδη στο σχολείο.

Ο κήπος είναι έτοιμος για σπορά των χειμερινών κηπευτικών. Δείτε τι σπέρνουμε το Σεπτέμβριο, αλλά και συμβουλές σποράς για το καρότο και το λάχανο. Τα μαρούλια, τα σπανάκια και τα μπρόκολα μπορούν να φυτευτούν έτοιμα μικρά φυτά. Προτιμούν αμμώδη εδάφη και θερμοκρασίες χαμηλότερες από 25oC. Κρεμμυδάκια και σκόρδα μπορείτε να φυτέψετε βολβούς (κοκάρι). Μην ξεχάσετε να φυτέψετε και βολβούς υάκινθου. Σε μερικούς μήνες θα μπορείτε να πουλήσετε τα ανθισμένα αρωματικά φυτά στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου!
Περισσότερες συμβουλές για τα μυστικά της καλλιέργειας αυτών και άλλων λαχανικών θα βρείτε άφθονες σε πολλές σελίδες του διαδικτύου και της Καλύτερης Ζωής.

Aν πάλι δεν έχετε σχολικό κήπο, σηκώστε τα μανίκια γιατί τώρα είναι η κατάλληλη εποχή και οι μαθητές σας θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως. Συμβουλές θα βρείτε πολλές στο εκπαιδευτικό μας υλικό.

Αφιερώστε μία ώρα την εβδομάδα στη φροντίδα του κήπου αλλά και σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή κατασκευές για τη διακόσμηση, τη σήμανσή του, την κατασκευή φωλιών για τα πουλιά αλλά ξενοδοχείων για τα έντομα για το χειμώνα, καθώς βέβαια και για την συγκομιδή του λαχανόκηπου και καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add