Διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές μετά την τυπική τρίτη ψηφοφορία για Π.τ.Δ. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2014

Διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές μετά την τυπική τρίτη ψηφοφορία για Π.τ.Δ.

Ο κύβος ερρίφθη. Το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι ήδη προδιαγεγραμμένο, όπως και το γεγονός ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Ίσως και εντός της ημέρας να ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής, ενώ το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα «ευχαριστήσει» τους υπουργούς για τη συνεργασία που είχαν.

Στις 12 το μεσημέρι γράφεται ο επίλογος της αποτυχημένης προσπάθειας της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Στους 168 βουλευτές της δεύτερης ψηφοφορίας ίσως προστεθούν μερικά ακόμη «ναι» και ο αριθμός τους να φτάσει τα 172-173. Μέχρι εκεί όμως.

Ο αριθμός των 180 βουλευτών είναι άπιαστο όνειρο, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εμβολίσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ. Το μόνο όφελος ήταν να κερδίσει ορισμένους από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αν και εκεί τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά αν κρίνει κανείς από τις κυβερνητικές προσδοκίες.

Πλέον το έχουν αντιληφθεί πλήρως και στο Μέγαρο Μαξίμου (τους πήρε αρκετές ημέρες είναι η αλήθεια) πως δεν πρόκειται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Φάνηκε αυτό και από τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΕΡΙΤ, η οποία ήταν καθαρά προεκλογική.

Μετά λοιπόν και την τρίτη ψηφοφορία αναμένεται να ορισθεί η ημερομηνία των εκλογών και να θυροκολληθεί το διάταγμα με τη διάλυση της Βουλής. Αυτό πιθανόν να γίνει και εντός της ημέρας μετά από τις απαραίτητες διεργασίες που θα κινήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης.

Όσον αφορά στις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών, αυτές είναι η 25η Ιανουαρίου και η 1η Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η πρώτη ημερομηνία εφόσον βέβαια το επιτρέψουν τα διαδικαστικά.

Σε προεκλογικό πλαίσιο θα είναι και το υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι. Θα μιλήσουν και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες και οι δύο θα επιρρίψουν τις ευθύνες για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν συνηγόρησε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (τι πρωτότυπο;)

Από τις ομιλίες τους δεν θα λείψει ασφαλώς και η κινδυνολογία και οι εκβιασμοί προς τους πολίτες, αφού είναι η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης και η προσφιλής της τακτική στο να μπορέσει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της κυρίως η ΝΔ και να αποφύγει τη συντριβή.

Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει να αντιμετωπίσει και τη διάσπαση που θα προκαλέσει ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνοντας το δικό του κόμμα. Εξέλιξη που μάλλον δεν θα συμβεί σήμερα αλλά πιθανότατα τις επόμενες ημέρες.

Στη «μάχη» υπερ του συστήματος και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που επιχειρούν να παρουσιάσουν μία εικόνα σύμφωνα με την οποία η ψαλίδα «κλείνει» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κάτι βέβαια που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού η διαφορά παραμένει μεταξύ των 6 και 8 μονάδων.

Τρίτο κόμμα παραμένει σταθερά η Χρυσή Αυγή και ακολουθεί το Ποτάμι. Για το ΠΑΣΟΚ είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό να μην μπει στη Βουλή αν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώσει κόμμα, οι ΑΝΕΛ είναι στο όριο για την είσοδο της στη Βουλή, ενώ σε χαμηλά ποσοστά κινείται το ΚΚΕ.

Με το κλίμα κινδυνολογίας και εκβιασμών που καλλιεργεί η κυβέρνηση αναμένεται μια ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδος, ευτυχώς σύντομη. Ο γδούπος της πτώσης πάντως θα είναι μεγάλος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add