Το βολφράμιο ενοχοποιείται για παιδική λευχαιμία – Πολυετείς έρευνες στις Η.Π.Α - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Μαρτίου 10, 2014

Το βολφράμιο ενοχοποιείται για παιδική λευχαιμία – Πολυετείς έρευνες στις Η.Π.Α

Οι επιστήμονες που μελετούν τα περιστατικά λευχαιμίας παιδιών στην Arizona και τη Nevada των Η.Π.Α αναφέρουν ότι η έρευνα τους καταδεικνύει μία σύνδεση μεταξύ του βαρέως μετάλλου βολφραμίου και της πάθησης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ρεπορτάζ του Fox News το 2009, που αναφερόταν στην ανακάλυψη μίας γεωγραφικής συστάδας περιστατικών λευχαιμίας σε παιδιά (σ.σ. pentapostagma.gr – childhood leukemia clusters) στην Sierra Vista, της Arizona και στο Fallon της Nevada.
βολφράμιο-και-παιδική-λευχαιμία

Όπως αποκαλύφθηκε, μεγάλη βιομηχανική μονάδα που λειτουργούσε στην περιοχή εξέπεμπε μεγάλες ποσότητες βολφραμίου στην ατμόσφαιρα του Fallon, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των επιπέδων του βαρέως μετάλλου στην ατμόσφαιρα.
Όπως σημειώνει και το Science Daily :
Η ποσότητα βολφραμίου στα δαχτυλίδια των δέντρων στην περιοχή Fallon τετραπλασιάστηκε μεταξύ του 1990 και του 2002, ενώ η ποσότητα του βαρέως μετάλλου στα δαχτυλίδια δέντρων των παραπλήσιων πόλεων παρέμεινε ίδια, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Paul R. Sheppard από το Εργαστήριο Ερευνών του Πανεπιστημίου της Arizona για Δαχτυλίδια Δέντρων. 
Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι: «Από το έτος 1997, 17 περιστατικά λευχαιμίας έχουν διαγνωσθεί σε παιδιά που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Fallon για αρκετό χρονικό διάστημα προτού πραγματοποιηθεί η διάγνωση. Ο υψηλός επιπολασμός της λευχαιμίας στην περιοχή Fallon έχει αναγνωρισθεί ως μία γεωγραφική συστάδα από την Υγειονομική Αρχή της Πολιτείας της Nevada.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το εξής: Έκθεση του 2003 από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των Η.Π.Α κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βαρύ μέταλλο βολφράμιο αποτελεί ένα «εξαιρετικά ανησυχητικό ρυπογόνο στοιχείο καθώς εμφανίστηκε ανεβασμένη η μέτρησή του σε δείγματα ούρων των κατοίκων της περιοχής Fallon».
Το βολφράμιο  στην περιοχή Fallon προερχόταν από παραπλήσια ορυχεία βολφραμίου και «μονάδες επεξεργασίας καρβιδίου του βολφραμίου» που οδηγούσαν στην κατασκευή προϊόντων με βάση το βολφράμιο για εργαλεία και μηχανήματα.

Πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: