ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Τα τιμολόγια της ΔΕΗ γίνονται… έξυπνα - Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη σας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Τα τιμολόγια της ΔΕΗ γίνονται… έξυπνα - Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη σας


Ξεχάστε όσα ξέρατε για τα παραδοσιακά ρολόγια της ΔΕΗ: τις χρεώσεις έναντι, τις μετρήσεις από συνεργεία που πολλές φορές κάνουν λάθος και τους αιφνιδιασμούς από υπέρογκους λογαριασμούς που ποτέ δεν καταλάβαμε από που προήλθαν!

Έρχονται οι έξυπνοι, ψηφιακοί μετρητές που υπόσχονται ευκολία και οικονομία!

Τα παραδοσιακά ρολόγια θα αρχίσουν σιγά-σιγά να παραδίδουν τη θέση τους σε έξυπνους μετρητές, που αφενός θα δείχνουν στους κατόχους τους την κατανάλωση ρεύματος σε online χρόνο, αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ αλλά και στους ανταγωνιστές της (τωρινούς και μελλοντικούς) να καθιερώσουν τα λεγόμενα πολυζωνικά τιμολόγια, με τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης, ενώ σήμερα ισχύουν μόνο δύο, για την ημέρα και για τη νύχτα.

Τα πολυζωνικά τιμολόγια θα «τιμωρούν» τους καταναλωτές που συνεχίζουν να κάνουν μαζική χρήση ηλεκτρικών συσκευών τα μεσημέρια (πχ. 12-2) που το ρεύμα είναι ακριβότερο, μετατοπίζοντας τις καταναλώσεις αυτές σε ώρες εκτός αιχμής (π.χ. 3-5 το απόγευμα) όταν το ρεύμα θα κοστίζει φθηνότερα.

Προ ημερών, μάλιστα, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου προκήρυξης για το πιλοτικό πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης 190.000 ψηφιακών μετρητών πανελλαδικά. Η εγκατάσταση προβλέπεται στους νομούς Ξάνθης, Λέσβου, Λευκάδας, σε μέρος της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, σε Σαντορίνη, Κύθνο και Μήλο.
Στόχος είναι μέχρι το 2020 να έχουν αντικατασταθεί και οι 7 εκ. μετρητές σε όλη τη χώρα.

Πως θα λειτουργεί
Ένα ψηφιακός μετρητής, εγκατεστημένος μέσα ή έξω από σπίτι, θα συνδέεται με μια οθόνη μεγέθους κινητού τηλεφώνου (In-home Display) τοποθετημένη σε εμφανές σημείο (πχ. σαλόνι). Δεν αποκλείεται να υπάρχει η δυνατότητα να αποστέλλονται και σε smartphone ή tablet.Τα στοιχεία με τις καταναλώσεις θα εμφανίζονται στην ειδική οθόνη, καταργώντας την ειδική μέτρηση που γίνεται από συνεργεία ανά τετράμηνο αλλά και βάζονταςτέλος στη δυνατότητα αλλοίωσης των μετρήσεων ρεύματος και τις ρευματοκλοπές.

Πηγή : Τα Νέα

add