Γερμανία-Υποχώρησε ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Αυγούστου 25, 2014

Γερμανία-Υποχώρησε ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος


επιχειρηματικό κλίμα στην Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας διαχέονται μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο, μειώθηκε στις 106,3 μονάδες από 108 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιούλιο του 2013 και τη μεγαλύτερη περίοδο διαδοχικών μειώσεών του από το αποκορύφωμα της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2012.

Η τιμή του δείκτη ήγειρε αμφιβολίες σχετικά με την ισχύ της γερμανικής οικονομίας, μετά από μία μη αναμενόμενη συρρίκνωσή της στο δεύτερο τρίμηνο, στέλνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας έναντι του δολαρίου και ωθώντας τα γερμανικά κρατικά ομόλογα σε υψηλό ημέρας.

«Η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η απογοητευτική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη βαρύνουν στην εμπιστοσύνη και συνεπώς στις επενδύσεις», δήλωσε ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg Κρίστιαν Σουλτς, προσθέτοντας: «Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μπορεί παρά ταύτα να είναι γρήγορη, εάν υποχωρήσει η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό παραμένει μία μακρινή προοπτική, κάτι που υπονοεί ότι θα συνεχισθεί η αδυναμία της οικονομίας».

Το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας απέδωσε εν μέρει την ευθύνη γι' αυτό στην ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν μηδενική το ίδιο τρίμηνο.

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε δήλωσε ότι το ινστιτούτο αναμένει πως η ανάπτυξη θα είναι «κοντά στο μηδέν» στο τρίτο τρίμηνο, ενώ πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η Γερμανία θα ανακτούσε την αναπτυξιακή δυναμική της κατά την περίοδο αυτή.

Ο Βολράμπε σημείωσε ότι η Ουκρανία επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία, αν και η επίπτωση είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι ακόμη μακριά από μία ύφεση και ότι οι εταιρείες που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι, κατά μέσο όρο, πιο απαισιόδοξες από τις άλλες. «Υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα γι' αυτές, είναι η ψυχολογία κυρίως που παίζει τον ρόλο της σε αυτό», είπε ο οικονομολόγος, σημειώνοντας ότι αν λυθεί η ουκρανική κρίση, αυτό θα βοηθούσε τους εξαγωγείς, ιδιαίτερα μεταποιημένων κεφαλαιουχικών αγαθών.

Η Γερμανία έχει εκτεταμένες επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία με πάνω από 6.000 γερμανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε αυτή. Περίπου το 10% των Γερμανών εξαγωγέων στέλνει προϊόντα στη Ρωσία και κάποιοι από αυτούς ανησυχούν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης θα πλήξει τη δραστηριότητά τους.

Η αξία των γερμανικών εξαγωγών στη Ρωσία μειώθηκε κατά 15,5% σε 15,3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν οι εξαγωγές αυτοκινήτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ το Ifo δήλωσε ότι οι βιομήχανοι αναμένουν μικρότερη ώθηση από τις εξαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add