Τιτίκα Σάλλα «Η φύση διδάσκει τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα…» - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2013

Τιτίκα Σάλλα «Η φύση διδάσκει τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα…»



Η διπλή ταυτότητα μιας καλλιτέχνιδος-δημιουργού και πρωτοπόρου εκπαιδευτικού συναντώνται στο πρόσωπο της Τιτίκας Σάλλα.

Πλούσιο και στοχαστικό το έργο της, ένα έργο που συνδυάζει τη μελέτη του φυσικού αντικειμένου και της μεταφυσικής, παρουσιάστηκε στην πρόσφατη αναδρομική της έκθεση με τον ελυτικό τίτλο «μικρόκοσμος ο Μέγας», στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, την οποία επιμελήθηκε η εικαστικός και ιστορικός της τέχνης Ελένη Πολυχρονάτου.

Μία σύντομη αναφορά στο σύνολο της καλλιτεχνικής της δουλειάς, αλλά και αυτής της εκπαίδευσης, θα αποκαλύψει όσο καθίσταται δυνατόν τη σύνθετη προσωπικότητά της, την έρευνά της πάνω στη φύση και την μετουσίωσή της, το ατομικό και το συλλογικό, το μέρος και το όλο.

Κάνοντας τη διπλωματική της εργασία πάνω στον άνθρωπο και χρησιμοποιώντας το φθαρμένο ξύλο ως βασικό της υλικό, κάτι που την ακολουθεί μέχρι σήμερα, έφτιαξε «κατοικίες» μέσα στις οποίες τοποθέτησε κεραμικές φιγούρες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τη χαρακτική με μοναδικά αντίτυπα πλαισιωμένα με κατασκευές που περιελάμβαναν στοιχεία από τη φύση, τα «πουκάμισα» των τζιτζικιών, μια δουλειά που την ονόμασε «Τέττιξ». Ακολούθησε η μελέτη της πάνω στη δημιουργία του κόσμου, απεικονίζοντας πάνω σε χρηστικά ξύλινα αντικείμενα το εύθραυστο και αέρινο αγριολούλουδο, την πικραλίδα ή «κλέφτη», συνδυάζοντας σε μερικά τα χέρια του «δημιουργού καλλιτέχνη και του δημιουργού Πλάστη». Οι επτά μέρες της δημιουργίας του κόσμου, αλλά και, όπως λέει η ίδια, «η μετουσίωση ενός αντικειμένου σε κάτι μεταφυσικό. Η φύση είναι ο μοναδικός δάσκαλος για τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα…».

Η καλλιτέχνις δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη από την εποχή που ζει και τη γκρίζα πραγματικότητα που περιβάλλει τον καθένα. Έτσι, το τελευταίο μέρος της δουλειάς της, καρπός μια τρίχρονης μελέτης η οποία συνεχίζεται, έχει φιλοτεχνηθεί με βασικό υλικό το μολύβι πάνω σε ξύλο για ν’ αποδώσει τοπία ως υπόβαθρο ενός φυσικού αντικειμένου, «τα πράγματα έχουν τη μεταφυσική τους από μόνα τους και δημιουργούν».

Η δεύτερη ταυτότητα της Τιτίκας Σάλλα είναι η ιδιότητα της εκπαιδευτικού, στην οποία είναι πρωτοπόρα στη διδακτική της τέχνης. Σ’ αυτόν τον τομέα έχει κάνει το διδακτορικό της που είναι και το πρώτο διδακτορικό που έδωσε η ΑΣΚΤ.

«Η διδακτική της τέχνης στην Ελλάδα είναι ένα γνωστικό αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια, από τη δεκαετία του ΄90 θα έλεγα. Μέχρι τότε, κάποιος δεν χρειαζόταν να σπουδάσει τη μεθοδολογία της διδασκαλίας της τέχνης. Πήγαινε με το επιστημονικό του αντικείμενο να διδάξει. Η ανάγκη της εξειδίκευσης όμως είναι άμεση. Αυτό γίνεται στο εξωτερικό επί πολλά χρόνια».

Η Τιτίκα Σάλλα, με πλούσιο διδακτικό έργο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, γράφοντας βιβλία, μεταφράζοντας, δίδοντας διαλέξεις και κάνοντας εισηγήσεις σε συνέδρια, βοήθησε καθοριστικά πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο ώστε ν’ αντιμετωπισθεί, έστω και αργά, η διαστρεβλωτική εκπαίδευση στην τέχνη που δινόταν και δίνεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Γιατί η τέχνη είναι ζωή, είναι η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, στην οποία η εξειδικευμένη μόρφωση καλλιεργεί ιδέες και δίνει γνώσεις που βοηθούν τον καθένα να εξελίξει τη δημιουργική του έκφραση.

Άρτεμις Καρδουλάκη
http://www.artnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: