Εκλογές 2015: Οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων. Μούδιασμα αλλά και πανηγυρισμοί - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2015

Εκλογές 2015: Οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων. Μούδιασμα αλλά και πανηγυρισμοί


Ποικίλουν οι αντιδράσεις κορυφαίωνστελεχών των γερμανικών κομμάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Για «κακή μέρα για την Ελλάδα και το ευρώ» μίλησε εκπρόσωπος της CDU/CSU.

Σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ έκανε λόγο για μία «κακή ημέρα για την Ελλάδα και το ευρώ».

«Οι χώρες που εξαρτώνται από προγράμματα βοήθειας πρέπει να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις (..). Με αυτή την κυβέρνηση όμως, δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Α. Μέρκελ για την εξωτερική πολιτική.

SPD: Λάθος να σχολιάζουμε

Σε τελείως διαφορετικό τόνο οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Όπως δήλωσε προς το ARD o αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ, «είναι λάθος να σχολιάζει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα από γερμανική η ευρωπαϊκή σκοπιά. Η ΕΕ, η Ευρώπη, θα πρέπει να συνεργαστεί με κάθε ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο οι συμφωνίες ισχύουν επίσης για κάθε κυβέρνηση».

Έξαλλοι πανηγυρισμοί την ίδια ώρα στο στρατόπεδα της Αριστεράς, του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία. Στα γραφεία της Die Linke στο Βερολίνο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μέλη του γερμανικού κόμματος για παρακολούθησαν τα εκλογικά αποτελέσματα. Όπως ήταν φυσικό μετά την ανακοίνωση των exit polls ξέσπασαν έξαλλοι πανηγυρισμοί. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ: «Οι Έλληνες καταψήφισαν δυο παλιά διεφθαρμένα κόμματα, τα οποία τους έφεραν σε αυτή τη δύσκολη θέση και εξέλεξαν μια νέα δύναμη και την ελπίδα για μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική».

Υπέρ «κοινωνικά δίκαιων αλλαγών» οι Πράσινοι

Υπέρ «κοινωνικά δίκαιων αλλαγών» του προγράμματος διάσωσης εκφράστηκε το κόμμα των Πρασίνων. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Άντον Χοφράιτερ προς την αυριανή Rheinische Post: «Από κοινού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να δοθεί στους ανθρώπους στην Ελλάδα και πάλι μια προοπτική».

Ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ είχε γράψει προηγουμένως στο twitter ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά, «τώρα θα πρέπει καταρχήν να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του».
Ξεκάθαρη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Για σαφή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης επικαλούμενες τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τα exit polls.

«Ξεκάθαρη νίκη για τον αριστερό συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη τα προγνωστικά των exit polls που δημοσιεύτηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Η Bild επιλέγει τον τίτλο «Αριστερή στροφή, ο τρόμος του ευρώ Τσίπρας θριαμβεύει», σχολιάζοντας έτσι το μεγάλο προβάδισμα που καταγράφει το κόμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έναντι της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά.

«Ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που σχολιάζει: «Οι έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν: Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας αριστερής στροφής».

«Ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον ξεκάθαρης νίκης», γράφει η ιστοσελίδα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «κόντρα στις προβλέψεις ο Τσίπρας θα μπορέσει μάλιστα πιθανόν να κυβερνήσει χωρίς κυβερνητικό εταίρο».

«Μπροστά οι αντίπαλοι του ευρώ. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα», σημειώνει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση.

«Επόμενη στάση: τρόικα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει επανειλημμένα και με σαφή τρόπο την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανειακού προγράμματος με τους εταίρους της Ελλάδας. Ωστόσο, «ο σημαντικότερος σταθμός του οδικού χάρτη είναι καθορισμένος», όπως υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Επόμενη στάση: τρόικα». Δεδομένου ότι στο τέλος Φεβρουαρίου εκπνέει η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει φόρμουλα συνεννόησης με τους δανειστές προκειμένου να ανοίξει δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε προ ημερών η ΕΚΤ. «Και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας έπρεπε να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στον ELA (έκτατος μηχανισμός ρευστότητας). Εξαρτώνται επομένως από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αυτό περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα δράσης μίας κυβέρνησης στην Αθήνα που θέλει να θέσει τέλος στις μεταρρυθμίσεις».

«Η στρατηγική ‘λιτότητα με κάθε τίμημα’ έχει αποτύχει»

Είναι πάντως γεγονός ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προβληματίζει ολοένα περισσότερους πολιτικούς, οικονομολόγους, αναλυτές και μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη. Η συζήτηση περί ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και σαφή διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Το Spiegel Online εκτιμά σε ανάλυσή του ότι οι εκλογές στην Αθήνα πρέπει να εγκαινιάσουν μία νέα πολιτική. «Η ΕΕ θα έπρεπε να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ζητώντας ως αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις. Η στρατηγική ‘λιτότητα με κάθε τίμημα' έχει αποτύχει», υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, «ένα νέο κυβερνητικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τουλάχιστον την ευκαιρία να ξεπεραστούν παλιές αγκυλώσεις και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μοιρολατρίας. Ένα κούρεμα θα τον ενίσχυε, το καλύτερο θα ήταν να ‘κουρεύονταν' κατά το ήμισυ τα υπολειπόμενα χρέη». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι αυτό θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς τα άλλα κράτη της ευρωζώνης: «Όποιος λαμβάνει μέτρα λιτότητας και κάνει μεταρρυθμίσεις θα επιβραβευθεί με την παραίτηση των πιστωτών από τις αξιώσεις τους». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε επιτέλους η Ευρώπη να μειώσει το υπερβολικό χρέος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της σημειώνει ο αναλυτής του γερμανικού περιοδικού, καταλήγοντας ότι από αυτήν την άποψη, «οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δρομολογήσουν πράγματι μία στροφή προς το καλύτερο, η οποία θα στόχευε επιτέλους στη ρίζα των προβλημάτων –τα υψηλά χρέη».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add