Οι Έλληνες «γυρίζουν πλάτη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013

Οι Έλληνες «γυρίζουν πλάτη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Το 54% των Ελλήνων δεν αισθάνονται πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο 2012 που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (36%).

Ειδικότερα, η αίσθηση του ανήκειν στην ευρωπαϊκή κοινότητα δεν υπάρχει για πολλούς πολίτες στην Ελλάδα, κυρίως άνω των 55 ετών σε ποσοστό 66%. Mάλιστα, οι γυναίκες σε ποσοστό 68% υποστηρίζουν πως δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιθέτως, οι νέοι 15-24 ετών (60%) και οι σπουδαστές (63%), δηλώνουν ότι αισθάνονται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδεικτικό είναι ότι το 45% των Ελλήνων πολιτών δεν ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν όσον αφορά την εργασία.

Δεν περιμένουν τίποτα από την Ε.Ε. 

Μηδαμινές είναι πάντως και οι προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το 17% των Ελλήνων δηλώνουν πως δεν περιμένουν κάτι από αυτήν. Αξιοσημείωτο είναι ότι 1 στους 4 Έλληνες δεν αναγνωρίζει ως θετικό κάποιο από τα κύρια επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγοντας την απάντηση «Κανένα».

Έτσι μετά τους Βρετανούς (31%), οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι ευρωσκεπτικιστές στου κόλπους της ΕΕ, με ποσοστό 25%. Ωστόσο, 1 στους 2 Έλληνες πολίτες αξιολογεί ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ειρήνη που επικρατεί μεταξύ των κρατών μελών της.

83 στους 100 δεν ταξίδεψαν φέτος 

Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε σε πολλούς Έλληνες να ταξιδέψουν και με την ταξιδιωτική δραστηριότητα των πολιτών να έχει μειωθεί σημαντικά φέτος, σύμφωνα με την έρευνα του ευρωβαρόμετρου. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 Έλληνες δεν ταξίδεψαν φέτος σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για το υψηλότερο (αρνητικό) ποσοστό στην ΕΕ, ένα ποσοστό υψηλότερο κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που φτάνει το 59%.

Αντίστοιχα, το ελληνικό ποσοστό όσων ταξίδεψαν σε χώρα της Ε.Ε. (17%) είναι το χαμηλότερο της έρευνας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να φτάνει το 41%. Επίσης, το 56% των Ελλήνων ερωτηθέντων δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών δεν έχει συναναστραφεί ανθρώπους από άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ το 84% δεν έχει χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να αγοράσει προϊόν ή υπηρεσία από χώρα της Ε.Ε.

- See more at: http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: