Ραδιενεργό καίσιο στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2014

Ραδιενεργό καίσιο στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης

Τούς τελευταίους 2 χειμώνες παρατηρήθηκε αύξηση στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, του ραδιενεργού καίσιου, ενός στοιχείου που υπάρχει στην Ελλάδα από την εποχή του δυστυχήματος του Τσερνομπίλ!

Το καίσιο-137 (Cs-137) είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο του καισίου που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου-235 και άλλων σχάσιμων ισοτόπων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα. Είναι από τα προβληματικότερα προϊόντα σχάσης βραχείας-μέσης ημιζωής, επειδή μεταφέρεται εύκολα στην φύση λόγω της μεγάλης διαλυτότητας των αλάτων του στο νερό, που αποτελούν και την συνηθέστερή του χημική ένωση.
Έχει χρόνο ημιζωής περίπου 30,17 έτη. (πηγη Wikipedia)


Οι συγκεντρώσεις είναι μικρές, σε σημείο μη ανησυχητικό, ωστόσο το φαινόμενο χρήζει περαιτέρω μελέτης, αφού οι μετρήσεις έγιναν σε περιοχή που δεν υπάρχει μεγάλη χρήση τέτοιων θερμαντικών σωμάτων

Με την καύση της ξυλείας, ένα μέρος του Καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και διαχέεται στην πόλη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (το μεγαλύτερο) παραμένει στη στάχτη της εστίας.

Είναι σαφές πως η στροφή των πολιτών προς τη δασική ξυλεία ως εναλλακτική καύσιμη ύλη είναι απόρροια της αύξησης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, έρχεται δε να προστεθεί σε μια μακρά λίστα αρνητικών έως καταστροφικών συνεπειών του εν λόγω οικονομικού μέτρου το οποίο η κυβέρνηση αρνείται επιδεικτικά να αποσύρει.
Η ραδιενεργή μόλυνση από την καιόμενη βιομάζα γενικά δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία όταν περιορίζεται στην εξωτερική ακτινοβόληση (δόση αμελητέα), αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη μέσω του εισπνεόμενου καπνού και των αεροζόλ (εσωτερική ακτινοβόληση).

Πηγές
http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: