Ξηροί καρποί. Τι πρέπει να γνωρίζω - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2013

Ξηροί καρποί. Τι πρέπει να γνωρίζω

Όλα τα είδη ξηρών καρπών, κυρίως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.
Οι ξηροί καρποί παρέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Ωστόσο, τόσο η βιταμίνη Ε όσο και η βιταμίνη Β θειαμίνη καταστρέφονται με το ψήσιμο.
Παρέχουν επίσης πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό. Τα αμύγδαλα είναι πηγή ασβεστίου, χρήσιμα για τους χορτο­φάγους: τα 100 γρ. παρέχουν το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών μας.
Η πρωτεΐνη στα καρύδια, ωστόσο, είναι ατελής, καθώς στερείται επαρκών ποσών του φάσματος των αμινοξέων που χρειά­ζεται το σώμα για να φτιάξει τη δική του πρωτεΐνη. Για να παρέχει μια χορτοφαγική διατροφή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, θα πρέπει να περιλαμβάνει ψωμί, δημητριακά και όσπρια.
Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος τα καρύδια είναι γεμάτα θερμίδες. Τα περισσότερα έχουν περισσότερες από 600 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα κάστανα έχουν μόνο 170.
Σύμφωνα με έρευνες...
  • Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα πλούσια στα απαραίτητα ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθή­σεων.
  • Δύο πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα καρύδια και τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
  • Όσοι καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς (φι­στίκια, καρύδια και αμύγδαλα) έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
  • Ο ηλιόσπορος είναι τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως ευεργετική για την καρδιά. Είναι πολύ πλούσιος σε φυλλικό οξύ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 100 γρ. ηλιόσποροι μάς δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος από τη συνιστώμενη ημερησίως.
  • Τα αράπικα φιστίκια έχουν μεγάλη ποσό­τητα φυτικών στερολών (διπλάσια από τους άλλους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές τους) και είναι έτσι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.

Προσοχή! Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που προκαλούν συχνά σοβα­ρές αλλεργίες οι οποίες δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Όπως όλες οι αλλεργίες μπορεί να προκύψουν ξαφνικά και σε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και σε κάποιον που έτρωγε σε όλη του τη ζωή το συγκεκριμένο ξηρό καρπό.

Έτσι, αν κάποιος εμφανίσει έστω και ελαφριά αντίδραση σε ξηρό καρπό, θα πρέπει να διερευνήσει το συμβάν με τη βοήθεια ενός αλλεργιολόγου, επειδή την επόμενη φορά μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

Πηγή: http://freerun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: