Αρωματοθεραπεία... Τι είναι η Αρωματοθεραπεία; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2013

Αρωματοθεραπεία... Τι είναι η Αρωματοθεραπεία;

Τα αιθέρια έλαια - αρωματικά, δραστικά και πτητικά - εξάγονται από ένα μεγάλο εύρος (πάνω από 150), φυτών, λουλουδιών, φρούτων, χόρτων, φύλλων, κλαδιών, ριζών και φλοιών κι αποτελούν τη βάση της Αρωματοθεραπείας. Η συνετή χρήση των αιθέριων ελαίων (χρησιμοποιούνται συχνά στο μασάζ) εκτιμάται ότι ενισχύει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Τα αιθέρια έλαια συνήθως συμπληρώνουν και βοηθούν την ιατρική θεραπεία.

Τα αγνά αιθέρι έλαια εξάγονται από συνηθισμένες αλλά και πιο εξωτικές ποικιλίες φυτών και διαθέτουν χαλαρωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιλοιμώδεις, καταπραϋντικές και τονωτικές ιδιότητες. Η Αρωματοθεραπεία ενισχύει τη σωματική ευεξία, επηρεάζει θετικά τα συναισθήματα και βοηθά τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας.
Τα αιθέρια έλαια μπορούν να εισπνέονται, να απορροφώνται ή να καταναλώνονται. Μια συμπυκνωμένη ποσότητα από αιθέρια έλαια μοιάζει περισσότερο με νερό, δεν είναι λιπαρή κι εξατμίζεται γρήγορα. Τα αρωματικά έλαια παρασκευάζονται προσεκτικά με μια πολύπλοκη διαδικασία που ονομάζεται απόσταξη, με την οποία τα αποστάγματα εξάγονται από αποξηραμένα φυτά. Στη συνέχεια καθαρίζονται με μια διαδικασία που ονομάζεται διαβροχή και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται λίπος αντί για λάδι. Η τελική διαδικασία του καθαρισμού ονομάζεται εξάνθωση.
Είναι γνωστό το πόσο υποβλητική αίσθηση είναι η όσφρηση, υπενθυμίζοντάς μας εμπειρίες και συναισθήματα που βιώσαμε στο παρελθόν. Η Αρωματοθεραπεία έχει ως βάση της τη θετική αντίδραση σε συγκεκριμένα αρώματα και συγκεκριμένα αρωματικά έλαια. Όταν γίνεται  μασάζ στο σώμα με ειδικά βιολογικά λάδια Αρωματοθεραπείας, απελευθερώνεται μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Η αναπνοή μας λαμβάνει περίπου το 15% του αέρα από το πάνω μέρος της μύτης, και οι οσφρητικοί υποδοχείς μεταφέρουν τις μυρωδιές κατευθείαν στον εγκέφαλο. Η διαδικασία αυτή διεγείρει την απελευθέρωση ευεργετικών χημικών ουσιών στο σώμα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αποκατάσταση της σωματικής ισορροπίας.
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από την Αρωματοθεραπεία, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη η εξειδίκευση και η εμπειρία για τη σωστή αραίωση και ανάμιξη των αιθέριων ελαίων, συνιστάται να υπάρχει παρακολούθηση από ειδικό αρωματοθεραπευτή.
Αρωματοθεραπεία  Τι είναι η Αρωματοθεραπεία;

Τι να περιμένετε
Στόχος της Αρωματοθεραπείας είναι η θεραπεία ολόκληρου το σώματος (ολιστικά) και όχι μόνο ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Έτσι, στην πρώτη συνεδρία, ο αρωματοθεραπευτής θα ρωτήσει για τη γενική κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής σας και θα ζητήσει το ιατρικό ιστορικό σας. Αυτό τον βοηθά να επιλέξει εκείνα τα αιθέρια έλαια που είναι πιο κατάλληλα για κάθε άτομο.
Μετά την επιλογή και ανάμειξη των κατάλληλων αιθέριων ελαίων, προσαρμοσμένων ειδικά για κάθε άτομο, αναμιγνύονται ως 12 σταγόνες από το πολύ 5 έλαια με λάδι βάσης, για ένα πλήρες μασάζ σώματος. Ο πελάτης προετοιμάζεται για το μασάζ αφαιρώντας τα ρούχα του και ξαπλώνει στον καναπέ, όπου το σώμα του καλύπτεται με πετσέτες. Τα μέρη του σώματος στα οποία δεν γίνεται μασάζ, παραμένουν καλυμμένα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Σε κανένα μέρος του σώματος δεν γίνεται μασάζ χωρίς τη συγκατάθεσή του πελάτη. Το μασάζ προσαρμόζεται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες των πελατών.
Μετά από μια συνεδρία Αρωματοθεραπείας είναι προτιμότερο να χαλαρώσετε και να αφήσετε τα έλαια να απορροφηθούν από το δέρμα. Συνιστάται να μην κάνετε ντους ή μπάνιο τουλάχιστον για 4 ώρες και να αποφύγετε την καφεΐνη ή το αλκοόλ αμέσως μετά την Αρωματοθεραπεία. Αντιθέτως, θα ήταν καλό να πίνετε άφθονο νερό.
Αποτελέσματα και οφέλη
Ο νευρολόγος και ψυχίατρος AlanHuch, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Όσφρηση και τη Γεύση στο Σικάγο, αναφέρει ότι η μυρωδιά δρα άμεσα στον εγκέφαλο, όπως ένα φάρμακο. Το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου είναι ένας χώρος αποθήκευσης εκατομμυρίων οσμών. Όταν μυρίζουμε ένα άρωμα, αυτό έρχεται σε επαφή με τους κροσσούς, τις λεπτές τρίχες στο εσωτερικό της μύτης. Στους κροσσούς οι «υποδοχείς» συνδέονται με τον οσφρητικό βολβό στο τέλος της οσφρητικής οδού. Οι μυρωδιές μετατρέπονται από τους κροσσούς σε ηλεκτρικές ώσεις, οι οποίες μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού συστήματος.
Όλες οι ώσεις φτάνουν στο μεταιχμιακό σύστημα, εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται όχι μόνο με τη μνήμη και τη μάθηση, αλλά και με τη διάθεση και τα συναισθήματα. Οι μυρωδιές που φτάνουν στο μεταιχμιακό σύστημα έχουν άμεση χημική επίδραση στη διάθεσή μας.
Για παράδειγμα, λέγεται ότι η μυρωδιά της λεβάντας αυξάνει τα κύματα Άλφα στον εγκέφαλο και αυτό μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Η μυρωδιά του γιασεμιού αυξάνει τα κύματα Βήτα που συνδέονται με την ευκινησία και μια κατάσταση εγρήγορσης.
Μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής της Αρωματοθεραπείας, διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα αρώματα συνδέονται με συγκεκριμένες αντιδράσεις ή θεραπευτικές επιδράσεις. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο κοινές χρήσεις μερικών αιθέριων ελαίων:
Αιθέρια έλαια
Χρήσεις
Μέντα
Για πονοκεφάλους και πυρετό. Βοηθά σε ενοχλήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως ναυτία, δυσπεψία και μετεωρισμό. Επίσης, σε μυϊκούς πόνους και κόπωση
Υλάνγκ-Υλάνγκ
Βοηθά στη χαλάρωση και τη μείωση της μυϊκής έντασης. Αποτελεί ένα καλό αντικαταθλιπτικό
Λάδι τεϊόδεντρου
Αποτελεί ένα φυσικό αντιμυκητιακό, αντιβακτηριδιακό έλαιο, καλό για τη θεραπεία μυκητιάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κολπικών μυκητιάσεων, των δερματομυκητιάσεων και των μυκητιάσεων των ποδιών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Λεβάντα
Για ελαφρά εγκαύματα, αϋπνία, ανακούφιση από τον πόνο και επούλωση τραυμάτων
Φασκόμηλο
Αποτελεί φυσικό παυσίπονο, βοηθά στη χαλάρωση και την αϋπνία.
Γερμανικό Χαμομήλι
Για φλεγμονές του δέρματος
Περγαμόντο
Αποτελεί ήπιο αντικαταθλιπτικό και τονωτικό
Δεντρολίβανο
Αποτελεί διεγερτικό και αντιμολυσματικό παράγοντα. Τονώνει και βοηθά την πνευματική διέγερση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Γεράνι
Βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών στις γυναίκες, την ισορροπία της επιδερμίδας και αποτελεί αντικαταθλιπτικό.
Ευκάλυπτος
Για παθήσεις του αναπνευστικού, όπως βήχα, κρυολογήματα και άσθμα. Επίσης, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πιπερόριζα
Για ναυτίες και φλεγμονές
Ρωμαϊκό Χαμομήλι
Βοηθά στη χαλάρωση, την αϋπνία και το άγχος. Επίσης κάνει καλό στους μυϊκούς πόνους και την ένταση.
             Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Αρωματοθεραπεία
•           Το 1928 ο Γάλλος χημικός Rene-MauriceGattefossé, επινόησε τον όρο Αρωματοθεραπεία. Ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων όταν, ύστερα από μια έκρηξη στο εργαστήριό του, βύθισε το καμένο χέρι του στο πλησιέστερο σκεύος που περιείχε δροσερό υγρό. Το σκεύος ήταν γεμάτο από έλαιο λεβάντας και όχι μόνο ανακουφίστηκε από τον πόνο, αλλά ανακάλυψε ότι η πληγή επουλώθηκε σε εκπληκτικό ποσοστό.
• Μία προτεινόμενη θεραπεία για τα επακόλουθα μέθης είναι η εξής: αιθέρια έλαια αγριοκυπάρισσου, ξύλο κέδρου, γκρέιπφρουτ, λεβάντα, καρότο, μάραθο, δεντρολίβανο και λεμόνι. Αναμίξτε τα έλαια και χρησιμοποιείστε στο μπάνιο σας 6-8 σταγόνες.
• Ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε αρωματικά μπάνια και μασάζ για να αντιμετωπίσει την πανούκλα στην Αθήνα.
• Κατά τη διάρκεια της πανούκλας στο Λονδίνο το 1655, οι άνθρωποι έκαιγαν δεμάτια λεβάντας, κέδρου και κυπαρισσιού στους δρόμους για να προστατευτούν από τη θανατηφόρο νόσο.
• Η κακοσμία των ποδιών ή των παπουτσιών πιστεύεται ότι μπορεί να εξαφανιστεί ρίχνοντας μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο γερανιού απευθείας μέσα στα παπούτσια.
• Ο Νέρωνας, ο περίφημος αυτοκράτορας των γιορτών και των οργίων, χρησιμοποιούσε συχνά ροδέλαιο για να συνέλθει από τους πονοκεφάλους και τα επακόλουθα της μέθης.
• Η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από ένα ζευγάρι αρωματισμένα γάντια, ώστε απέκτησε μια αρωματισμένη δερμάτινη κάπα και παπούτσια προκειμένου να τα συνδυάσει.
• Ο Γάλλος γιατρός JeanValnet παρακολούθησε το έργο του Gattefossé, και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ εργαζόταν ως βοηθός χειρούργου, χρησιμοποίησε αιθέρια έλαια χαμομηλιού, γαρύφαλλου, λεμονιού και θυμαριού για να θεραπεύσει τη γάγγραινα και τα τραύματα μάχης.
• Το έλαιο λεμονιού είναι τονωτικό και δρα ως αντικαταθλιπτικό. Ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο λεμονιού σε μορφή ατμού μειώνει το στρες στα ποντίκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: