Ντάισελμπλουμ: Η Αθήνα είναι σοβαρή με τις μεταρρυθμίσεις - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2015

Ντάισελμπλουμ: Η Αθήνα είναι σοβαρή με τις μεταρρυθμίσεις

«Μόνο η Βρετανία μίλησε για Grexit»
Η ελληνική κυβέρνηση είναι «πολύ σοβαρή» στις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurorgoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημερώνοντας σήμερα την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Διευκρίνισε πάντως πως η λίστα που κατετέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πρώτο βήμα και θα χρειαστεί χρόνος για να μπούμε στις λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε τις εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η «Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις».

«Είναι πολύ σοβαρή, αλλά είναι μια νέα κυβέρνηση με νέο όραμα. Πρέπει να δούμε κατά πόσο θα πετύχει τους στόχους της. Θα πρέπει να υπάρξει έντονη συνεργασία, δεν θα πρέπει να υπάρξει μονομερής δήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ουδέποτε εξέτασαν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όπως μάλιστα ανέφερε, η μόνη κυβέρνηση που μίλησε για Grexit ήταν η βρετανική. «Συμφωνώ με τους κ.κ. Ντράγκι και Γιούνκερ. Το Grexit απλά δεν βρίσκεται στο τραπέζι, δεν θα ετοιμάσουμε καν σκέψεις για αυτό», τόνισε.

Υπό αξιολόγηση ο κατάλογος
Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε πως ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε χθες αργά το βράδυ, αλλά εγκαίρως, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Τόνισε ότι η πρώτη αποτίμηση της Επιτροπής επί του ελληνικού καταλόγου είναι θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει. Όπως είπε, τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και θα ενημερώσουν το Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια.

Σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις αυτές, το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου. Επανέλαβε μάλιστα, ότι μόνο η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). «Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα να βρίσκεται σε σωστή τροχιά», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στη σωστή τροχιά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τετράμηνη παράταση δίνει στην Ελλάδα και στους εταίρους τους τον απαραίτητο χρόνο για να δουλέψουν σε μια μελλοντική συνεργασία. Επισήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετικό όραμα και επιθυμεί αλλαγές στις συμφωνίες. Όπως σημείωσε, το σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους βασικούς στόχους που αφορούν στην οικονομική σταθεροποίηση.

Αναφορικά με την ευελιξία, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατική συνεργασία και κοινή συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, να αντικατασταθούν κάποια μέτρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και να βάλει τη δική της πολιτική σφραγίδα στο πρόγραμμα». Σημείωσε, όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους βασικούς στόχους του προγράμματος, τονίζοντας: «Να μη χάνουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις».

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει σε αυτό μετά την τετράμηνη παράταση και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν το πρόγραμμα.
Τέλος, σχετικά με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση και ότι θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος και από την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add