Παρνασσός: 6 χωριά… βγάζουν τη γλώσσα στην Αράχωβα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2012

Παρνασσός: 6 χωριά… βγάζουν τη γλώσσα στην Αράχωβα


Πέρασαν χρόνια από τότε που οι λέξεις Παρνασσός και Αράχωβα ήταν συνώνυμες στο μυαλό του Αθηναίου weekender, και η μοναδική εναλλακτική αν ήθελες να αποφύγεις τα πλήθη και τις τιμές της κοσμοπολίτικης «πρωτεύουσας του χειμώνα» ήταν να ξυπνάς κάθε πρωί από τις εξατμίσεις των πούλμαν που αποβίβαζαν τεράστια γκρουπ μαθητών στους Δελφούς. Τα… υπόλοιπα χωριά του Παρνασσού παίρνουν αργά αλλά σταθερά την θέση που τους αξίζει στον χάρτη των αποδράσεων του Σαββατοκύριακου, κι αποκτούν, το ένα μετά το άλλο, όλο και πιο ενδιαφέροντες ξενώνες, ζεν αγροκτήματα, και γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιες λιχουδιές. Ακολουθήστε μας, σε ένα οδοιπορικό στις πλαγιές και τις πεδιάδες του επίτιμου… βουνού της Αθήνας. 

Αγόριανη: Διαδρομές στον καταρράκτη
Ακριβώς στην πίσω πλευρά του Παρνασσού από εκείνη που βρίσκεται η Αράχωβα, η Αγόριανη (ή Επτάλοφος, όπως είναι η καινούρια «επίσημη» ονομασία της, που κανένας δε χρησιμοποιεί) είναι ακριβώς το αντίθετό της: μια low profile εκδοχή της χαρακτηριστικής ορεινής ομορφιάς της, με τα πέτρινα σπιτάκια, τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τις καμινάδες που αχνίζουν, αμφιθεατρικά κτισμένα ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, σε υψόμετρο 850 μέτρων. 

Από τις αγαπημένες εικόνες του χωριού, η κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία (το περίπτερο της οποίας είναι επίσης χαριτωμένα πέτρινο) με τα δίδυμα, γιγάντια πλατάνια, τα ταβερνάκια και τα café της, που σερβίρουν γλυκό του κουταλιού σε τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός είναι καλός. Από εδώ ξεκινά το πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει, κάνοντας ζιγκ ζαγκ πλάι σε ένα μικρό ποταμάκι, προς τον πανέμορφο, είκοσι μέτρων καταρράκτη - σήμα κατατεθέν του χωριού. 

Κι όσο για δραστηριότητες; Όρεξη να ‘χετε: πεζοπορία στο περίφημο μονοπάτι Ε4, που συνδέει την Αγόριανη με τους Δελφούς σε έξι (!) ώρες, μέσα από το κατά γενική ομολογία ομορφότερο δάσος του Παρνασσού, εξερεύνηση μοναδικών σπηλαίων, όπως το περίφημο Κωρύκειον Άντρο ή Σπήλαιο του Πάνα, και sightseeing στην ευρύτερη περιοχή είναι μερικές μόνο από αυτές. 

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια και τις σοφίτες του ξενώνα Μαυροδήμος, στην καρδιά του χωριού, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 60€ το δίκλινο με πρωινό. Στα design δωμάτια του Teresa Country Lodge, σε τιμές που ξεκινούν από 90€ το δίκλινο με πρωινό. 

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά (hit το μοσχάρι με κυδώνια και τα ρεβίθια με μανιτάρια) και εξαίσια σχάρα στην ταβέρνα Μαυροδήμος, κάτω από τον ομώνυμο ξενώνα. Εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα, μαγειρευτά και σχάρα στο Ρόδι και Κάστανο: δοκιμάστε οπωσδήποτε τον κρασάτο κόκορα, την καπνιστή μπριζόλα και τις σπιτικές πίττες. Για αμφότερα υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο. 

Βάριανη: Έχω ένα μυστικό (χωριό)
Κρυμμένη πίσω από πυκνά ελατοδάση, κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Παρνασσού, η μικρούλα Βάριανη υποδέχεται τους επισκέπτες της πάνω σε ένα γεφυράκι, κάτω από το οποίο κυλούν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού της ποταμού. Τα πρώτα πέτρινα σπίτια της διακρίνονται μετά από λίγο, πίσω από την τελευταία στροφή του ανηφορικού δρόμου. 

Τα αυτοκίνητα μένουν στην λιθόστρωτη πλατεία, με την πετρόχτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει πάνω από τα καταπράσινα τοπία του Παρνασσού, τα οποία απλώνονται ως εκεί που φτάνει το μάτι. Στάση για ελληνικό καφέ στη χόβολη στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας, και συνεχίζουμε με τα πόδια, προς την κατεύθυνση που δείχνει η ξύλινη ταμπέλα «πηγές Μπουρμπούλα». Ο ήχος του νερού φτάνει σχεδόν μέχρι την πλατεία, κι ο λόγος γίνεται εμφανής μετά από διακόσια περίπου μέτρα: ένας μικρός καταρράκτης, και καμιά δεκαριά πέτρινες κρήνες από τις οποίες αναβλύζει το νερό των πηγών που κατεβαίνει από το βουνό παρέχουν γενναιόδωρα αυτό το ζεν soundtrack σε ολόκληρο το χωριό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: