"Η βία συγκαλυμμένη και γυμνή. Σπάμε τη σιωπή" Μια performance για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2014

"Η βία συγκαλυμμένη και γυμνή. Σπάμε τη σιωπή" Μια performance για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, φίλοι και μέλη της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας και ο κοινωνικός χώρος Οικόπολις σας καλούν στην ακτιβιστική Performance "Η βία συγκαλυμμένη και γυμνή. Σπάμε τη σιωπή". Μια δράση για τη βία κατά των γυναικών, τις μορφές που παίρνει ως κοινωνικό φαινόμενο, την ανάγκη να σπάσουμε τη σιωπή και για την κοινωνική αλληλεγγύη.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, 19:00
Οικόπολις, Πτολεμαίων 29α (εντός στοάς, 5ος όροφος).
Μετά την παρουσίαση της performance θα ακολουθήσει συζήτηση.


Η βία κατά των γυναικών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές μορφές (φυσική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, σεξιστική, bullying, cyber bullying) ενώ έρευνες που διεξάγονται παγκοσμίως για τη βία κατά των γυναικών αποκαλύπτουν μία εκτεταμένη κακοποίηση γυναικών στο σπίτι, τη δουλειά, το δημόσιο αλλά και τον ψηφιακό χώρο, από αγνώστους αλλά και από συντρόφους ή μέσα στην οικογένεια. 


Συγκεκριμένα*:
• 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης.
• το 22% των γυναικών του δείγματος, έχουν βιώσει φυσική ή / και σεξουαλική βία από το σύντροφό τους.
• το 55% των γυναικών είχαν την εμπειρία κάποιας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης. Το 32% των θυμάτων ανέφεραν ότι η σεξουαλική παρενόχληση προήλθε από τον προϊστάμενό τους, κάποιο συνάδελφο ή πελάτη.
• το 11% των γυναικών είχαν την εμπειρία ανεπιθύμητων προτάσεων μέσω κοινωνικών δικτύων, ή δέχθηκαν ανεπιθύμητα μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου μέσω κινητού τηλεφώνου.
• το 20% των νέων γυναικών ηλικίας 18-29 ετών έχουν πέσει θύματα ψηφιακής παρενόχλησης.
• το 43% των γυναικών έχουν βιώσει κάποιας μορφής ψυχολογική βία, είτε μέσω ενός νυν ή πρώην συντρόφου, όπως δημόσια ταπείνωση, απαγόρευση εξόδου από το σπίτι ή εγκλεισμός κατ’οίκον, υποχρεωτική έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, και απειλές βίας.
• το 33% των γυναικών είχαν εμπειρία άσκησης φυσικής ή σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, από ενήλικο. Το 12% είχαν εμπειρία σεξουαλικής βίας, κατά το ήμισυ των περιπτώσεων από αγνώστους.
• το 5% όλων των γυναικών έχουν πέσει θύματα βιασμού.
*Αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) και παρουσιάστηκε σε συνέδριο με τίτλο “Violence against women across the EU: Abuse at home, work, in public and online”

Η βία είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται, να αναφέρεται (το 67% των γυναικών στο πλαίσιο της έρευνας απάντησαν ότι δεν ανέφεραν τα πιο σοβαρά περιστατικά βίας από συντρόφους, στην αστυνομία ή σε άλλους οργανισμούς) και να αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό φαινόμενο με ρίζες και αιτίες. Είναι ένα φαινόμενο που μας αφορά και μπορεί να συμβεί σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, σεξουαλικού ή άλλου προσανατολισμού.

Να σπάσουμε τη σιωπή, να ενημερωθούμε και να ξεκινήσει διάλογος για τους λόγους που υπάρχουν αυτά τα περιστατικά και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Ευχαριστούμε για τη σκηνοθετική επιμέλεια της performance τη Σοφία Κυπριανίδου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
www.worldnakedbikeride.gr
www.facebook.com/wnbr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add