Τεστ σάλιου για τον HIV - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Ιανουαρίου 13, 2013

Τεστ σάλιου για τον HIV



Καιρό τώρα έχουμε ακούσει για την εξέταση του HIV που θα γίνεται απλά και εύκολα χωρίς βελόνες και με γρήγορό αποτέλεσμα. Αυτό το κατάφεραν επιστήμονες από τον Καναδά που δημιούργησαν ένα τεστ για τον ιό που δεν χρειάζεται αίμα αλλά λίγο από το σάλιο μας αφού μπορεί και ανιχνεύει τα αντισώματα του ιού μέσα σε αυτό.

Στην Αμερική ήδη από το καλοκαίρι που μας πέρασε πωλείται στα φαρμακεία για οικιακή χρήση σαν το τεστ εγκυμοσύνης και η τιμή του είναι περίπου στα 47 ευρώ. Το αγοράζεις χωρίς συνταγή γιατρού, το κάνεις σπίτι σου και έχεις τα αποτελέσματα σε περίπου 20 λεπτά. Με το τεστ αυτό υπολογίζουν με έρευνα που έγινε στην Αμερική ότι περισσότερο από 84% των gay και bisexual αντρών θα εξετάζετε πιο συχνά.

Το τεστ είναι εξαιρετικά ακριβές δίνοντας ψευδώς θετικό μόνο σε 1 άτομο ανά 5.000 θετικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση αρνητικού η «αποτελεσματικότητα» του είναι 92%, κυρίως επειδή μπορεί κάποιος να είχε την επικίνδυνη επαφή σε λιγότερο από 3 μήνες, χρονική περίοδος που χρειάζεται για ν’ αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα στον HIV. Έτσι, εάν κάποιος θέλει να είναι σίγουρος για μια συγκεκριμένη επαφή, είτε πρέπει να περιμένει 3 μήνες, είτε καλύτερα να εξεταστεί και να επαναλάβει μετά από τον απαραίτητο χρόνο. Στην περίπτωσή των θετικών αποτελεσμάτων είναι απαραίτητη η άμεση επιβεβαίωση με εργαστηριακές εξετάσεις με αιμοληψία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Το γρήγορο τεστ σάλιου πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδό αφού επιστήμονες πιστεύουν πως με την χρήση της θα μειώσουν τα ποσοστά των μη διαγνωσμένων ατόμων, (που σήμερα υπολογίζονται στην Ελλάδα στο 30% στο σύνολο εκείνων που ζούνε με HIV) και σε συνδυασμό με τη χρήση της αντιρετροικής θεραπείας που περιορίζει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού κατά 96% οι νέες μολύνσεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο.
Τι πρέπει να κάνεις πριν το τεστ σάλιου:
Δεν πρέπει να έχεις φάει, πιει, μασήσει τσίχλα ή καπνίσεις 15 λεπτά πριν το τεστ.
Δεν πρέπει να έχεις χρησιμοποιήσει 30 λεπτά πριν προϊόντα στοματικής φροντίδας.

Πως γίνετε το τεστ;

Με την βοήθεια μίας τύπου «μπατονέτας» την τοποθετείς στην περιοχή των ούλων πάνω από τα δόντια και συλλέγεις το σάλιο επάνω της μετακινώντας την αργά στην περιοχή των εξωτερικών ούλων (πάνω και κάτω από τα δόντια).

Δεν την ακουμπάς στον ουρανίσκο, στο μάγουλο ή στην γλώσσα. Μετά την συλλογή του σάλιου την τοποθετείς στην ειδική συσκευή και σε 20 περίπου λεπτά έχεις το αποτέλεσμα.


Από τις αρχές Νοεμβρίου προσφέρεται δωρεάν στην Ελλάδα το τεστ σάλιου από το Ath Checkpoint, το πρώτο κέντρο πρόληψης για τον HIV και ενημέρωσης για την σεξουαλική υγεία που έχει σαν κύριο στόχο άντρες που κάνουν σεξ με άντρες και λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας (site).

Το Ath Checkpoint είναι ένας φιλικός χώρος όπου μπορείς να εξεταστείς ανώνυμα από εξειδικευμένο προσωπικό πάνω στα θέματα του HIV την ώρα και την μέρα που σε βολεύει αφού λειτουργεί από Δευτέρα έως Σαββάτοαπό τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 το βράδυ, κλείνοντας ένα ραντεβού από το τηλέφωνό στο 210.33.10.400 ή περνώντας από τα γραφεία τους δίπλα στο μετρό του Μοναστηράκι στην οδό Πιττάκη 4.
Μετά το τέστ

Αν το τεστ σου βγει αρνητικό μπορείς να επανεξεταστείς όποτε εσύ νομίζεις ότι εκτέθηκες σε πιθανή μόλυνση ή προληπτικά κάθε 6 με 12 μήνες όπως συνίσταται από τους ειδικούς. Στην περίπτωσή του θετικού αποτελέσματος το προσωπικό του Ath checkpoint είναι στην διάθεσή σου για να σε κατατοπίσει και να σε βοηθήσει για το τι πρέπει να κάνεις για την επιβεβαίωση με το εργαστηριακό τεστ.

Το HIV σήμερα είναι μια εντελώς αντιμετωπίσιμη νόσος με την προϋπόθεση ότι θα το μάθεις εγκαίρως χωρίς να επιτρέψεις να επιδεινωθεί η υγεία σου. Με τακτικές προληπτικές εξετάσεις προστατεύεις και τον εαυτό σου αλλά και τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι σεξουαλικά.


Προσοχή: Το τεστ σάλιου αναγνωρίζει αντισώματα αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός του HIV μεταδίδεται μέσω του σάλιου. Είναι αδύνατη η μετάδοσή του με αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add