Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια!


Γράφτηκε από τον/την Phoebe

Πάσχα χωρίς αφράτα και λαχταριστά τσουρεκάκια δεν γίνεται! Πολλές νοικοκυρές τα φτιάχνουν με μεγάλη ευκολία, άλλες έχουν δοκιμάσει και αποτύχει προς μεγάλη τους απογοήτευση και άλλες πάλι δεν αποτολμούν ούτε να δοκιμάσουν γιατί θεωρούν ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο.
Δύσκολο δεν είναι να φτιάξει κάποιος τσουρέκια απλά πρέπει να γνωρίζει κάποια «μυστικά» αλλά και να έχει υπομονή. Βέβαια μπορούμε να αποφύγουμε όλη τη φασαρία και να τα φτιάξουμε στο πι και φι στον αρτοπαρασκευαστή! 

Ας δούμε αναλυτικά κάποια πράγματα για την παρασκευή των τσουρεκιών.

Αλεύρι: Χρησιμοποιούμε πάντα αλεύρι για τσουρέκια, ένα μίγμα δυνατού αλεύρου που δημιουργεί ελαστική και αφράτη ζύμη.

Μαγιά: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ξερή είτε νωπή (ένα φακελάκι των 7 γρ. ξηρή μαγιά αντιστοιχεί περίπου σε 25 γρ. φρέσκια μαγιά) αλλά προσοχή, το καυτό καταστρέφει τη μαγιά ενώ το παγωμένο δεν την αφήνει να δουλέψει. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 42oC και αν δεν έχετε θερμόμετρο μην ανησυχείτε, υπάρχει κόλπο! Βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα στο νερό (ή το γάλα) και αν αντέξουμε μετρώντας μέχρι το 10 τότε είναι εντάξει! (προσέξτε μόνο μη πάθετε κανένα έγκαυμα!)

Προζύμι: Για να φτιάξουμε το προζύμι βάζουμε σε ένα μπολ νερό ή γάλα (όπως είπαμε πιο πάνω να είναι στους 42oC) και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά μαζί με λίγο αλεύρι. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να φουσκώσει.

Αρωματικά: Χρησιμοποιούμε μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ και αν θέλουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, όχι όλα μαζί αλλά συνδυάζοντας τα αρώματα που μας αρέσουν.

Βούτυρο: Κάποιοι βάζουν το βούτυρο μαζί με τα άλλα υλικά και τα ζυμώνουν όλα μαζί και άλλοι το αφήνουν τελευταίο. Δηλαδή αφού προσθέσουν και το αλεύρι και ζυμώσουν βουτυρώνουν τα χέρια και συνεχίζουν το ζύμωμα, η ζύμη απορροφάει το βούτυρο, ξανα-βουτυρώνουν τα χέρια, ξανα-ζυμώνουν και συνεχίζουν έτσι μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ίνες στο τσουρέκι. Επίσης μπορούμε να τα φτιάξουμε χωρίς καθόλου βούτυρο και να είναι νηστίσιμα!

Ζύμωμα: Το τσουρέκι δεν ζυμώνεται όπως για παράδειγμα το ψωμί. Θέλει ηρεμία, όχι ζύμωμα με μπουνιές αλλά με διπλώματα δηλαδή τραβάμε το ζυμάρι και διπλώνουμε. Να έχετε υπόψη ότι η ζύμη πρέπει να κολλάει. Αν βάλουμε περισσότερο αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή θα καταλήξουμε με τσουρέκια που δεν θα είναι αφράτα.

Πλάσιμο: Μπορούμε να φτιάξουμε τσουρέκια με κοτσίδες που γίνονται με 2 έως και 6 κορδόνια! Μπορούμε να κάνουμε πλεκτές κουλούρες, να επιλέξουμε εύκολα και απλά σχέδια, να κάνουμε ανεμόμυλους, αρνάκια, δεντράκια ή να τα κάνουμε γεμιστά. Για ομοιόμορφα τσουρέκια μπορούμε να ζυγίζουμε τα κομμάτια ζύμης πριν πλάσουμε τα κορδόνια.

Φούσκωμα: Αφήνουμε τη ζύμη σε μέρος ζεστό μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πιέζουμε με το δάχτυλο και αν δούμε ότι η ζύμη δεν επανέρθει σημαίνει ότι δεν θα φουσκώσει άλλο.

Εμφάνιση: Για να αποκτήσουν αυτό το υπέροχο γυαλιστερό χρώμα πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο μαζί με λίγο γάλα. Μπορούμε μετά να τα πασπαλίσουμε με αμύγδαλο ή με παπαρουνόσπορο. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κόκκινο αυγό θα πρέπει να το κάνουμε μόλις βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο. Επειδή θα είναι ζεστά η ζύμη θα «αγκαλιάσει» το αυγό και όταν κρυώσει θα σφίξει.
Ψήσιμο: Πάντα τοποθετούμε τα τσουρέκια σε αντικολλητικό χαρτί. Προσέχουμε ώστε να μην τα παραψήσουμε γιατί μετά θα στεγνώσουν.
Διατήρηση: Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε με ζελατίνα για να παραμείνουν αφράτα. Αν θέλουμε μπορούμε να τα φυλάξουμε και στη κατάψυξη.

Διαβάστε περισότερο: Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια! http://www.sintagespareas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: