Η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέθηκε με τον χαλκό στον οργανισμό - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2013

Η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέθηκε με τον χαλκό στον οργανισμό

Την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ με την αυξημένη πρόσληψη χαλκού στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της διατροφής συνδέει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η έρευνα που διεξήγαν επιστήμονες τουΠανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι τα υπερβολικά επίπεδα χαλκού αδρανοποιούν την ικανότητα του εγκεφάλου να αποβάλλει την πρωτεΐνη β-αμυλοειδές, η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πειράματα που διενεργήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η λήψη χαλκού από το νερό προκάλεσε μεγαλύτερη συσσώρευση του μετάλλου στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου τους.

Η συγκέντρωση χαλκού είχε επίπτωση στοναιματοεγκεφαλικό φραγμό– τον κυτταρικό φραγμό που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποβάλλει το β-αμυλοειδές, η παραγωγή του οποίου έδειξε μάλιστα να ενισχύεται.

Παρά τις αρνητικές του επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τη διττή ενίσχυση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό που συμβάλλει μεταξύ άλλων στην απορρόφηση του σιδήρου, στη σύνθεση της αιμοσφαρίνης, στην ενεργοποίηση των ενζύμων της αναπνευστικής αλυσίδας, στην ορθή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και στο σχηματισμό και τη συντήρηση της μυελίνης των νευρικών ινών.

Υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό έχουν τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας και ιδιαίτερα το συκώτι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα μανιτάρια και τα δημητριακά. Υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, μπορεί να έχει και το πόσιμο νερό που περνάει μέσα από χάλκινες σωληνώσεις.

econews

1 σχόλιο:

Panagiotis Kousouris είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ,ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΟΝΟΥΜΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΙ ΑΥΤΕς ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ.