Κάπνισμα και επιπτώσεις στην υγεια μας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

Κάπνισμα και επιπτώσεις στην υγεια μας

Στην υγεια το κάπνισμα αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες της επιστήμης την πρώτη αιτία θανάτου στην αναπτυγμένη Δύση. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες στην υγεια οι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα από όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Σύμφωνα με την υγεία οι καπνιστές παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα για εμφάνιση θανατηφόρας καρδιακής νόσου, δεκαπλάσια πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα, διπλάσια πιθανότητα για σοβαρά κατάγματα του ισχίου και καταρράκτη και τριπλάσια επίπτωση εγκεφαλικών επεισοδίων. Στην υγεία η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας αφορά καπνιστές.

 Με ποιες πολύ σοβαρές παθήσεις συνδέεται το κάπνισμα;
Το κάπνισμα συνδέεται με μία σειρά από σοβαρά καρκινώματα, όπως είναι τα καρκινώματα του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας, του παχέως εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του αίματος. Οι καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση καταρράκτη, οδοντικών προβλημάτων, εκφύλισης ωχράς κηλίδας, ανευρυσμάτων, δερματικών ρυτίδων, αθηροσκλήρυνσης, οστεοπόρωσης, νόσου ALZHEIMER, αποφρακτικής αγγειοπάθειας, πρόωρης γήρανσης.

Υπάρχει πολλαπλή αλληλεπίδραση του καπνίσματος με άλλους παράγοντες που προάγουν τη γήρανση και την αθηροσκλήρυνση των αγγείων όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο. Παρά το ό,τι οι καπνοβιομηχανίες στις διαφημιστικές εκστρατείες τους επιχειρούν να συνδέσουν τον ανδρισμό ή την ενηλικίωση με το τσιγάρο, οι καπνιστές παρουσιάζουν σε νεαρότερες ηλικίες προβλήματα στύσης, λόγω της τοξικής δράσης του καπνού στα αγγεία του πέους.
Γιατί δεν μπορεί κανείς να κόψει εύκολα το τσιγάρο;
Η νικοτίνη, η κύρια εθιστική ουσία στο τσιγάρο, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εξάρτηση. Οι εθισμένοι στη νικοτίνη καπνιστές ρυθμίζουν αυτόματα την πρόσληψη νικοτίνης βάσει των επιπέδων της στο αίμα καπνίζοντας όταν απαιτείται ώστε να προκληθούν τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα της νικοτίνης και να αποφευχθούν τα συμπτώματα στέρησης. Oι καπνιστές τσιγάρων μικρής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη συχνά αυξάνουν την ποσότητα των τσιγάρων ούτως ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα στο αίμα.

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Ο καπνός συγκροτείται από λεπτό αερόλυμα, ώστε να δύναται να μείνει στους αεραγωγούς και στην επιφάνεια των κυψελίδων και από αέρια φάση. Η αέρια φάση περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες. Τα σωματίδια του αερολύματος περιέχουν πλήθος τοξικών και καρκινογόνων. Το υπόλειμμα των σωματιδίων, αφού αφαιρεθεί η υγρασία και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα.

Ποιους προσβάλουν οι βλαπτικές συνέπειες του καπνού;
Mέχρι προσφάτως θεωρούνταν ότι οι βλαπτικές αυτές συνέπειες του καπνού αφορούσαν μόνο τους ενεργητικώς καπνίζοντες. Ωστόσο οι επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε άτομα που είχαν παθητική έκθεση στον καπνό ανέτρεψαν σταδιακώς αυτήν την αντίληψη.

Συγκεκριμένα η παθητική έκθεση και εισπνοή του καπνού και των συνοδών τοξικών παραγόμενων από την καύση του καπνού ουσιών, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του μαστού, καρδιακής νόσου, επιθετικής πνευμονίας, αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, αποφρακτικής αγγειοπάθειας. Πάνω από το 10 % των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα μπορεί να αποδοθούν σε παθητική έκθεση.
Τα παιδιά των καπνιστών έχουν μικρότερο βάρος γέννησης, μειωμένη πνευματική απόδοση, συχνότερες λοιμώξεις αναπνευστικού.

Μελέτες ενδοθηλίου έχουν αναδείξει αυξημένη καταστροφή ενδοθηλίου στον παθητικό καπνιστή, αυξημένη τάση συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Επίσης αυξάνεται η συσσώρευση καρκινογόνων σε ειδικές μελέτες ούρων. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να προστατεύσει την υγεία του.

Παρά την αυξανόμενη ενημέρωση του κοινού για τις βλαπτικές του συνέπειες, ο τερματισμός της εξάρτησης από τον καπνό ωστόσο δεν είναι εύκολος. Αυτό σύμφωνα με μελέτες δεν οφείλεται μόνο στην εθιστική φύση της νικοτίνης. Ο καπνός βομβαρδίζει σιωπηλά το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια τα σοβαρά αποτελέσματα του να μην είναι εμφανή πολλές φορές επί πολλά χρόνια.

Αρκετά συχνά το πρώτο σύμπτωμα της βλάβης του τσιγάρου είναι ο ξαφνικός θάνατος, ο καρκίνος του πνεύμονα, η σεξουαλική στυτική ανικανότητα και το έμφραγμα. Ο καπνιστής δηλητηριάζεται αργά και σταθερά χωρίς να το καταλαβαίνει, ώστε να πάρει έγκαιρα μέτρα. Εξάλλου το κάπνισμα αρχίζει σε νεαρές σχετικά ηλικίες και μάλιστα στην εφηβεία και προεφηβεία, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας συνήθειας στην ηλικία που παγιώνεται ο χαρακτήρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία εκρίζωσης αργότερα. Οι καπνοβιομηχανίες, για τον λόγο αυτό, δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις, που απευθύνονται σε νεανικό κοινό.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που θέλετε να διακόψετε αυτή την θανατηφόρα συνήθεια:
- Επιλέξτε τώρα την ημερομηνία διακοπής, φροντίζοντας να είναι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό της προετοιμασίας, πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία διακοπής, την οποία θα ορίσετε μόνος σας και μετά την οποία απαγορεύεται κάθε τσιγάρο, η Ιατρική σήμερα βοηθά με κατάλληλες θεραπείες απεξάρτησης, που χορηγούνται στο ιατρείο.

- Ζητείστε από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό σας περιβάλλον να σας βοηθήσουν, με το να μην καπνίζουν μπροστά σας.

- Κατά τη διάρκεια του προπαρασκευαστικού σταδίου αποφεύγετε να καπνίζετε σε μέρη όπου παραμένετε επί μακρόν, όπως στο σπίτι ή στο γραφείο.

- Συνειδητοποιείστε τα οφέλη που προκύπτουν μακροπρόθεσμα στην ζωή σας ποιοτικά και ποσοτικά, την αναγκαιότητα της πλήρους αποχής μετά την ημερομηνία διακοπής, τη δυναμική της δύναμης της θέλησης.

Πηγή: http://www.anew.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: